Sfântul Dumitru este sărbătorit pe 26 octombrie 2023, când toți creștinii trebuie să țină cont de mai multe lucruri.
Sfântul Dumitru, cunoscut și sub numele de Sfântul Dimitrie cel Nou, este sărbătorit în calendarul ortodox în fiecare an pe data de 26 octombrie. Această sărbătoare este una extrem de importantă pentru toți creștinii care nu doar că participă la pelerinajul special desfășurat la Catedrala Patriarhală de pe Dealul Mitropoliei, precum şi la Catedrala Metropolitană Sfântul Spiridon-Nou din Bucureşti, însă respectă și o serie de tradiții și obiceiuri, care le vor aduce noroc și sănătate întregul an.
Așadar, încă din cele mai vechi timpuri se spune că în ajunul acestei sărbători oamenii trebuie să aprindă diferite focuri, peste care copiii trebuie să sară, pentru a rămâne sănătoși tot anul. După ce toți micuții din zonă au îndeplinit acest ritual, oamenii trebuie să stingă flacăra, iar apoi să arunce un cărbune în grădină, dacă își doresc să aibă parte de un anotimp roditor. În anumite zone ale țării, acest foc este cunoscut și drept focul lui Sumedru.
Mai mult, conform tradiției, ziua Sfântului Dumitru este ultima de toamnă, astfel încât acesta vestește începutul iernii.
Tot în această zi, toți ciobanii află cum va fi iarna care urmează. Aceștia așează un cojoc în mijlocul oilor, iar dacă o oaie neagră se va așeza pe el, atunci iarna care va veni se spune că va fi una blândă. În caz contrar, dacă oaia albă este cea care se pune acolo, tradiția spune că ne așteaptă un anotimp geros. De asemenea, mai există o modalitate folosită de pastori pentru a afla cum vor fi temperaturile. Aceștia trebuie să urmărească mersul oilor chiar din dimineața acestei sărbători. Dacă o oaie albă va merge spre sud în acea dimineață, iarna va fi una grea, însă dacă cea neagră pornește spre nord, ne așteaptă o vreme blândă.
Tot de ziua Sfântului Dumitru se desfășoară diferite hramuri în țara noastră, unde gospodinele pregătesc diferite mâncăruri tradiționale, colaci, dar și alte bunătăți pentru a fi oferite de pomană. De asemenea, toți credincioșii participă și la slujbele sfinte din această zi, unde se roagă pentru sănătatea și bunăstarea lor, dar și a celor dragi.
Tot tradițiile vechi spun faptul că de ziua Sfântului Dumitru nu trebui să folosești sub nicio formă pieptănul. În caz contrar, ai putea atrage lupii și vei avea parte de necazuri și primejdii.
De asemenea, în anumite zone ale țării, se spune că nu trebuie să semeni usturoi chiar în ziua de după Sfântul Dumitru, pentru că acest lucru îți va garanta paguba anul viitor, când vine vorba de recoltă.
Tot când vine vorba de tradițiile și obiceiurile ce trebuie respectate în această zi, încă din cele mai vechi timpuri, țăranii tăiau coama cailor tineri, de până în trei ani, pentru ca aceasta să crească și mai lungă și mai frumoasă.
Pe lângă delicatesele pe care gospodinele le oferă de pomană în această zi sfântă, după slujbă, mai trebuie să oferi și grâu fiert cu unt, lapte sau brânză, întrucât așa spune tradiția în anumite zone.
Și luna din această noapte a sărbătorii Sfântului Dumitru este cea care vestește cum va fi iarna. Dacă aceasta va fi plină, iar cerul va fi acoperit de nori, iarna va fi una grea, iar zăpezile vor fi și ele pe măsură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News