Sânziene 2023. Tradiții și obiceiuri. Ce NU trebuie să faci pe 24 iunie

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Tiko Giorgadze
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Tiko Giorgadze

Sânzienele se sărbătorec în fiecare an pe 24 iunie, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul. Iată ce tradiții și obiceiuri sunt în această zi.

Acestea reprezintă, în mitologia românească zânele bune, dar atunci când nu li se respectă sărbătoarea merg de partea ielelor rele. Legenda spune că Sânzienele sunt 10 fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri și câmpii, iar noapte se întâlnesc într-o horă și dau puteri vegetației, care, mai apoi, devin plante bune de a vindeca bolile. De asemenea, în noaptea de Sânziene se spune că se ”deschid” cerurile și acestea zboară prin aer sau merg pe pământ, în timp ce cântă diferite melodii. 

În noaptea de Sânziene fetele își visează alesul

Tot în această noapte, fetele nemăritate își visează ursitul. Înainte să apună soarele, cu o zi înainte de Sânziene, acestea trebuie să culeagă câteva flori de sânziene, pe care să le pună apoi sub pernă, în noaptea de 24 iunie. Dacă în vis ți se arată un bărbat, atunci el este alesul tău. De asemenea, tradiția spune că dimineața trebuie să îți ungi corpul cu roua dimineții, care va spori puterea de seducție și îți va aduce noroc în dragoste.

În această noapte au loc fenomene meteo extreme

Tot tradiția spune că în ziua de 24 iunie vor avea loc cele mai neobișnuite fenomene meteo. Acestea vor merge de la călduri caniculare, până la furturi cu tunete și fulgere, extrem de violente. De asemenea, se interzice să umbli pe drum în această zi, pentru că soarele este prea puternic și poți suferi din această cauză. 

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Potrivit tradiției, această zi este cea mai potrivită din tot anul, ca femeile să meargă și să culeagă plante de leac, dar și de descântec. Acestea le vor folosi mai târziu, în tratarea bolilor rare.

Mai mult, de Sânziene femeilor le este interzis să muncească. Atât ele, cât și bărbații, nu trebuie să se afle mâine pe drumuri, dar mai ales în apropierea apelor sau prin apropierea zonelor ascunse, unde zânele trăiesc și te pot ameți cu dansurile lor provocatoare.

De asemenea, în noaptea de Sânziene se fac focuri, pentru purificare. În acestea se aruncă mai multe substanțe cu arome puternice, iar băieții aprind făclii și le agită. 

Tot în noaptea de Sânziene, dacă doi tineri se iubesc și vor să fie împreună pe vecie, trebuie să facă baie în mare la miezul nopții, iar dragostea lor va fi veșnică. Scăldatul în mare are rolul, de asemenea, de a purifica persoana respectivă. 

Ce NU trebuie să faci de Sânziene

În această zi, oamenilor le este strict interzis să spele sau să facă alte treburi casnice, așadar se evită mersul la când, cusutul, măturatul sau alte treburi din jurul gospodăriei. 

Tot în această zi nu trebuie să te speli pe cap, pentru că în acest fel nu vei încărunți atât de curând. 

Mai mult, de Sânziene nu trebuie să dai nimic cu împrumut, pentru că astfel nu se vor lega farmecele de tine și este interzis să te cerți cu o persoană. 

Nu în ultimul rând, de Sânziene nu trebuie să stai trist sau supărat, pentru că vei fi trist tot anul.

Citește și: Lia Bugnar, motivul pentru care nu își dorește copii. Ce a făcut-o pe fosta iubită a lui Anghel Damian să ia această decizie: „Unii ar spune că e egosim”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel