Smaranda Vornicu Shalit dezvăluie cele două rețete „secrete” pentru Crăciun: „Pateu la cuptor și cozonac boule d’or cu multă nucă parfumată și rom”

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Smaranda Vornicu Shalit, moderatoarea Atelierului de sanatate de la TVR 1, vorbește, în exclusivitate pentru Spectacola, despre magia Sărbătorilor, despre bucuria de a dărui, dar și despre măiestria cu care pregătește masa de Crăciun.


SPECTACOLA: Cum arătau Sărbătorile de iarnă în copilărie și ce tradiții ai păstrat și azi?

Smaranda Vornicu Shalit: Aproape întotdeauna, în copilărie, am petrecut sărbătorile de iarnă în familie, acasă. Cu brad, cu colinde, cu mâncare tradițională și cu toți cei dragi alături. Cred că acesta este cel mai important lucru în privința sărbătorilor – să ne aducă lumina prezenței persoanelor iubite, să ne domolească după agitația întregului an, să ne deschidă inima și mintea pentru răsăritul unui an nou-nouț, plin de posibilități.


SPECTACOLA:  O amintire care a rămas întipărită în suflet?

Smaranda Vornicu Shalit: Păstrez în suflet emoția scrisorilor pe care i le scriam Moșului, aroma cozonacului pregătit de bunica și eforturile mamei mele de a ne surprinde cu apariția miraculoasă a cadourilor sub pomul de Crăciun. În plus, tata – foarte ocupat cu pregătirea programelor de Revelion – își făcea mereu timp să fie cu noi în seara de Ajun, pe care o însuflețea cu glume și povestiri din toate colțurile lumii.

SPECTACOLA:  Mai crezi în Moș Crăciun? Să facem un exercițiu de imaginație.... Ce i-ai cere Moșului să-ți aducă anul acesta?

Smaranda Vornicu Shalit: Cred în ceea ce întruchipează Moș Crăciun – bucurie, dărnicie, grijă pentru cei apropiați și pentru cei aflați în dificultate. În acest an, îi voi cere Moșului să ne dăruiască tuturor pace, sănătate și înțelepciune.

SPECTACOLA:  Care a fost cel mai însemnat cadou pe care l-ai primit de Crăciun?

Smaranda Vornicu Shalit: Importanța darului stă în energia bună cu care este pregătit și oferit și în acceptarea gândului luminos al celui care îți face acel dar. Mai ales în aceste vremuri, în care exagerăm deseori cu consumul, cred că ar fi bine să ne amintim că orice dar, oricât de mic, este un motiv de bucurie. Așadar, pentru mine, toate darurile primite de Crăciun sunt însemnate, fiecare dintre ele în felul său!

SPECTACOLA: Cum te pregătești pentru sărbătorile din acest an?

Smaranda Vornicu Shalit: Ca orice gazde bune și ca în fiecare an, ne pregătim să primim întreaga familie – copiii, nepoții și prietenii – în jurul bradului, cu masă întinsă și cu zâmbetul pe buze. Să sperăm că Moșul ne va aduce în acest an și niște zăpadă, spre bucuria celor mici.

SPECTACOLA: Ce nu ai vrea să lipsească de pe masă de Crăciun anul acesta?

Smaranda Vornicu Shalit: Voi avea grijă să pregătesc pentru fiecare rețetele preferate, în afară celor tradiționale. Pentru unii, mâncăruri vegetariene, pentru alții plăcinta favorită, dar și rețeta mea „secretă” de pateu sau cozonacul boule d’or cu multă nuca parfumată cu rom.

SPECTACOLA:  Într-un scenariu ideal, care ar fi persoanele cu care ți-ai dori să petreci sărbătorile?

Smaranda Vornicu Shalit: Sper că vom trăi cu toții, în acest an, scenariul ideal. După ultimii ani dificili, avem posibilitatea de a fi împreună cu toți cei dragi, veniți de aproape sau de departe.  Nu mai e nevoie de aplicații și de comunicare digitală, ne putem vedea și ne putem îmbrățișa, fără ecrane de tot felul care să ne separe.

 

SPECTACOLA: Cum ai descrie anul 2022? Cu ce te mândrești la final de an și care ar fi regretele?

Smaranda Vornicu Shalit: În acest an, pe postul TVR1 a debutat producția și difuzarea emisiunii „Atelier de sănătate”, al cărui realizator și moderator sunt. Am bucuria de a lucra cu o echipa frumoasă, la un produs de televiziune pe care sper că telespectatorii să îl găsească nu doar interesant, ci și util pentru sănătatea lor.

În plan personal, 2022 mi-a oferit posibilitatea de a începe și de a finaliza cu bine – împreună cu cei dragi - mai multe proiecte și de a începe să lucrez la altele noi, pe care le-aș dori împlinite în anul care urmează. Regrete nu am, doar învățăminte, gratitudine și speranța că voi putea face lucrurile mai bine și că îmi voi urmă instinctul și visul până la capăt.

SPECTACOLA: Ce așteptări ai de la 2023? Cu ce gânduri intri în noul an?

Smaranda Vornicu Shalit: Îmi doresc să trăim cu toții mai mult sub zodia generozității și a responsabilității, a gândului bun pentru ceilalți. Perioada din urmă ne-a oferit și continuă să ne ofere o serie de lecții, sper doar să le ținem minte și să le folosim pentru a construi, nu pentru a distruge ori pentru a dezbină. Voi intra în noul an cu încrederea că semințele pe care le-am semănat în acest an, prin proiectul „Atelier de sănătate”, vor da roade în viitor, în ceea ce privește conștientizarea importanței pe care o au prevenția și educația pentru sănătatea noastră.

SPECTACOLA:  Un mesaj pentru cititorii Spectacola:

Smaranda Vornicu Shalit: Urez cititorilor Spectacola multă sănătate și noroc, putere pentru a visa și a munci, într-o lume și într-un timp care ne pune pe toți la încercare. Le doresc să rămână echilibrați și optimiști, să aibă grijă de ei și de cei dragi și să nu își piardă niciodată speranța. Sărbători fericite tuturor!

 

 

Rețetele „secrete” ale Smarandei Vornicu Shalit

 

Cozonac cu nuca si boules d’or

 

Ingrediente

1 kg făină, bine cernută și ținută la cald, lângă sobă 

8 ouă separate sau 7 gălbenușuri și 4 albușuri

50 – 60g drojdie proaspătă

300g zahăr

250g  unt topit

500 ml lapte ( e posibil să nu îl folosești pe tot)

2 linguri ulei de floarea soarelui

1 lingură rom

1 linguriță esență de vanilie

1 linguriță sare

coajă rasă  de lămâie și portocală  – cam 1/2 linguriță din fiecare

400g nuci măcinate fin + 150g zahăr tos

80 – 100g stafide, înmuiate în puțină apă călduță cu ceva alcool sau esență de rom

miez de nuca frumos și întreg, câteva cuburi de zahăr

Mod de preparare

Dizolvă drojdia în puțîn lapte călduț, împreună cu un cub de zahăr.

Amestecă bine de tot 3 linguri de făină cu puțin lapte clocotit – să rezulte o treaba omogenă și fără cocoloașe.  Când amestecul de făînă și lapte s-a răcorit cât suportă mâna, combină-l cu drojdia dizolvată în lapte cu zahăr și freacă bine, să obțîi o plămădeală/maia spumoasă, care face basici mari. Toarn-o într-un vas încăpător, să aibă loc de crescut.  Presară deasupra puțînă făînă, acoperă vasul cu un șervet curat și lasă la cald, să crească.

Cât timp crește plămădeală (cam 20 minute), bate gălbenușurile cu sarea și cu zahărul, să obțîi o crema spumoasă.  Bate, separat, albușurile spumă și da deoparte.

Pune făină într-o covată sau un lighean.  În centru, fă loc pentru plămădeală cea frumos crescută – toarn-o fix acolo și lasă câteva minute să se odihnească.  Între timp, amestecă delicat gălbenușurile frecate cu zahăr cu albușurile spumă.

Acum începe greul: framantatul.  Durata: minim jumătate de ora sau, cum spunea bunica, până când curge apă din pod, va să zică până când te trec toate apele.  Metodă: dinspre margine spre centru, ba săltând aluatul din covată, ba impungadu-l cu pumnii strânși.  Fă bine și, cu ocazia asta, gândește lucruri vesele și pozitive, cu zâmbetul pe buze și cu gândul la aromele din covată.  Adaugă, pe rând și puțin câte puțin: uleiul, ouăle, romul, esență de vanilie, untul topit și laptele călduț.  Cantitatea de unt și de lapte va fi cea care reglează consistentă aluatului, așa că adaugă-le cu măsură, nu totul dintr-o dată.  Stafidelor le vine rândul către final, cu grijă însă să fie complet înglobate și cât de uniform posibil distribuite în aluat.

Când aluatul e gata, adună-l frumos în centrul recipientului, acoperă-l și ține-l la cald 2 – 3 ore, să crească mare și frumos, că un prunc dormind sub plapumă.

Între timp, amestecă nuca pisată cu zahărul tos, stropește-o cu puțin rom și adaugă-i ceva coajă rasă de lămâie.  Tot acum, pregătește formele de cozonac – unge-le cu unt și presară-le cu zahăr tos, să se îmbrace cozonacul copt în crusta dulce și caramelizată.

După cele câteva ore de crescut, rupe cu mâna unsă cu ulei bucăți de aluat și pune-le pe masă presărată cu făină.  Întinde aluatul cu un sucitor pudrat și el cu făină.  Presară uniform și din belșug amestecul de nucă, răsucește aluatul ca pe o ruladă (având grijă să nu iasă nuca pe la capete) și așează în formă, cu ‘îmbinarea’ în jos.

Lasă cozonacii să crească în formă cam jumătate de ora.  Unge-i cu ou, decorează-i cu miez de nuca și/sau cuburi de zahăr tos. Apoi da la copt, la foc potrivit (180 grade Celsius), cam o ora.  Când îi scoți din cuptor, culcă formele câteva minute pe fiecare parte, ciocănind ușor, să se desprindă frumos.  Scoate-i din formă, lasă să se răcească sub șervete curate și apoi împachetează-i în hârtie, să se păstreze hăt, până după Anul Nou.

 

 

 Pateu (terina) la cuptor

 

Când mă gândesc la depărtarea, nu doar în timp, dintre străbunicii și bunicii mei  – vânători aprigi prin Munții Vrancei ori prin Delta Dunării – și pacifistul de fiu al meu, mă umfla râsul.  Și nu vorbesc aici despre râsul cel cu ciuf la urechi, care   – alături de mistreți și urși – stăpânea vechile pădurile moldovenești.  Așa cum știe viață mai bine, există un lucru care ne unește pe toți: pate-ul de ficat al bunicii Sylvana.  Ea îl făcea din porc sălbatic, noi în facem din porc domestic, însă ceea ce este important nu e gustul special, ci mai degrabă tradiția.  Felul în care o rețeta veche trece prin generații și ține vie priceperea și dragostea celor care au pregătit-o de-a lungul timpului – asta e motivul pentru care, după atâta timp, orice progenitura a familei își aduce aminte de Sylvana Gianetti.

Ingrediente

750g ficat de porc proaspăt

750g carne foarte grasă de porc (e vorba, mai degrabă, de slănină bine împănată, din cea de pe piept)

felii de bacon ori slăninuță (după cum va ține pe fiecare colesterolul)

sare, piper negru, cimbru uscat

Mod de preparare

Taie în cubulețe mici ficatul și slănină împănată.  Amestecă bine cubulețele astea într-un mare castron.  Da totul prin mașînă de tocat de 2 ori, ori mixează în robotul de bucătărie, astfel încât să obții un fel de spumo-crema de ficat cu slănină.  Nu e băi dacă mai rămân și unele bucățele intacte – în fond și la urmă urmei, e și o chestiune de gust.

Asezonează după gust cu sare, piper negru proaspăt măcinat și cimbru uscat.  Preîncalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Alege două vase potrivite, care merg la cuptor.  Tapetează-le cu feliile de bacon, lăsând baconul să atârne în afară vasului.  

Umple vasul cu compoziția de pateu asezonată, având grijă să nu rămână goluri de aer.  

Acoperă cu feliile de bacon care atârnau peste vas, presară și decorează cu cimbru uscat și da la cuptor.

Pate-ul trebuie să se coacă preț de o ora și jumătate.  Încearcă-l cu un păi ori cu o scobitoare, chiar în mijloc – dacă sucul care iese nu mai este rozaliu, ești gata.  În cazul în care cuptorul tău are pusee imprevizibile de personalitate (așa cum se întâmplă cu al meu) și observi că bucățile de bacon de deasupra se rumenesc prea repede ori prea tare, acoperă pate-ul cu o bucată de folie de aluminiu.  În cazul meu, ocupată cu cozonacii cum am fost, manevră a fost tardivă și unele dintre fasiile de bacon s-au ars.  Nu-i băi, mai important e ‘conținutul’!

Când e gata, scoate pate-ul din cuptor și lasă-l să se răcorească complet.  Pune-l  apoi la frigider și servește-l la masă de sărbătoare, tăiat în felii, cu pâine de casă și castraveți murați.  This is for you, Sylvana, wherever you are!, a transmis prezentatoarea tv pe blogul ei. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel