Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci pe 30 noiembrie 2022

Data publicării:
Sfantul Andrei, foto creștinortodox.ro
Descriere foto: Sfantul Andrei, foto creștinortodox.ro

Sfântul Andrei se sărbătorește în fiecare an pe data de 30 noiembrie.

Sfântul Andrei se sărbătorește în fiecare an pe data de 30 noiembrie, fiind una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini. În acest sens, această sărbătoare nu poate veni la pachet fără un set de tradiții și obiceiuri, pe care toți oamenii trebuie să le respecte, dacă vor să aibă un an bun, în continuare.

Conform tradiției, în noaptea de 30 noiembrie, spiritele rele ies la iveală,  iar lupii prind glas omenesc, iar oamenii trebuie să mănânce usturoi, pentru a se apăra de posibilele atacuri. Dacă totuși cineva este atacat de lup, în această noapte, tradiția spune că se va transforma în vârcolac, potrivit calendarulortodox.ro

Usturoiul trebuie să fie peste tot în casă, așadar tradiția spune că în noaptea de 30 noiembrie trebuie să ungem pragul casei cu usturoi, dar și tocurile casei, astfel încât spiritele rele să nu poată pătrunde pe nicăieri. Oamenii care stau la case și au animale trebuie să facă același lucru și în grajduri, astfel încât vrăjile să nu afecteze animalele.

Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei

Oamenii mai cred că în această seară fetele care vor să se căsătorească trebuie să-și pună o crenguță de busuioc sub pernă, pentru a-și visa ursitul. Mai mult, tradiția spune că acestea trebuie să întoarcă un ulcior de lut cu fața în jos, peste care să așeze trei cărbuni încinși, în acest fel reușind să-i câștige dragostea persoanei iubite.

Tot fetele nemăritate trebuie să se așeze la miezul nopții între două oglinzi, dezbrăcate, cu două lumânări în mână, pentru a-și vedea alesul. Tradiția spune că în oglinda din spate vor apărea scene din viitorul acestora. 

Tot pentru alungarea spiritelor rele, pe lângă utilizarea usturoiului, gospodinele obișnuiesc să întoarcă toate vasele din casă cu gura în jos și să pună animalelor în mâncare puțin busuioc, iar în apă agheasmă.

Tradiția mai spune că în această zi toți gospodarii trebuie să pună grâu la încolțit, pentru a vedea în acest fel cum va arăta recolta din anul viitor, dar și care va fi prosperitatea din familia sa. 

Tot noaptea de Sfântul Andrei ne mai arată și cum va fi iarna care urmează să se instaleze curând. Dacă cerul va fi unul senin, atunci vom avea parte de o iarnă blândă, liniștită.

Mai mult, în această zi nu se lucrează și nu se face niciun fel de treabă gospodărească. Oamenii nu trebuie să plece cu vitele la păscut, pentru că, în caz contrar, lupii i-ar putea ataca.

În unele zone ale țării, usturoiul este tăvălit și prin funingine și oamenii obișnuiesc să astupe și hornul casei cu el, astfel încât spiritele rele să nu aibă nicio posibilitate de a pătrunde în casă. 

Nu în ultimul rând, ziua Sfântului Andrei, al cărui nume este purtat de foarte mulți români, marchează debutul sărbătorilor de iarnă. Aceasta este o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox, fiind proclamat încă din anul 1997 ca fiind Ocrotitorul României. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel