Semnele care îți arată că ești într-o relație amoroasă toxică. Ce poți să faci în acest sens

Data publicării:

Într-o relație sănătoasă, totul funcționează pur și simplu. Sigur, s-ar putea să nu fiți de acord din când în când sau să întâmpinați alte piedici pe drum. Cu toate acestea, în general, luați decizii împreună, discutați deschis despre orice probleme care apar și vă bucurați cu adevărat de compania celuilalt. Cu toate astea, la un moment dat, relația poate să devină toxică. 

Relațiile toxice sunt o altă poveste. Într-o relație nesănătoasă, este posibil să vă simțiți în mod constant secătuit sau nefericit după ce petreceți timp cu partenerul dumneavoastră, potrivit terapeutului de relații Jor-El Caraballo. Acest lucru poate sugera că unele lucruri trebuie să se schimbe.

Poate că relația nu mai este plăcută, deși încă îți iubești partenerul. Dintr-un motiv oarecare, se pare că vă tachinați mereu unul pe celălalt în mod greșit sau nu vă puteți opri din a vă certa din cauza unor probleme minore. S-ar putea chiar să vă fie teamă să vă vedeți, în loc să așteptați cu nerăbdare, așa cum făceați în trecut.

Semnele care îți arată că ești într-o relație amoroasă toxică

În funcție de natura relației, semnele de toxicitate pot fi subtile sau extrem de evidente, explică Carla Marie Manly, PhD. Atunci când te afli într-o relație toxică, s-ar putea să nu îți fie întotdeauna ușor să observi steagurile roșii. De asemenea, ai putea observa unele dintre aceste semne la tine, la partenerul tău sau la relația în sine.

Lipsa de sprijin

"Relațiile sănătoase se bazează pe o dorință reciprocă de a-l vedea pe celălalt reușind în toate domeniile vieții", spune Caraballo. Dar atunci când lucrurile devin toxice, fiecare realizare devine o competiție. Pe scurt, timpul pe care îl petreceți împreună nu mai pare pozitiv. Nu vă simțiți susținut sau încurajat și nu puteți avea încredere în ei că vor apărea pentru voi. În schimb, s-ar putea să ai impresia că nevoile și interesele tale nu contează; lor le pasă doar de ceea ce vor ei.

Comunicarea toxică

În loc de bunătate și respect reciproc, majoritatea conversațiilor voastre sunt pline de sarcasm sau critică și alimentate de dispreț - un predictor al divorțului Te surprinzi făcând remarci sarcastice la adresa prietenilor sau membrilor familiei tale? Poate că repeți în batjocură ceea ce au spus aceștia când sunt în altă cameră. S-ar putea chiar să începi să te ferești de apelurile lor doar pentru a scăpa de certurile și ostilitatea inevitabile.

Invidie sau gelozie

Deși este perfect în regulă să simți puțină invidie din când în când, Caraballo explică faptul că aceasta poate deveni o problemă dacă invidia te împiedică să te gândești pozitiv la succesele partenerului tău. Același lucru este valabil și pentru gelozie. Da, este o emoție umană perfect naturală. Dar atunci când duce la suspiciune și neîncredere constantă, vă poate eroda rapid relația.

Comportamente de control

Partenerul dvs. vă întreabă tot timpul unde sunteți? Poate că se enervează sau se irită atunci când nu răspundeți imediat la mesaje sau vă trimite mesaje repetate până când o faceți. Aceste comportamente ar putea proveni din gelozie sau lipsă de încredere, dar pot sugera, de asemenea, o nevoie de control - ambele pot contribui la toxicitatea relației. În unele cazuri, aceste încercări de control pot oferi, de asemenea, abuz.

Resentimente

A ține ranchiună și a o lăsa să se agraveze ciopârțește intimitatea.

"În timp, frustrarea sau resentimentele se pot acumula și pot face o prăpastie mai mică mult mai mare", notează Caraballo.

Observați dacă aveți tendința de a nutri aceste nemulțumiri în liniște, deoarece nu vă simțiți în siguranță să vorbiți când ceva vă deranjează. Relația ta ar putea fi toxică dacă nu poți avea încredere în partenerul tău să îți asculte îngrijorările.

Stres constant

Provocările obișnuite ale vieții - boala unui membru al familiei sau pierderea locului de muncă - pot crea, desigur, tensiune în relația voastră. Dar faptul că vă simțiți în mod constant la limită, chiar și atunci când nu vă confruntați cu stres din surse externe, este un indicator critic că ceva nu este în regulă. Acest stres continuu își poate pune amprenta asupra sănătății fizice și mentale și s-ar putea să vă simțiți frecvent nefericit, epuizat mental și fizic sau, în general, indispus.

Ignorarea nevoilor dvs.

A fi de acord cu tot ceea ce vrea să facă partenerul tău, chiar și atunci când este împotriva dorințelor tale sau a nivelului tău de confort, este un semn sigur de toxicitate, spune psihologul clinician Catalina Lawsin, PhD.

Este posibil să repari o relație toxică?

Mulți oameni presupun că relațiile toxice sunt condamnate, dar nu este întotdeauna așa.

Factorul decisiv? Ambii parteneri trebuie să dorească să se schimbe, spune Manly, potrivit healthline.com. "Dacă doar unul dintre parteneri investește în crearea unor modele sănătoase, există - din păcate - puține șanse ca schimbarea să aibă loc."

Câteva semne că ați putea rezolva lucrurile împreună:

Acceptarea responsabilității

Dacă tu și partenerul tău știți că relația are probleme și doriți să o îmbunătățiți, sunteți pe drumul cel bun. Manly adaugă că recunoașterea comportamentelor din trecut care au dăunat relației este vitală la ambele capete. Aceasta reflectă un interes pentru autocunoaștere și auto-responsabilitate. Cu alte cuvinte, ambii parteneri ar trebui să accepte partea lor de contribuție la toxicitate, de la resentimente la gelozie și până la a nu vorbi despre preocupări și dezamăgiri.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel