Romaşcanu: Marele artist Victor Rebengiuc - piatră de temelie a culturii româneşti

Data publicării:
Sursa foto: Victor Rebenciug sursa captură YouTube/ TVR
Descriere foto: Sursa foto: Victor Rebenciug sursa captură YouTube/ TVR

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat, cu ocazia împlinirii de către actorul Victor Rebengiuc a vârstei de 90 de ani, că marele artist, "unul dintre cei mai iubiţi actori români", reprezintă "piatra de temelie a culturii româneşti".

"Astăzi, 10 februarie, îl celebrăm pe marele artist Victor Rebengiuc, piatră de temelie a culturii româneşti, la împlinirea celor 90 de ani. Îi mulţumim pentru tot ceea ce ne-a oferit de-a lungul carierei sale, care numără aproape 70 de ani şi sute de personaje interpretate în filme, piese de teatru, radio şi televiziune şi care l-au făcut unul dintre cei mai iubiţi actori români", a transmis Romaşcanu, într-o postare pe Facebook.

Ministrul Culturii aminteşte că tot vineri sărbătorim şi o parte a personajelor memorabile ale cinematografiei clasice româneşti, precum Ilie Moromete sau Apostol Bologa, "cărora le-a dat viaţă în stilul său unic şi recognoscibil" şi celebrăm, de asemenea, contribuţia lui Victor Rebengiuc la dezvoltarea teatrului şi cinematografiei româneşti, mai bogate cu fiecare apariţie a sa şi "ne bucurăm că este unul dintre cei mai longevivi artişti români care continuă, prin marea sa pasiune, actoria, să ne încânte cu fiecare personaj interpretat".

"Totodată, marele actor ne inspiră ca om, prin bunătatea şi verticalitatea de care a dat şi dă dovadă. Îl putem vedea în spectacolul "Tatăl", o adaptare românească după piesa de teatru "The Father", de Florian Zeller sau pe scena TNB în "Regele Moare", alături de actriţa Mariana Mihuţ, cea care îi este parteneră de viaţă din anul 1965", a mai scris Lucian Romaşcanu.

De la debutul său în teatru, care a avut loc pe scena Teatrului Naţional Craiova (1956), şi până astăzi, nu există rol interpretat de Victor Rebengiuc care să nu-i poarte amprenta, iar publicul să nu aprecieze şi aplaude imensul său talent, precizează Ministerul Culturii.

A primit numeroase premii şi distincţii, printre care Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) "pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice" şi Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, în 2017.

UNITER i-a oferit în mai multe rânduri premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, iar în 2003 i-a acordat Premiul pentru întreaga activitate, iar în 2014 pe cel pentru Excelenţă.

Între anii 1991 şi 1996 a fost rector al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale", în 2008 fiindu-i acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC.

Cunoscut şi ca activist al societăţii civile, a participat la Revoluţia Română, iar apoi, de-a lungul anilor, s-a implicat activ în modelarea societăţii româneşti, notează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Teatru - Opera


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel