Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți în fiecare an pe data de 29 iunie. În această zi sunt respectate o serie de obiceiuri și tradiții.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt și ocrotitori ai celor privați de libertate din România. Sfântul Apostol Petru a fost fiul lui Iona și fratele Sfântului Apostol Andrei. Era originar din Betsaida (în Galileea Palestinei). După ce se căsătorește, acesta se mută în Capernaum, potrivit creștinortodox.ro.
Înainte de a deveni ucenicul lui Hristos, acesta se numea Simon. Numele de Petru îl primește de la Hristos: "Tu ești Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chefa, ce se talcuiește: Petru" (Ioan 1, 42).
Petru se leapădă de trei ori de Mântuitorul Hristos și mărturisește în fața soldaților romani că nu-L cunoaște pe Domnul. A regretat mult această cădere a sa, iar după Învierea Domnului este reașezat în treapta de Apostol. Mântuitorul îl întreabă după Învierea Sa din morți dacă Îl iubește, iar Petru îi răspunde de trei ori "Doamne, Tu știi toate. Tu știi că Te iubesc”. Apoi Iisus i-a zis: "Paște oile Mele" (Ioan 21, 17). A dus Evanghelia în Țara Sfântă, în orașele din Asia Mică și a ajuns până la Roma. Sfântul Apostol Patru a fost răstignit în anul 67 d. Hr., pe cruce cu capul în jos, la cererea lui, spre a se deosebi de modul răstignirii lui Iisus Hristos.
Sfântul Apostol Pavel s-a născut în orașul Tars, capitala provinciei Cilicia (Asia Mica). A primit la naștere numele Saul, dar Mântuitorul i l-a schimbat în Pavel atunci când l-a chemat să fie Apostol. El a fost un aprig persecutor al creștinilor. Asistă la moartea Sfântului Ștefan și primește aprobarea de la Caiafa să-i persecute pe creștinii din Damasc, notează creștinortodox.ro.
În drum spre Damasc are loc schimbarea minunată a lui Pavel. În timp ce se afla pe cale o lumină din cer, ca de fulger, l-a învăluit deodată. A căzut la pământ și a auzit un glas:
„Saule, Saule, de ce Mă prigonești? Iar el a zis: Cine ești, Doamne? Și Domnul a zis: Eu sunt Iisus, pe Care tu Îl prigonești. Greu îți este să izbești cu piciorul în țepusă. Și el, tremurând și înspăimântat fiind, a zis: Doamne, ce voiești să fac? Iar Domnul i-a zis: Ridică-te, intră în cetate și ți se va spune ce trebuie să faci. Iar bărbații, care erau cu el pe cale, stăteau înmărmuriți, auzind glasul, dar nevăzând pe nimeni (Fapte 9, 1-22).”
Primește botezul de la Anania și propovăduiește Evanghelia în Iudeea, Antiohia, Efes, Cipru, Listra, Iconiu, Derbe, Galatia, Pont, Troa, Macedonia, Ahaia, Roma. Sfântul Pavel a fost martirizat împreună cu Sfântul Apostol Petru.
Ziua de 29 iunie este denumită popular Sânpetru de vară. Nu se spală, nu se coase și nu se lucrează pentru că sunt atrase forțele necurate. Pentru sporul casei și pentru sănătate, se duc la biserică colaci, lumânări, mere și coliva și împart oamenilor sărmani.
Potrivit tradiției, femeile nu au voie să mănânce mere pentru a nu-i supăra pe cei trecuți la viața veșnică. Doar fetele tinere au voie să mănânce mere după această zi, însă vârstnicele "au dezlegare" la mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.
Se spune că Sfântul Petru are un bici, iar când pocnește din el, sar scântei care se transformă în licurici. Aceștia îi ajută pe călătorii rătăciți în pădure sau pe munte. Daca tună și fulgeră în această zi, nucile și alunele vor fi pline de viermi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News