Sezonul rece accentuează durerile articulare care, contrar așteptărilor, afectează în egală măsură oamenii în vârstă, cât și pe tineri. Să simți, oră de oră, un astfel de disconfort este un chin pe care mulți dintre noi l-am experimentat la un moment dat.
Fie că sunt provocate de sedentarism, fie că sunt determinate de moșteniri genetice sau de schimbările de temperatură, suferințele din zona articulațiilor determină probleme de mobilitate și imposibilitatea desfășurării activităților zilnice.
„Pacienții care-mi ajung la cabinet, un procent important, acuză dureri în zona articulațiilor. Fie că ne referim la cele din zona gleznei, a cotului, șoldului, genunchilor, umărului, coloanei vertebrale sau la încheietura mâinii, disconfortul este important. De cele mai multe ori, după o consultație amănunțită, prima recomandare pe care o fac merge inevitabil către un protocol de tratament, fie fizio-kinetoterapie, fie cu infiltrații intra-articulare, în funcție de problemă.”, explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.
Cel mai eficient tratament în cazul durerilor articulare, spune medicul ortoped, sunt infiltrațiile intra-articulare. Infiltrațiile ajută la ameliorare durerii și la reducerea inflamațiilor, lucruri demonstrate de studii clinice amănunțite și de protocoale de tratament aplicate de-a lungul anilor care s-au finalizat cu rezultate excepționale.
Sigur că există o paletă vastă de afecțiuni care interesează acest tip de tratament, iar acestea sunt din cele mai variate.
Chist Baker
Bursita
Sindromul de tunel carpian
Condromalacia rotulei
Tenosinovita de Quervain
Umăr înghetat
Guta
Artrită reumatoidă juvenilă
Lupus
Neuromul Morton
Sindrom de durere myofascial
Osteoartrita (coxartroza, gonartroza)
Fasceita plantară
Artrita psoriazică
Artrita reactivă
Poliartrita reumatoidă
Leziunile coafei rotatorii
Sarcoidoza
Artroza
Gonartroza
Leziuni de menisc
„Mecanismul de acțiune include reducerea inflamatiei prin limitarea dilatarii capilare și a permeabilității structurilor vasculare. Acești compuși limitează acumularea de leucocite polimorfonucleare și macrofage și reduc eliberarea de kinine vasoactive. Ei inhibă, de asemenea, eliberarea de enzime distructive care atacă și distruge țesutul normal. În plus, noile cercetări sugerează că pot inhiba eliberarea de acid arahidonic din fosfolipide, reducând astfel formarea de prostaglandine, care contribuie la procesul inflamator.”, explică chirurgul ortoped.
După aplicarea tratamentului, infiltrațiile au nevoie de cel puțin 24 de ore pentru a acționa. „În timpul acționării, pacientul poate experimenta o intensificare a durerii, dar care cedează de obicei la antiinflamatorii. Efectul tratamentului începe să se vadă după câteva zile și poate dura chiar și câteva luni. Numărul de infiltratii pe care le puteți primi într-un an, în general, este determinat de specialistul ortoped, în funcție de patologie și de istoricul medical al pacientului.”, conchide dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.
Infiltrațiile PRP pot fi o soluție. Ele presupun injectarea în zonele afectate de plasma îmbogățită cu trombocite și compuși care stimulează regenerarea și vindecarea țesutului afectat.
Pe de altă parte, medicul specialist ar putea recomanda și infiltrațiile cu acid hialuronic sau infiltrațiile cu celule stem în cazul durerilor ariculare.
„Rolul acestor infiltrații este multiplu: protector al cartilajului articular prin proprietățile vâscoase ale injecției – moleculele de Acid Hialuronic din lichidul sinovial, acționează ca lubrefiant, protejând suprafețele articulare de deteriorarea mecanică, prin proprietăți elastice – sub presiunea generată de încărcarea articulară (greutatea corpului), acidul hialuronic din lichidul sinovial acționează ca un absorbant de șocuri, protejând cartilajul față de traumatismul compresivă, nutrient al cartilajului articular, protector al țesutului sinovial: Acidul Hialuronic reprezintă o barieră protectoare pentru membrana sinovială și maschează receptorii pentru inflamație de la nivelul genunchiului, scăzând inflamația.”, explică dr. Tarek Nazer.
„Infiltrațiile cu celule STEM reprezintă un tratament non-chirurgical de vindecare, folosit în foarte multe domenii, inclusiv în ortopedie și în medicică sportivă. Practic sunt injectate în regiunea afectată pentru a stimula și a spori procesul de vindecare. Celulele stem sunt extrase din țesutul adipos sau măduva osoasă, iar infiltrația cu celule STEM acționează conform sistemului natural de vindecare al organismului. Avantajul este dat de concentrația foarte mare, care, odată injectate, inițiază și amplifică procesul de vindecare. Infiltrația cu celule STEM acționează conform sistemului natural de vindecare al organismului.”, ”, conchide dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News