Sfântul Dumitru este sărbătorit pe 26 octombrie 2022. În această zi sfântă, românii țin cont și de anumite tradiții și obiceiuri.
În fiecare an, pe 26 octombrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Dumitru. Această sărbătoare este ultima dintre cele mai importante sărbători bisericești ale toamnei. În ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir, creștinii respectă anumite datini păstrate din bătrâni. Unele dintre cele mai populare obiceiuri care se fac pe 25 octombrie, cu o zi înainte de prăznuirea Sfântului Dumitru, sunt focurile vii, potrivit calendarulortodox.ro.
În noaptea de 25 octombrie, în zona rurală se ține “Focul lui Samedru”, un obicei care îi face pe săteni să aprindă focuri pe dealuri, la distanță unul de altul. Tinerii și copiii sar peste aceste flăcări, dar aceste sărituri au o semnificație aparte. Copiii sar peste foc pentru sănătate, iar tinerii pentru a avea noroc să se căsătorească.
Tradiția spune că cei care sar peste acest foc sacru vor fi sănătoși tot anul, reușind să stea departe de boli și de necazuri. După ce aceste focuri de pe dealuri se sting, localnicii adună cenușa și o folosesc în gospodării pentru că se pare că ar avea rol de îngrășământ.
Pe 26 octombrie, Sfântul Mare Mucenic Dumitrie se pomenesc morții și cei rămași în viață dau de pomană colivă și colaci în formă de cruce pentru sufletele celor adormiți.
Se spune că Sfântul Dumitru este patronul păstorilor. Pentru a vedea cum va fi iarna ce urmează, pastorii își pun cojocul pe iarbă, lângă oi, așteptând să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va așeza pe el o oaie neagră, atunci iarna va fi bună, dar dacă se va așeza pe cojoc o oaie albă atunci iarna ce are să vină va fi una grea și friguroasă.
Oamenii de la sate își dădeau seama cum avea să fie vremea și după cum mergeau oile în dimineața zilei de 26 octombrie. Dacă o oaie neagră va merge spre nord, atunci iarna are să fie ușoară. Dacă o oaie albă va porni spre sud, iarna va fi grea.
Din bătrâni se spune că această zi de sărbătoare este potrivită pentru a tăia coama cailor tineri. Astfel, aceasta va crește frumoasă.
În această sfântă zi se spune că toate datoriile făcute cu 6 luni în urmă sunt acum achitate și se pot pune la cale noi planuri.
Se spune că nu ai voie să folosești pieptenele în ziua de Sfântul Dumitru, altfel vei atrage necazuri și primejdii. În Bucovina se spune că cine seamănă usturoiul pe 26 octombrie va avea parte de pagube anul viitor. Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, este interzis să speli, să coși sau să faci orice are legătură cu treburile casnice, inclusiv prepararea mâncării la cuptor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News