Simina Cernat vorbește, în exclusivitate pentru Spectacola, despre serialul documentar „Misterul aurului dacic”.
HISTORY Channel a anunțat lansarea primei sale producții românești, „Misterul Aurului Dacic”, un show hibrid docu-reality cu peisaje fermecătoare, reconstituiri istorice și povești pline de magie. În rolurile principale ale acestei aventuri se află cunoscutul actor Paul Ipate și exploratoarea Simina Cernat. Premiera primului episod va avea loc pe 31 octombrie, de la ora 21:00.
Simina Cernat, autoarea jurnalului de călătorii Samsara, este aventurieră și povestitoare, o nomadă care a petrecut 6 ani în Asia, vizitând peste 16 țări. A escaladat munți, a traversat jungle și a întâlnit triburi. A suferit în același timp de febră Dengue și febră tifoidă și a supraviețuit. În prezent, ea organizează drumeții în Himalaya pentru grupuri mici de 2-3 ori pe an, cu activități sportive precum trekking și rafting.
Pornind de la Roma antică și sfârșind până în albiile râurilor din jurul Sarmizegetusei, „Stonehenge-ul” României, cei doi exploratori se întâlnesc cu experți locali și căutători de aur și care s-au cufundat în misterele și pământurile unde astăzi se află cele mai mari rezerve de aur din Europa. Telespectatorii îi vor vedea pe Paul și Simina în grote, râuri, păduri adânci și mine abandonate, dar și la înălțime, ghidați de tehnologia cu infraroșu.
Cu determinare și umor, cei doi discută cu istoricii autohtoni care au inspectat cu atenție aurul, artefactele, bijuteriile, monede și comorile dacice, încercând să caute răspunsuri la diverse întrebări: Cum au călătorit 160 de tone de aur pe o distanță de peste 1.000 de kilometri prin ținuturi sălbatice cu 2000 de ani în urmă? Paul și Simina stau de vorbă cu experți mondiali din Italia, Germania și România despre tezaurul nedescoperit și despre triburile dacice nemiloase care au dispărut de pe aceste meleaguri, aproape fără urmă. Reconstituirile istorice readuc la viață evenimentele și mitologia obscură din vremurile Daciei Antice.
Cel de-al treilea episod pune în lumină descoperire a 13 brățări de aur care în urmă cu un deceniu au fascinat lumea artei de la New York până la Londra. În prezent, cele 11 brățări rămase dispărute ridică întrebări dificile care au pus în dificultate Interpolul și vânătorii de recompense din întreaga lume: unde sunt ele astăzi?
Am stat de vorbă cu Simina Cernat, care ne-a dezvăluit că cele trei săptămâni de căutare a aurului dacic au fascinat-o și se arată impresionată de informațiile descoperite în această aventură.
A vizitat 16 țări, însă nu pentru a bifa obiective turistice, sau pentru a se poza cu anumite monumente. Tânăra aventurieră spune că a stat luni, și chiar ani în anumite țări, în încercarea de a descoperi noi culturi.
„N-am stat niciodată să mă gândesc în câte țări am fost, m-a interesat mai mult să intru în profunzimea unei culturi. Am stat luni sau chiar ani în unele țări, tocmai pentru că m-a interesat să aflu mai multe”, a dezvăluit Simina Cernat pentru Spectacola.
Deși a vizitat locuri exotice, culturi cu mare încărcătură istorică, Simina spune că a fost extrem de impresionată de descoperirile făcute pe pământul românesc.
„Mie dintotdeauna mi-a plăcut foarte mult România, mai ales pe partea de natură. Eu bat, la picior, toți munții din România, săptămânal. Aproape zilnic. Mă dau pe ape cu caiacul. Însă, recunosc, zona în care am filmat este absolut specială și nu mai fusesem acolo. Am rămas uimită să văd că nu e foarte turistică, nu e promovată foarte mult. Am descoperit foarte multe informații inedite, din interviurile pe care le-am luat specialiștilor. Habar nu aveam că istoria dacilor de întinde pe o suprafață atât de mare și e atât de complexă. Îmi pare bine că am făcut parte din acest proiect și că am avut ocazia și onoarea să descopăr aceste lucruri”, ne-a declarat Simina Cernat.
Deși aventura nu a fost una deosebit de dificilă, din punct de vedere fizic, pentru o iubitoare a munților, Simina spune că au încercat-o mai multe stări și că, la nivel spiritual, a avut parte de unele trăiri la care nu se aștepta.
„În Roșia Montană se simțea presiunea aurului, și, cumva, nefericirea pe care lăcomia o aduce în zona respectivă, pentru că zona era foarte săracă, deși oamenii trăiau, efectiv, pe un munte de aur. Unde te uitai, când strălucea soarele, strălucea tot, în jur, pentru că fiecare pietricică avea puțin aur în ea. Însă, atmosfera de acolo, energia, erau foarte apăsătoare. Recunosc, atunci când am plecat de acolo, spre Sarmizegetusa, am simțit ca o eliberare și când am ajuns în zona sacră a templului din Sarmizegetusa, deși mai fusesem acolo în urmă cu câțiva ani, mi s-a tăiat respirația, am rămas uimită. Am ajuns chiar pe seară, la apusul soarelui, când era închisă zona și eram numai noi acolo. Am rămas blocată, nu mai aveam cuvinte. Într-adevăr, se simte ceva special acolo, n-aș ști să explic. Toată zona munților Orăștie e deosebită.
Legenda spune că dacii confecționau obiecte din aur pentru a le oferi drept ofrandă zeilor. Aurul era pentru zei, nu pentru oameni, și nimeni nu se atingea de aceste bogății.
„Noi am început căutarea, încercând să aflăm mai multe despre aur în general, nu neapărat despre aurul dacilor, și acolo ne-am confruntat cu legenda Vâlvei Băii, pe care ne-am dus să o căutăm, la miezul nopții, după cum veți vedea în film. Eu am simțit ceva, o să vedeți in film, nu vreau să dau spoiler. Am simțit cumva că legenda aceea e oarecum adevărată. Însă, în zona dacilor, am fost avertizați că e foarte importantă intenția cu care găsim aurul. Dacă găsim acel aur cu lăcomie și vrem să-l luăm pentru uz propriu, s-ar putea să ne urmărească blestemul. Deși Paul nu crede, iar eu sunt între, am încercam amândoi să lăsăm aurul unde e, când venea spre noi ne uitam la el și îl puneam înapoi. Nu am găsit foarte mult aur, nu-ți imagina că am găsit kilograme. Găseam câte o firimitură, abia o vedeai, era ca vârful acului. Însă îl înapoiam naturii, să fim siguri că nu ne urmărește blestemul.”, a mai spus jurnalista.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News