Somonul este o sursă foarte bună de proteine, fără un conținut ridicat de grăsimi saturate. Acesta oferă, de asemenea, minerale și vitamine esențiale, inclusiv vitamina B12.
Vitamina B12, care se găsește numai în produsele alimentare de origine animală - inclusiv somonul - este esențială pentru formarea globulelor roșii din sânge. De asemenea, joacă un rol esențial în producția de ADN - materialul genetic din celule. Vitamina B-12 poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.
Un deficit de vitamina B12 afectează 10-15 la sută dintre adulții cu vârsta peste 60 de ani din Statele Unite și apare de obicei din cauza absorbției scăzute, potrivit Institutului Linus Pauling. Un deficit de vitamina B12 provoacă anemie megablastică, caracterizată prin oboseală, constipație, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare și scădere în greutate.
Somonul conține mai multă vitamină B12 decât carnea de vită, pe care mulți o consideră o sursă bună de vitamina B12.
Dacă doriți să aveți o dietă sănătoasă cu conținut scăzut de grăsimi, luați în considerare transformarea somonului în planul săptămânal de masă. Pe lângă faptul că este o sursă excelentă de vitamina B12, servirea somonului furnizează 17 g de proteine, mai mult de o treime din valoarea zilnică recomandată.
Somonul servește, de asemenea, ca o sursă bună de calciu, oferind 20 la sută din valoarea zilnică recomandată. Pentru cei care suferă de intoleranță la lactoză și nu pot consuma produse lactate, consumul de somon poate ajuta la atingerea obiectivelor de aport de calciu. Somonul conține grăsimi, dar majoritatea grăsimilor sunt grăsimi nesaturate, considerate grăsimi sănătoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News