Soborul Maicii Domnului, prăznuit pe 26 decembrie. Ce tradiții respectă creștinii în această zi

Data publicării:
 foto unsplash, autor Ruth Gledhill
Descriere foto: foto unsplash, autor Ruth Gledhill

Soborul Maicii Domnului este prăznuit în fiecare an, pe 26 decembrie. 

În 26 decembrie, cea de-a doua zi de Crăciun, Biserica sărbătoreşte Soborul Maicii Domnului, cea care L-a născut cu trup pe Hristos Dumnezeu.Soborul sau Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu reprezintă adunarea (la slujbă) credincioşilor în cinstea Maicii Domnului, potrivit regulii după care a doua zi după marile praznice se face pomenirea acelor persoane sfinte care au contribuit la eveniment sau sunt în directă legătură cu el.

Soborul Macii Domnului, unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria, a devenit model de sărbătoare şi pentru alţi sfinţi precum Soborul Sfinţilor Ioachim şi Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinţilor Arhangheli.

Ce tradiții respectă creștinii în această zi

În această zi de sărbătoare există câteva tradiții de care românii încă mai țin cont, printre acestea regăsindu-se:

Dăruirea unui cadou. Aceasta este o superstiție care spune că îți va merge bine tot anul.

Împodobirea casei cu vâsc. Vâscul este un simbol al Crăciunului și se spune că aduce noroc și fericire.

Se spune că dacă vântul bate cu putere în a doua zi de Crăciun, toamna următoare va fi furtunoasă și ploioasă.

Sărutul cu partenerul sub vâsc. Aceasta este o tradiție care spune că te va ajuta să ai o relație puternică și durabilă.

Mănâncă mere în Ajunul Crăciunului și vei avea parte de sănătate tot anul. Evident, aceste fructe nu trebuie să-ți lipsească de pe masă nici pe 25 decembrie.

Spălarea feței cu apa în care ai pus un ban de argint. Aș, te vei bucura de sănătate în anul următor și vei fi strașnic ca argintul viu!Î

n a doua zi de Crăciun, oamenii au obiceiul de a merge „cu colacul" la nașii lor. Colacul tradițional este format din șapte pâini, două sticle de țuică, trei sticle de vin, un cocoș, trei pui, o coastă de porc și șapte cârnați. Când ajung la casa nașilor, finul sărută mâna nașei și de trei ori se îmbrățișează cu nașul, spunând "De la noi puțin, de la Dumnezeu mult", potrivit alba24.ro.

Ce nu este bine să faci de Soborul Maicii Domnului pe 26 decembrie

 Conform spuselor din bătrâni, se zice că cei care încearcă să se răzbune sau să își încheie socotelile cu alții vor suferi pierderi mari. Totodată, în perioada de la Crăciun până la Bobotează, în casele unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase, pentru că acestea nu se vor mai putea mărita. Exact ca și în cazul altor sărbători, nu se spală haine în această zi, superstiția pornind de la premisa că apa va fi folosită pentru vindecarea rănilor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel