Cristian Mărgărit a dezvăluit cum putem consuma legumele de sezon, astfel încât să ne bucurăm de toate proprietățile lor bune.
Fiecare dietă ar trebui să se axeze pe alimentele „vedetă” ale sezonului respectiv, iar asta ne spune nutriționistul Cristian Mărgărit, în cadrul emisiunii Pastila de frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical. În acest sens, toamna este prielnică pentru curele de slăbire, întrucât aceasta ne oferă o gamă variată de legume proaspete, de sezon, bogate în fibre, proteine și multe alte beneficii pentru corpul uman.
„Aceste leguminoase sunt alimentele de toamnă. Mazărea, lintea, fasolea albă, roșie, năutul, spre exemplu eu am mâncat azi mâncare de năut. Toate sunt surse bogate de proteine vegetale, au și fibre, carbohidrați complecși, sunt absolut minunate în dieta noastră.”, a declarat nutriționistul Cristian Mărgărit, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical.
Din lipsa de timp și din cauza vieții alerte pe care o impune societatea modernă, extrem de multe persoane apelează în zilele noastre la legumele la conservă sau la cele congelate, în defavoarea celor proaspete. Acest lucru vine cu același set de beneficii, ne spune nutriționistul, care dezvăluie însă singura legumă ce își pierde din proprietăți, în momentul în care este scoasă de la congelator.
„În general, legumele își păstrează aceleași proprietăți și când sunt congelate. La broccoli, spre exemplu, nu se aplică, din păcate el își pierde proprietățile când e congelat, de aceea eu prefer pentru aceste alimente conservele gata preparate. Economisesc timp și le pot include foarte rapid într-o saltă, mâncare, nu mai presupune acea gătire îndelungată, pași pe care mulți dintre noi nu nu-i permitem din cauza programului. Există porumb, năut la borcan sau conservă. Nu trebuie să fim bucătari ca să ne pregătim mâncare.”, a continuat acesta.
Cât despre hidratare, în sezonul rece trebuie să-i acordăm o atenție mult mai mare decât o facem vara, spune Cristian Mărgărit. Acesta a și explicat motivul pentru care lichidele sunt atât de importante atât toamna, cât și iarna pentru organism.
„Când vine vorba de hidratare, putem folosi diferite trucuri. Spuneam mai devreme de amestecarea unui suc cu apă, ceaiuri, ciorbe, supe, multe legume. Hidratarea este chiar mai importantă toamna și iarna, pentru că dacă aceste mucoase se usucă, nasul, gura, gâtul, permit intrarea și dezvoltarea bacteriilor. Din acest motiv, este foarte important să avem și în casă o umiditate optimă, pentru că iarna aerul in casă se usucă prea tare, când dăm drumul la căldură. De aceea răcim mai des, fără să știm de ce, trebuie să menținem o umiditate optimă.”, a continuat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News