Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, laudă salata orientală și explică de ce ar trebui să o consumăm mai des.
„Nu uitați de Salata Orientală!!
Daca ar trebui sa consumăm mai des un preparat, salata orientală ar fi acela. Ar merita să fie introdusă inclusiv în meniurile din restaurante
De ce orientală? Nimeni nu știe care îi sunt originile, dar părerea mea e ca vine dinspre vest, nu din Orient. Cartoful e aliment de bază in țările germanice, asa cum sunt pastele la italieni si pâinea la francezi. Iar salata orientală e de fapt o salată de cartofi, care în tradiția românească are 4 ingrediente de bază: cartofi, ceapă, măsline și ou fiert.
In funcție de gusturi si preferințe, tot salată orientală se numește și dacă are castraveti murați, legume proaspete, fasole verde sau gogoșari. Ca “topping” se pot folosi bucățele de costiță prajită, șuncă, felii de cârnați/cremvurști, ton la conservă sau somon afumat.
Si dressing-ul poate varia, de la clasica vinegretă cu ulei și oțet, la sos de iaurt, maioneză, pesto, remoulade…
Indiferent de combinații, salata de cartofi e hrănitoare si pentru noi si pentru bacteriile benefice din intestin- amidonul răcit și recristalizat din cartofi are efect prebiotic, este substrat hrănitor pentru microbiotă! Nu întâmplător în meniul grădinițelor din Germania există peste 50 de variante de salată de cartofi
Cartoful este un aliment practic si accesibil, bogat în amidon (aprox.17%) si sărac in grăsimi. Ușor de digerat si de preparat, cartoful este o alternativă la pâine, cereale, orez, paste făinoase, cu mai puține calorii (65cal/100g) si fară niciun strop de gluten. Indicele glicemic pentru cartoful fiert este 58, față de 70 pentru pâine, paste și orez.
Nu cartoful îngrașă, ci grăsimea cu care îl “îmbogățim” si cantitatea în care îl consumăm. Puneți cartofi în ciorbe și tocănițe, mâncați salată orientală și piure, iar din când în când câte un cartof prăjit. Pentru că o lingură de ulei are 100 cal”, a transmis Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.
Mihaela Bilic - ADEVĂRAT sau FALS/mituri alimentare:
Nu există superalimente, este doar o strategie de marketing ca să ne facă să le preferam pe unele în detrimentul altora; sănătatea vine din diversitate.
Caloriile negative nu sunt o legendă, toate produsele proteice sunt greu de metabolizat și 30% din conținutul caloric e cheltuit doar pentru desfacerea lanțurilor de aminoacizi; e greu să ne îngrășăm din carne/pește.
Detox face ficatul nostru în fiecare zi, cu condiția să-i dăm o pauză de la mâncare; și culmea, sucurile de fructe sunt cea mai proastă alegere într-un Detox.
Fumatul ajută la slăbit, 10 țigări consumă aproximativ 300 calorii; iar nicotina are ca efect creșterea glicemiei în sînge, deci fumatul ține de foame și accelerează metabolismul.
Nu contează dacă mâncăm seara sau dimineața, important este aportul caloric total dintr-o zi; ba mai mult, slăbitul apare după epuizarea rezervelor de glucoză din ficat, deci abia în a 3-a zi de cură de slăbire…
Nu slăbitul este greu, ci menținerea lui; degeaba ne înfometăm o săptămână și apoi ne întoarcem la alimentația obișnuită, reîngrășarea va fi rapidă și cu mai multe kilograme decât am pierdut. Concluzie: ce/cât mănânci în cura de slăbire trebuie menținut pe viață, nu mai există cale de întors!
Sucurile zero sau light sunt cea mai sigură metodă de a-ți satisface pofta de dulce fără calorii și fără risc pentru siluetă; avantajul lor este că reduc apetitul global și nevoia de zahăr, deci sunt aliatul ideal într-o cură de slăbire.
Produsele degresate sunt departe de a fi fără calorii, ele au mai puțină grăsime însă de multe ori în rețetă se pune mai mult zahăr; citiți cu atenție eticheta și consumați cu moderație.
Pe măsură ce îmbătrânim metabolismul și nevoile alimentare scad; la fiecare decadă de viață ar trebui să reducem cu min 10% aportul caloric, doar pentru a ne menține silueta. Dacă bebeluși mănâncă din 3 în 3 ore, seniorii pot ajunge chiar și la o singură masă/zi.
O alimentație echilibrată se bazează pe regula “puțin din tot”; pentru ca organismul să-și poată extrage nutrientii de care are nevoie, e recomandat să mâncăm zilnic minimum 15 alimente diferite. Diversitatea face sănătatea, iar moderația menține silueta.
Putem slăbi fără intervenția nutriționistului dacă reducem la jumătate porția, iar lucrul ăsta trebuie să-l facem pe viață; numărul de kilograme crește automat când ne apucăm să mâncăm mai mult. Ca să fie mai simplu voi spune “se slăbește cu foame, nu cu nutriționist!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News