Scarlatina are simptome asemănătoare unei răceli, însă și o particularitate ce face diferența față de alte boli infecțioase. La ce trebuie să fiți atenți și când să mergeți la medicul infecționist.
Scarlatina este o boală cauzată de infecția cu streptococul beta hemolitic de grup A (Streptococcus pyogenes), cu manifestare cutanată, ce afectează în special copiii, însă pot apărea cazuri și în rândul adulților, cei mai expuși fiind părinții copiilor de vârstă școlară, precum și adulții care sunt în contact cu cei mici.
”Sunt copii cu scarlatină, aceasta fiind o boală infecțioasă bacteriană care poate lăsa complicații pe cord, pe rinichi, ca urmare trebuie bine și corect tratată”, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.
În ceea ce privește transmiterea scarlatinei, aceasta se face pe cale respiratorie, cu ușurință, prin intermediul picăturilor emise de o persoană infectată, când tușește, râde sau chiar vorbește.
- inspiră picăturile ”încărcate”
- atinge un obiect sau o suprafață contaminată, iar apoi duce mâna la gură sau la nas
- folosește același pahar, farfurie sau tacâmuri cu o persoană infectată, arată Centrul de Control și Prevenție al Bolilor (CDC).
Simptomatologia scarlatinei include:
- limba zmeurie, ca urmare a descuamării straturilor superficiale ale mucoasei
- dificultăți la înghițire
- ganglioni limfatici măriți, sensibili la atingere
- dureri de cap, abdominale sau musculare
- greață
- vărsături
- febră mare, însoțită adesea de frisoane
- gât roșu și dureros
- erupție cutanată.
”Fiind o boală care are manifestări cutanate, părinții care au copii în colectivitate, la școală sau la grădiniță, dacă observă astfel de manifestări, care sigur, pot fi minore, alergice, dar pot însemna și o boală contagioasă, cum este rubeola, cum este rujeola și iată și scarlatina, dacă cel mic prezintă în special febră, însoțită de erupții cutanate și durere în gât, atunci, da, posibil să fie scarlatină și ar trebui să se prezinte la medic”, a spus medicul infecționist, care a subliniat că o particularitate a erupției cutanate este că ”nu apare pe față”.
Citește continuarea pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News