Sibiu: ''Aici'', ultima premieră a teatrului local, prezentată la Festivalul Internaţional de Teatru

Data publicării:
AICI_foto credit TNRS, Rareș Helici
Descriere foto: AICI_foto credit TNRS, Rareș Helici

Spectacolul ''Aici'', prezentat în premieră sâmbătă pe scena Teatrului Naţional ''Radu Stanca'', va mai putea fi vizionat în 29 august, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS)

"Beneficiarii direcţi ai proiectului, tineri între 13 şi 24 ani, mulţi dintre ei din zone defavorizate, au avut parte de ceea ce înseamnă miracolul sibian, într-unul dintre numeroasele proiecte europene în care TNRS este partener. Atelierele creative şi performance-ul au fost coordonate de importanţi profesionişti din domeniile teatru, muzică, coregrafie, arte plastice şi artă vizuală, iar condiţiile de realizare a performance-ului au fost unele profesioniste. Naţionalul sibian a pus la dispoziţie aparatura de specialitate şi, nu în ultimul rând, o sală profesionistă de teatru - Sala 'Eugenio Barba'. Pe una dintre cele mai bine dotate săli de teatru din ţară s-au situat pe acelaşi palier tineri amatori, iubitori de teatru şi mari profesionişti ai scenei, care au montat pe această scenă în cadrul FITS, precum Silviu Purcărete, Eugenio Barba etc.", a declarat directorul general al TNRS şi preşedintele FITS, Constantin Chiriac.

"Aici" prezintă şapte tineri talentaţi, alături de artistul Motanu', într-un spectacol coordonat de Bobi Pricop, cu muzica semnată AFO, în cadrul proiectului european 'LIBERTY'.

"Fără a dori să fim sentenţioşi, credem că tinerii din ziua de azi au anumite tipare în care gândesc şi se exprimă artistic şi, cu toate că vorbim de una din cele mai libere generaţii din istoria recentă, unele reţineri în a exprima problemele reale cu care se confruntă. Majoritatea tinerilor au venit cu o idee deja formată despre ce înseamnă teatrul, dansul sau literatura şi destul de convinşi că ceea ce înţelegem în general prin artă e mai mult o convenţie prin care se pot exprima, decât un mod de a-şi căuta zonele cât mai puternice prin explorarea sinelui. Am plecat de la ideea de libertate, încercând să vedem ce înseamnă astăzi pentru adolescenţi libertatea, care sunt condiţionările materiale şi ideatice care le conturează imaginea asupra lumii şi care este raportul lor cu ceea ce se întâmplă în societate în zilele noastre", a precizat coordonatorul Bobi Pricop.

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu este implicat în proiectul "LIBERTY", finanţat prin Programul Europa Creativă, alături de organizaţii culturale precum: Explora - Roma (Italia), CESIE - Palermo (Italia), Hamburg Altonale - Hamburg (Germania), ArtReach -Leicester (Marea Britanie), Centre for Youth Culture-Pionirski Dom - Ljubljana (Slovenia), Trafo House of Contemporary Arts - Budapesta (Ungaria), Aalborg Karneval - Aalborg (Danemarca), Centre E8 - Belgrad (Serbia), CNC Danse - Nathalie Cornille Company - Wambechies (Fran?a), European Educational Exchanges - Youth for Understanding - Bruxelles (Belgia), Den Selvejende Institution Swinging Europe - Herning (Danemarca), în perioada 2019- 2023.

TNRS este lider la nivel naţional ca număr de proiecte europene la activ, din 2014 până în prezent, poziţie certificată de Biroul Europa Creativă România, Unitatea de Management a Proiectului din Ministerul Culturii, cu ocazia webinar-ului "Europa Creativă: bune practici de cooperare în artele spectacolului", desfăşurat în data de 6 octombrie 2020. "Be SpectACTive!" (două ediţii), "Poetic Invasion of the Cities", "Power of Diversity - The Crossing Lines", "Voices of Solidarity", "Liberty. A New European Generation" şi "People Power Partnership" sunt proiectele în care Naţionalul sibian a înregistrat titulatura de partener. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Teatru - Opera


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel