Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni, este prăznuit pe 12 decembrie 2023. Ce este bine să faci în această zi de sărbătoare

Data publicării:
Descriere foto: Sfântul Spiridon, foto crestinortodox.ro
Descriere foto: Descriere foto: Sfântul Spiridon, foto crestinortodox.ro

Sfântul Ierarh Spiridon, episcop al Trimitundei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 12 decembrie.

Sfântul Spiridon a avut ca patrie insula Cipru. S-a născut din părinţi simpli şi el era smerit cu inima şi bun cu viaţa. În copilăria sa a fost păstor de oi şi, crescând, şi-a întemeiat familie şi a avut copii. Dar nu după mulţi ani, murindu-i soţia, cu osârdie slujea lui Dumnezeu prin fapte bune, iar averea sa o cheltuia spre odihna străinilor. În lume atât de mult a plăcut lui Dumnezeu, încât s-a învrednicit cu darul facerii de minuni, căci vindeca tot felul de boli, din cele greu de vindecat şi izgonea duhurile rele din oameni, cu cuvântul.

Pentru aceasta a fost ales episcop al cetăţii Trimitundei, din Cipru, în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337).

Sfântul Spiridon este unul dintre Sfinţii Părinţi ai Bisericii

A participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325, mărturisind credinţa în dumnezeirea lui Iisus Hristos, împotriva ereziei lui Arie.

Cuvântarea ţinută în faţa adunării de ierarhi a fost întărită de gestul său minunat: a luat o cărămidă şi, făcând asupra ei semnul crucii cu mâna dreaptă, a strâns-o în cealaltă mână şi din cărămidă s-au văzut ieşind: focul, care s-a ridicat în văzduh, apa, care a curs pe pământ şi în mâna Sfântului Spiridon a rămas lutul, închipuindu-se astfel, prin mijlocirea celor create, adevărul despre Sfânta Treime, cea într-o fiinţă.

Despre Sfântul Spiridon se arată că era foarte atent la cuvintele Sfintei Scripturi, neschimbând niciun cuvânt din cele scrise în cărţile sfinte, care păstrau adevărul.

Odată, s-a întâmplat ca în mijlocul unui sinod local, la care participau şi Sfântul Spiridon, şi episcopul Trifilie, cel din urmă, cunoscut ca un mare cărturar, a fost rugat de ierarhii participanţi ca să spună un cuvânt de învăţătură. Şi ţinând Trifilie o cuvântare a ajuns la cuvintele lui Hristos spuse către slăbănog: "Scoală-te, ia-ţi patul tău şi mergi la casa ta" (Marcu, 2, 11). Dar el nu a spus aşa, ci în loc de pat a zis culcuş, adică: "Scoală-te şi-ţi ia culcuşul tău". Auzind Sfântul Spiridon s-a ridicat şi l-a întrebat pe vorbitor dacă se socoteşte mai bun decât Hristos, de se ruşinează de cuvintele Lui. În prezent, moaştele sale se află în Biserica Sfântului Spiridon din insula Corfu, notează Agerpres. 

Ce este bine să faci în această zi de sărbătoare

Potrivit tradiției, Sfântul Spiridon îi apără pe cei care îl cinstesc în această zi și îi pedepsește pe cei care îl nesocotesc. 

Pe mai spune în popor că astăzi cei săraci se îmbogățesc, iar cei bolnavi se vindecă. Sfântul Spiridon este ocrotitorul celor bolnavi. 

În Biserici se face agheasmă, despre care se spune că poate alunga bolile. 

Acatistul Sfântului Spiridon

„Apărătorului credinței dreptmăritorilor, Cuviosului Părintelui nostru Spiridon, să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare, toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Popoarele credincioșilor, cunoscând mulțimea minunilor tale, prin care ai rușinat pornirea ereticilor cea fără judecată asupra credinței noastre, cu umilință te laudă cu cântări ca acestea:

Bucură-te, ierarhul Mântuitorului Hristos; Bucură-te, scăparea celor ce năzuiesc către tine; Bucură-te, îndreptătorul credinței; Bucură-te, ajutătorul celor necăjiți; Bucură-te, că mintea păgânilor tu o întuneci; Bucură-te, că și tu ai lucrat strălucirea credinței; Bucură-te, că pe potrivnici vitejește i-ai gonit; Bucură-te, cel ce pururea nouă te-ai arătat purtător de biruință; Bucură-te, făclia care luminezi pe cei din întunericul păcatului; Bucură-te, cel ce cu blândețe primești la tine pe cei care au greșit; Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel