Sfecla roșie, beneficii uimitoare pentru sănătate. Mihaela Bilic: „Rol în creșterea imunității și a rezistenței la boli”

Data publicării:

Mihaela Bilic a dezvăluit avantajele pentru care trebuie să profiți din plin de sfecla roșie, una dintre legumele vedetă ale sezonului rece.

Una dintre legumele prețioase pe care acest sezon ni le oferă este sfecla. Astfel, Mihaela Bilic spune că avem toate motivele pentru care să o consumăm în cantități cât mai mari, întrucât beneficiile sale pentru sănătate nu sunt deloc unele ce pot fi trecute cu vederea. Mai mult, această legumă este foarte prietenoasă și cu silueta, evidențiază medicul nutriționist.

„Sfecla, o legumă de sezon cu multe beneficii pentru sănătate.
Sfecla roșie este ingredientul principal din faimosul borș rusesc și a devenit celebră in anii ‘50 pentru efectul detox și anticancer. Condamnată pe nedrept că ar conține mult zahăr, sfecla roșie are doar 47cal/100g și este prietena siluetei. Cu indice glicemic scăzut și un conținut de glucide de 8,5%, sfecla e hrănitoare și poate fi consumată și de persoanele cu diabet. Aportul mare de fibre o recomandă pentru cei cu probleme de constipație, stimulează tranzitul intestinal și reduce absorbția colesterolului din alimente. O singură avertizare: dacă aveți predispoziție la gută sau calculi renali, evitați excesul de sfeclă, conține mulți oxalați.”, a scris Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. 

Citește și: Mihaela Bilic, dietă cu o singură masă pe zi. Face asta de 10 ani: „Te ajută să îți menții silueta”

Beneficiile pentru care trebuie să consumi sfecla roșie

Și, pentru a-și convinge urmăritorii de faptul că sfecla este un superaliment pentru sănătate, Mihaela Bilic a evidențiat doar câteva dintre proprietățile și nutrienții cu care această legumă vine la pachet. Este ideală pentru persoanele care își doresc un aport mare de vitamina C, pentru cele care vor să-și regleze tensiunea arterială, dar este extrem de benefică și pentru funcționarea cât mai optimă a ficatului, rinichilor, dar și a recuperării după mai multe boli, spune Mihaela Bilic.

„Care sunt beneficii pe care le avem din consumul regulat de sfeclă? 
O putem ridica la rangul de aliment antianemic pentru că este bogată în acid folic și minerale (potasiu calciu magneziu și fier). Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, zinc și seleniu cu rol în creșterea imunității și a rezistenței la boli. 
Sfecla este o sursă importantă de nitrați cu efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și performanței sportive. 120ml suc de sfeclă reduce tensiunea cu 10mm Hg. Același pahar cu suc de sfeclă crește cu 20% performanța fizică și scade consumul de oxigen necesar pentru efort. 
Pigmenții care dau culoarea roșu violet îi conferă proprietăți antitumorale antiinflamatorii și antioxidante, de eliminare a toxinelor din organism. Sfecla stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei și tubului digestiv, iar sucul de sfeclă e folosit ca energizant în recuperarea după boli.”, a continuat medicul nutriționist.

VEZI și: Mihaela Bilic, semnal de alarmă: „Nu vă lăsați păcăliți de etichetă și nu le consumați pe post de apă”

Sfecla, colorantul natural ideal

Mai mult, sfecla are și o gamă largă de utilizare. Pe lângă faptul că o putem integra cu ușurință în diverse preparate, aceasta poate fi extrem de utilă și drept un colorant natural, fiind ideală pentru gospodinele care pun varza la murat sau pentru înroșirea ouălor, de sărbători. De asemenea, fie că o consumăm crudă, la cuptor sau ca fiind parte în diferite preparate, proprietățile ei uncie rămân aceleași.

„Pigmenții din sfeclă rămân stabili în tractul digestiv, iar aciditatea și temperatura crescută de la gătit nu-i afectează. Sunt folosiți drept coloranți alimentari, cu ei putem colora murături, orez, ouă fierte sau cartofi. Inclusiv urina poate fi colorată în roșu după ce am mâncat sfeclă. 

Poate fi consumată crudă, fiartă sau la cuptor, sub formă de borș, garnitură pentru carne și legume sau în salată cu hrean și oțet. Sfecla este o legumă polivalentă plină de nutrienți valoroși, faceți din ea vedeta sezonului de toamnă!”, a mai spus aceasta.

Citește și: Dieta cu două mese pe zi. Nu contează dimensiunea porției sau ora la care mănânci. Mihaela Bilic: „O dată pe săptămână e voie să vă faceți de cap”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel