Rozmarinul- Numeroase proprietăți și beneficii pentru sănătate

Data publicării:
A_Different_Perspective, pixabay
Descriere foto: A_Different_Perspective, pixabay

Rozmarinul este o plantă care a fost folosită de-a lungul timpului în domeniul culinar, în aromaterapie, dar și în medicină, datorită proprietăților sale benefice pentru organism.

Rozmarinul are o istorie lungă de utilizări culinare și aromatice, pe lângă aplicațiile din medicina tradițională pe bază de plante și ayurvedică, potrivit unor studii. Tufa de rozmarin (Rosmarinus officinalis) este originară din America de Sud și regiunea mediteraneană. Face parte din familia de plante Lamiaceae, împreună cu mentă, oregano și busuioc.Mulți oameni se bucură de ceaiul de rozmarin pentru aromă, dar și pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Iată 6 beneficii potențiale pentru sănătate și utilizări ale ceaiului de rozmarin: 

Bogat în compuși antioxidanți, antimicrobieni și antiinflamatori -Antioxidanții sunt compuși care vă ajută să vă protejați corpul de daunele oxidative și inflamații, care pot duce la boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă și diabetul de tip 2, potrivit unor studii. Acestea pot fi găsite într-o varietate de alimente vegetale, cum ar fi fructe, legume și ierburi, cum ar fi rozmarinul. Ceaiul de rozmarin conține, de asemenea, compuși care pot avea proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene. Activitatea antioxidantă și antiinflamatorie a rozmarinului este atribuită în mare măsură compușilor săi polifenolici, cum ar fi acidul rosmarinic și acidul carnosic.

Datorită capacității sale antioxidante, acidul rosmarinic este adesea utilizat ca un conservant natural pentru a crește durata de valabilitate a alimentelor perisabile, potrivit unor studii.

Compușii din ceaiul de rozmarin pot avea, de asemenea, proprietăți antimicrobiene, care pot ajuta la combaterea infecțiilor. Frunzele de rozmarin sunt folosite în medicina tradițională pentru efectele lor antibacteriene și de vindecare a rănilor.

Studiile au investigat, de asemenea, efectele acidului rosmarinic și carnosic asupra cancerului. Au descoperit că cei doi acizi pot avea proprietăți antitumorale și chiar încetinesc creșterea celulelor de leucemie, sân și cancer de prostată.

Poate sprijini sanatatea creierului- Unele studii pe eprubete și pe animale au descoperit că compușii din ceaiul de rozmarin vă pot proteja sănătatea creierului prin prevenirea morții celulelor creierului .Cercetările la animale sugerează că rozmarinul poate sprijini chiar recuperarea din afecțiuni care pot duce la leziuni ale creierului, cum ar fi un accident vascular cerebral. Alte studii sugerează că rozmarinul poate preveni efectele negative ale îmbătrânirii creierului, sugerând chiar un efect protector împotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

Poate aduce beneficii sănătății inimii- Un studiu efectuat pe animale a constatat că extractul de rozmarin a redus riscul de insuficiență cardiacă în urma unui atac de cord.

Poate favoriza digestia- Extractul de rozmarin este uneori folosit pentru tratarea indigestiei, dar cercetările cu privire la această utilizare lipsesc. Totuși, se crede că rozmarinul sprijină digestia, promovând un echilibru sănătos al bacteriilor intestinale și reducând inflamația, potrivit unui studiu.


Poate stimula pierderea în greutate Un studiu efectuat pe animale a observat că rozmarinul a împiedicat creșterea în greutate la șobolani, chiar și la cei hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi 


Poate favoriza creșterea părului- Unii oameni susțin că utilizarea ceaiului de rozmarin de casă ca clătire a părului favorizează creșterea părului, dar cercetările lipsesc. Unele studii sugerează că uleiul sau extractul de rozmarin pot reduce căderea părului, dar trebuie aplicat pe scalp.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel