Șapte semne că ești un părinte narcisist. Psiholog: "Este un mod toxic de a-ți crește copiii”

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Un părinte bun dă dovadă empatie, compasiune și dorința de a face unele dintre nevoile tale secundare - în esență, multe dintre trăsăturile pe care nu le-ai găsi la un narcisist.

În calitate de psiholog care studiază impactul narcisismului în relațiile de familie, Dr. Ramani Durvasula a observat că multe trăsături narcisiste, cum ar fi grandomania și superioritatea, sunt în creștere.

Parentingul narcisist nu înseamnă să te lauzi pe rețelele de socializare sau să le impui copiilor tăi activități extracurriculare riguroase. Este mult mai profundă și este unul dintre cele mai toxice moduri de a-ți crește copiii. Părinților narcisiști le este greu să le permită copiilor lor să devină propria lor persoană sau să aibă propriile nevoi satisfăcute.


S-ar putea să cunoști un părinte narcisist și să nu-ți dai seama de asta. Iată care sunt semnele comune:

1. Își văd copilul ca pe o sursă de validare.

Narcisiștii își vor lăuda adesea cu voce tare copiii atunci când aceștia înscriu golul câștigător sau obțin rolul important în piesa de teatru de la școală. S-ar putea să-i vedeți lăudându-se constant online sau aducând în discuție frumusețea sau talentul copilului lor în conversații.

Cu excepția cazului în care ceva implică realizările copilului lor, părintele este detașat și dezinteresat de copilul lor. În general, ei ignoră nevoia de conectare sau validare a copilului lor și, în schimb, îl văd ca pe un instrument pentru a-și îndeplini aceste nevoi pentru ei înșiși.


2. Sunt reactivi din punct de vedere emoțional, dar anulează emoțiile copilului lor.

Narcisiștii sunt adesea furioși și agresivi atunci când se simt dezamăgiți sau frustrați. Dacă ei cred că copilul lor este critic sau sfidător, ei pot ataca. Aceste reacții se pot manifesta prin țipete, accese bruște de furie sau, în cazuri mai grave, violență fizică.

Între timp, emoțiile celorlalți îi pot face pe narcisiști să se simtă inconfortabil și pot avea dispreț față de ei. Își pot face copilul să nu-și împărtășească deloc emoțiile cu fraze de genul: "Revino-ți, nu a fost mare lucru" sau "Nu mai plânge și întărește-te".

 

3. Pun întotdeauna propriile nevoi pe primul loc. 

Uneori, adulții trebuie să pună problemele din lumea reală pe primul loc - poate că o tură târzie nu poate fi evitată sau treburile casnice vor ocupa o după-amiază întreagă. Dar părinții narcisiști se așteaptă ca fii lor să facă sacrificii pentru ca ei să poată face sau să aibă tot ceea ce își doresc.

De exemplu, dacă părintelui îi place să navigheze, atunci copiii lor trebuie să meargă să navigheze în fiecare weekend. Sau dacă părintele are o partidă de tenis, atunci părintele nu va lipsi niciodată, chiar și pentru ceva important, cum ar fi o ceremonie de absolvire.

 

4.  Sunt băgăcioși

Părinții narcisiști pot fi destul de intruzivi. Când nu au chef, nu vor interacționa cu copilul. Dar atunci când vor ca copilul să îi valideze, ei pot simți că pot să îl întrerupă pe cel mic și să îi ceară să facă tot ce vor ei să facă.

Ei pot pune întrebări iscoditoare sau pot fi critici la adresa copilului lor într-un mod care se simte și el intruziv, cum ar fi comentariile privind greutatea, aspectul sau alte atribute.


5. Fac favoritisme. 

Părinții narcisiști își mențin puterea făcând diferențe între copiii lor. Ei pot avea un copil de aur pe care îl complimentează excesiv, de exemplu, în timp ce vorbesc de rău despre un alt copil din familie. 

Acest lucru îi poate face pe copii să se simtă inconfortabil, neloial și nesigur din punct de vedere psihologic. Aceștia pot crede că trebuie să fie de acord cu părintele narcisist sau să îl impresioneze pentru a evita mânia acestuia și pentru a-și menține o poziție bună în unitatea familială.

 

6. Ei transferă vina pe copiii lor.

Narcisiștii au nevoia de a se simți perfecți, așa că se sustrag responsabilităților pentru propriile greșeli și dau vina pe copiii lor. Ei pot fi cruzi atunci când se simt criticați, iar comentariile lor sunt adesea usturătoare.

Refrenele comune ale părinților narcisiști pot fi ceva de genul: "Este vina ta că sunt atât de obosit" sau "Aș fi putut avea o carieră grozavă dacă nu trebuia să am de-a face cu tine". 

În timp, copiii părinților narcisiști internalizează aceste comentarii și încep să se autoînvinovățească, crezând: "Când am nevoi, îi fac pe toți ceilalți să se simtă sau să performeze mai prost."′


7. Neglijează copilul și se așteaptă ca acesta să-și poarte singur de grijă

La o vârstă relativ fragedă, părintele narcisist îi dă de înțeles copilului că trebuie să aibă grijă de el.

Acest lucru se extinde adesea până la vârsta adultă, unde părintele narcisist poate fi destul de manipulator. O replică obișnuită ar putea fi: "Eu te-am hrănit și te-am îmbrăcat, așa că acum îmi ești dator". Mulți narcisiști se așteaptă ca fii  lor să le ofere îngrijire și sprijin mai târziu în viață, potrivit cnbc.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel