Legendarul actor Sidney Poitier, care a doborât barierele rasiale devenind primul actor de culoare recompensat cu un Oscar pentru rolul din ''Lilies of the Field'', inspirând o întreagă generaţie în timpul mişcării pentru drepturi civile, a decedat la vârsta de 94 de ani, a anunţat vineri un oficial din cadrul Ministerului pentru Afaceri Externe din Bahamas.
Eugene Torchon-Newry, director general în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a confirmat decesul lui Poitier
Poitier a rămas în istoria cinematografiei cu cele trei filme ale sale din 1967, într-o perioadă când segregarea rasială predomina cea mai mare parte a teritoriului Statelor Unite.
În pelicula ''Guess Who's Coming to Dinner'', Poitier a interpretat rolul unui bărbat de culoare cu o logodnică albă, iar în ''In the Heat of the Night'', a fost Virgil Tibbs, un poliţist de culoare care se confruntă cu rasismul în timpul unei anchete criminalistice. În acelaş an, a mai jucat şi rolul unui profesor dintr-o şcoală din Londra în pelicula ''To Sir, With Love''.
Poitier a fost premiat cu un Oscar istoric pentru cel mai bun actor în rol principal graţie interpretării din ''Lilies of the Field'', în 1963, peliculă în care a jucat rolul unui meşter care ajută nişte călugăriţe germane să construiască o capelă în deşrt. Cu cinci ani înainte, Poitier a fost primul bărbat de culoare nominalizat la Oscarul pentru rol principal datorită interpretării din ''The Defiant Ones''.
Personajul său Tibbs din ''In the Heat of the Night'' a fost imortalizat în două continuări - ''They Call Me Mister Tibbs!'' în 1970 şi ''The Organization'' în 1971 - şi a devenit protagonistul serialului de televiziune ''In the Heat of the Night'', cu Carroll O'Connor şi Howard Rollins în distribuţie.
Printre filmele sale din acea perioadă devenite clasice se mai numără ''A Patch of Blue'' (1965), în care personajul său se împrieteneşte cu o fată nevăzătoare, ''The Blackboard Jungle'' şi ''A Raisin in the Sun'', spectacol pe care Poitier l-a jucat şi pe Broadway.
Poitier s-a născut la Miami pe 20 februarie 1927, a crescut pe o plantaţie de tomate din Bahamas şi a urmat doar un an de şcoală. Învingând sărăcia, analfabetismul şi prejudecăţile, a devenit unul dintre primii actori de culoare cunoscut şi acceptat în rolul importante de un public mainstream.
Poitier îşi alegea rolurile cu grijă, contestând vechea prejudecată de la Hollywood conform căreia actorii de culoare pot apăra doar ca personaje neînsemnate, cum ar fi lustragiu, conductor de tren şi servitoare.
''Te iubesc, te respect, te imit'', i-a spus la un moment dat lui Poitier Denzel Washington, un alt actor recompensat cu Oscar, cu prilejul unei ceremonii publice.
Poitier a regizat ''Uptown Saturday Night'' în 1974, care îi are în distribuţie pe Harry Belafonte şi Bill Cosby, iar în anii 1980, pelicula ''Stir Crazy'', cu Richard Pryor şi Gene Wilder.
Poitier a copilărit în mica localitate Cat Island din Bahamas şi în Nassau înainte de a se muta la New York pe când avea 16 ani, minţind în legătură cu vârsta ca să se poată înrola într-un scurt stagiu în armată, iar apoi practicând diverse slujbe, inclusiv spălător de vase, şi luând în acelaşi timp lecţii de actorie.
A cunoscut pentru prima dată succesul după ce l-a întâlnit pe directorul de casting al American Negro Theater. Poitier era dublură în pelicula ''Days of Our Youth'' şi a primit un rol după ce Belafonte, vedeta filmului, s-a îmbolnăvit.
Poitier şi-a continuat drumul către celebritate pe Broadway în spectacolul ''Anna Lucasta'', în 1948, iar doi ani mai târziu a primit primul său rol într-un film, graţie peliculei ''No Way
Out'', cu Richard Widmark.
A jucat în peste 50 de filme şi a regizat nouă pelicule, începând din 1972 cu ''Buck and the Preacher'', în care a jucat alături de Belafonte.
În 1992 a fost recompensat cu Premiul pentru întreaga activitate din partea Institutului American de Film, cea mai prestigioasă recompensăm după Oscar, alăturându-se unei liste de premiaţi din care mai fac parte Bette Davis, Alfred Hitchcock, Fred Astaire, James Cagney şi Orson Welles.
''Trebuie să-i mulţumesc unui chelner evreu bătrân care şi-a făcut timp ca să înveţe un spălător de vase de culoare să citească'', a spus Poitier în faţa publicului. ''Nu pot să vă spun cum îl chema. Nu am ştiut niciodată. Dar citesc destul de bine acum''.
În 2002, a fost premiat cu un Oscar onorific pentru ''realizările sale remarcabile în plan artistic şi în plan uman''.
Poitier s-a căsătorit cu actriţa Joanna Shimkus, a doua sa soţie, la jumătatea anilor 1970. A avut şase fiice cu cele două soţii şi a scris trei cărţi - ''This Life'' (1980), ''The Measure of a Man: A Spiritual Autobiography'' (2000) şi ''Life Beyond Measure: Letters to My Great-Granddaughter'' (2008).
Actorul a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii în 1974 şi a fost ambasador al Bahamas în Japonia şi pentru UNESCO.
În 2009, i-a fost înmânată cea mai înaltă distincţie civilă din Statele Unite, Medalia prezidenţială a libertăţii, din partea preşedintelui Barack Obama, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News