Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătoriți pe 8 noiembrie 2023. Tradiții și obiceiuri

Data publicării:

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 8 noiembrie. 

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil este un eveniment religios extrem de important în calendarul ortodox, fiind sărbătorit în fiecare an pe data de 8 noiembrie. Extrem de mulți români își sărbătoresc ziua de nume în această zi sfântă, care mai este marcată și de numeroase tradiții și obiceiuri, care s-au transmis din generație în generație, de-a lungul timpului.

Tradiții și obiceiuri de sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

În primul rând, în această zi sfântă, gospodinele nu trebuie să mai facă niciun fel de treabă casnică, iar odihna este cea care trebuie să caracterizeze ziua. De asemenea, credincioșii trebuie să meargă și la biserică, acolo unde să participe la slujba sfântă și să se roage pentru sănătatea lor, dar și a celor dragi. 

Tot în această zi, creștinii obișnuiesc să rostească rugăciunea specială către Sfinții Mihail și Gavriil. Încă din cele mai vechi timpuri, se spune că Arhanghelii pot aduce protecție și ajutor spiritual în viața lor, motiv pentru care este esențial să o rostești și tu.

Gospodinele trebuie să prepare cu o zi înainte bunătăți specifice, pe care să le ducă la biserică pentru a fi sfințite, iar mai apoi oferite de pomană celor care au participat la slujba sfântă. Tot în această zi, se pregătește și o turtă specială din grâu sau porumb, care trebuie să fie aruncată apoi între oi. Dacă ea pică cu fața în sus, va fi un an bun pentru ciobani, întrucât oilor le va merge bine și se vor înmulți extrem de ușor. În caz contrar, dacă turta pică cu fața în jos, oile vor făta greu și vor avea parte de un an mai dur.

Tot pe ziua de 8 noiembrie, se spune că toți oamenii trebuie să aprindă o lumânare la biserică, întrucât acest lucru le va asigura lumina în Lumea Cealaltă. Această lumânare este considerată a fi un adevărat talisman, care însă mai promite și sănătate celor vii și o viață ținută departe de necazuri.


Obiceiuri pentru 8 noiembrie

Mai mult, tradiția spune că cine va munci pe data de 8 noiembrie se va chinui extrem de mult în momentul în care-și va da ultima suflare. Tocmai din acest motiv, este interzisă orice activitate casnică, ori muncă gospodărească. 

De asemenea, încă din cele mai vechi timpuri se spune că Arhanghelii vor fi prezenți la judecata de apoi, dar sunt prezenți constant și în orice locuință, acolo unde îi iartă de păcate pe oamenii care se purifică prin post.

Sâmbăta dinaintea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil se fac slujbe pentru pomenirea morților și se dau diferite preparate de pomană, iar tot atunci finii trebuie să meargă în vizită la nași cu colaci. 

Ziua aceasta mai este denumită și „Vara Arhanghelilor”, care durează o singură zi. De asemenea, tot din popor se mai știe și faptul că între ziua de 8 noiembrie și Crăciun mai trebuie să fie doar între două și patru zile călduroase, cunoscute drept „Vara Iernii.”

În ziua aceasta se dă de pomană sufletelor adormite, iar acest lucru este cunoscut ca fiind „Moșii de Arhangheli”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel