Somnul de calitate este mai important decât alimentația pentru o imunitate puternică, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic. În timp ce alimentația sănătoasă, bogată în vitamine și nutrienți esențiali, joacă un rol important, somnul este elementul esențial pentru refacerea organismului.
Somnul de calitate este considerat mai important decât alimentația pentru menținerea unei imunități puternice, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic. Deși o alimentație bogată în nutrienți esențiali, cum ar fi acizii grași Omega 3, vitaminele antioxidante și probioticele, are un rol benefic asupra sănătății, somnul joacă un rol esențial în refacerea și întărirea organismului.
În timpul somnului, corpul uman se reface, sistemul nervos se hrănește, iar celulele moarte și bolnave sunt eliminate. Somnul este crucial pentru funcționarea normală a corpului, lipsa acestuia având efecte negative grave asupra sănătății, inclusiv tulburări neurologice severe. Spre deosebire de alimentație, fără de care organismul poate rezista săptămâni întregi, lipsa somnului poate duce rapid la probleme majore de sănătate.
„De ce dăm vina pe mâncare atunci când ne îmbolnăvim, în loc să ne întrebăm cât și cum am dormit? Toată lumea vrea să știe cum putem crește imunitatea și rezistența la boli. Avem impresia că alimentația este principalul element de care depinde sănătatea noastră. E adevărat, acizii grași Omega 3, vitaminele antioxidante A, C și E, vitamina D, probioticele și mineralele pot avea un efect benefic. Însă înainte de a schimba dieta, aveți grijă de somn.
Somnul de calitate (odihnitor și suficient ca durată) este de departe cel mai important factor de creștere a imunității. În somn corpul nostru se reface, prin intermediul somnului sistemul nervos este hrănit și tot în somn se face "curățenie" la capitolul celule moarte, îmbătrânite sau bolnave. Nu întâmplător dormim 30% din viața noastră, fără somn nu putem funcționa și, surprinzător, este mai important decât hrana. Lipsa de somn duce rapid la tulburări neurologice grave și chiar la moarte, în schimb de foame putem răbda săptămâni întregi”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.
Te-ar putea interesa și: Trei motive pentru care e bine să consumi în mod constant leguminoase. Carmen Brumă: „Ai nevoie de 400 de grame pe săptămână”
Stresul cronic și insomnia, afecțiuni tot mai frecvente în societatea modernă, sunt deseori subestimate. Mihaela Bilic precizează că un somn de 7-9 ore pe noapte aduce beneficii considerabile, de la întărirea imunității și îmbunătățirea funcțiilor cognitive, până la prevenirea obezității și a bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. Somnul odihnitor nu doar că ajută la refacerea organismului, dar contribuie și la creșterea performanțelor fizice și mentale. Într-o lume în care suntem tot mai conectați la dispozitive electronice, care perturbă calitatea somnului, este esențial să acordăm odihnei atenția cuvenită pentru o sănătate optimă.
„Stresul cronic și insomnia sunt afecțiuni frecvente în secolul XXI, de care societatea nu vorbește și nici nu sunt considerate boli serioase, care să beneficieze de un tratament adecvat. Un somn de 7-9 ore pe noapte are efecte miraculoase asupra întregului organism, de la imunitate la digestie, metabolism, sistem nervos și endocrin.
Un somn odihnitor ne protejează de obezitate și Alzheimer, crește puterea de concentrare și atenția, performanțele fizice și rezistența la boli. Inclusiv în cazul copiilor s-a demonstrat că o oră de somn în plus dimineața, cu începerea școlii de la 9:00, ar fi un element pozitiv pentru randamentul lor de peste zi. În somn ne încărcăm bateriile, iar pauza alimentară de 8-10 ore din timpul nopții permite organismului să ia o pauză de la digestie și metabolism, are timp să se refacă și să se pregătească pentru ziua următoare.
Fără mâncare se poate, fără somn nu! Așa că dacă vă pasă cu adevărat de sănătate faceți din odihnă o prioritate și numărați oi până adormiți, în loc să fiți conectați permanent la noutățile de pe rețelele de socializare. Ecranele alungă somnul, iar lipsa de somn scade imunitatea”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News