Te-ai înregistrat vreodată vorbind și apoi ai vrut să te asculți? Ei bine, neplăcerea pe care o simți nu este ceva cu care te confrunți doar tu.
O mulțime de oameni cred că vocea lor este mai ascuțită decât se credea inițial și, potrivit lui Ashish Shah, audiolog la The Hearing Care Partnership, există un motiv real pentru acest fenomen, relatează ladbible.com.
Vorbind pentru The Mirror, Shah a explicat: „Când vorbim, sunetul vocii noastre este transferat către urechi în două moduri: extern, prin conducție aeriană, și intern, prin oase.
Conducția osoasă transferă frecvențele mai joase pe care sunetul prin aer nu le poate transmite, conferind vocii noastre tonul mai grav pe care îl auzim în mod normal.
Cu toate acestea, atunci când vorbim cu altcineva, sunetul este perceput doar prin aer, ceea ce face ca vocea noastră să sune mai înaltă decât ne-am aștepta. Așadar, când ascultăm o înregistrare a propriei voci, suntem surprinși de modul în care sună, pentru că nu auzim frecvențele mai joase adăugate de conducția osoasă. Și acesta este motivul pentru care găsim adesea oameni care spun că nu le place sunetul vocii lor atunci când o aud redată.”
Te-ar putea interesa și: Cât de repede ne pot îmbolnăvi gândurile negre. Medicul Constantin Dulcan: „Toate aceste lucruri ar trebui să le știm”
Aparent, când oamenii își aud propria voce și știu că este a lor, vor tresări instinctiv. Audiologul Ashish Shah a explicat: „Este interesant faptul că un studiu anterior a constatat că, atunci când un grup de participanți a fost rugat să evalueze atractivitatea mai multor înregistrări vocale diferite, printre care se număra în secret și propria voce, aceștia au evaluat mult mai bine vocea lor atunci când nu și-au dat seama că era a lor. În general, nu analizăm vocile celorlalți, așa că poți garanta că oamenii nu o analizează pe a ta. Judecata pe care o emitem asupra sunetului vocii noastre se bazează în întregime pe faptul că nu este ceea ce știm sau așteptăm de la noi înșine și, prin urmare, ne face să ne simțim inconfortabil, dar realitatea este că acesta este singurul mod în care ceilalți ne cunosc.”
Te-ar putea interesa și: Afecțiunile creierului pe care aparatura medicală nu le detectează. Leon Dănăilă: „Foarte multe leziuni cerebrale nu se văd”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News