Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit secretul clătitelor perfecte.
Toată lumea iubește clătitele. Indiferent dacă sunt servite cu gem, miere sau ciocolată topită, clătitele pot încânta cu ușurință orice papile gustative. Dacă te așteptai că secretul unor clătite perfecte constă în ingrediente, ei bine, medicul nutriționist Mihaela Bilic dezvăluie că odihna aluatului este cheia pentru a obține acele clătite fine și gustoase de care te poți bucura.
„Clătita perfectă are nevoie de odihnă. Cine spune că nu-i plac clătitele, minte! Sau nu a mâncat clătite cu adevărat reușite. Și aici nu mă refer la clătitele de fițe flambate în coniac (Crepes suzette cum le spun francezii), ci la clătitele noastre tradiționale cu zahăr, gem sau dulceață.
Tot secretul unor clătite fine și gustoase stă în aluat. Altfel spus cât de mult a stat aluatul la odihnit face diferența. Nu este magie, ci chimie: amidonul și implicit glutenul din făină are nevoie de timp să se umfle și să absoarbă lichidul din lapte, ca să obținem o textură omogenă și cremoasă. Dacă avem puțintică răbdare/așteptare, o să obținem o clătită moale și fragedă, nu una elastică și cauciucată!”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Timpul de odihnă al aluatului ar putea ajunge chiar și la 2-3 ore, în funcție de tipul de făină pe care îl folosim în prepararea clătitelor. Pentru cei mai nerăbdători, medicul recomandă utilizarea laptelui călduț și amestecarea rapidă cu mixerul pentru a evita riscul de cocoloașe. În plus, este important ca tigaia să fie bine încinsă înainte de prăjire, pentru a evita lipirea clătitelor. Cu aceste sfaturi, oricine poate obține clătite perfecte, iar după preparare, rămâne doar să fie umplute cu ingrediente preferate pentru a fi savurate.
„- pentru făina albă de grâu timpul de așteptare este de 30 min-o oră
- pentru făina integrală odihnă 2 ore
-pentru aluatul de clătite făcut cu bere, timp de repaus 3 ore
Important: aluatul se lasă la odihnit la temperatura camerei, nu la frigider!
Cum procedăm dacă nu avem răbdare și nici chef de așteptare? Faceți aluatul cu lapte călduț, căldura accelerează hidratarea amidonului iar timpul de așteptare se reduce la jumătate. Ca să evitați riscul de cocoloașe folosiți mixerul, aluatul se omogenizează rapid și va fi mai fraged. Cat despre prăjit, țineți cont că tigaia trebuie să fie bine încinsă înainte de a pune ulei, în felul ăsta clătitele nu se lipesc!
Acum, că știți cum să faceți clătitele perfecte, nu va rămâne decât să le umpleți cu ce vă place”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News