Soprana ploieșteancă Rodica Vică, stabilită la Viena, revine pe scena Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești

Data publicării:
Rodica Vica, foto Tony Gigov
Descriere foto: Rodica Vica, foto Tony Gigov

Marți, 9 noiembrie 2021, ora 19:00, la Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploiești va avea loc concert extraordinar intitulat JazzT VIVALDI, susținut de soprana Rodica Vică, născută la Ploiești, și ansamblul instrumental ImpRoWien compus din Alexandru Marian (vioara I), Grațiela Aranyosi (vioara a II-a), Cătălina Filipescu (violă), Florian Cristian Dragomir (contrabas) și Cristian Spătaru (pian).

Concertul JAZZT Vivaldi se înscrie în tradiția proiectelor asumate de către soprana Rodica Vică, solistă mereu în căutare de interpretări noi și organizări stilistice inovatoare, bazate pe cercetări muzicale de actualitate. În muzica lui Antonio Vivaldi, improvizația este un element obligatoriu, iar viziunea oferită de acest proiect este de a reliefa această paralelă cu muzica jazz. Vivaldi este etalonul recurent, toate improvizațiile în stilul multor alți compozitori fiind încadrate în muzica sa. De asemenea, concertul face parte dintr-o serie de trei concerte ce urmează a se desfășura astfel: Timișoara – 6 noiembrie, Ploiești – 9 noiembrie și Sibiu – 12 noiembrie.

 

Rodica Vică este solist invitat al multor opere și filarmonici atât din România cât și din străinătate. Soprana debutează pe scena Operei bucureștene în 2010, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituție, interpretând roluri principale în operele Flautul fermecat (Regina Nopții) și Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, Alcina de G. Fr. Haendel, etc. Rodica Vică este câștigatoarea a numeroase premii la concursuri naționale si internaționale: Premiul I la Concursul Internaţional de muzicabarocă „La Stravaganza” Cluj- Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Buna Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi, ș.a. Activitatea artistică actuală a sopranei Rodica Vică include premiera mondială a oratoriului Strigoii de George Enescu alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin la Konzerthaus Berlin, Gala OTP Bank la Sala Bela Bartók de la Müpa Budapesta, Canto Barocco la Teatro La Fenice, Gloria de Antonio Vivaldi alături de Accademia Bizantina condusă de Ottavio Dantone la deschiderea Festivalului Baroc Varazdin, La Lumiere Comique la Festivalul de Muzică Veche de la Budapesta și BaRockIN’ Transylvania cu orchestra Musica Ricercata, Matthäus Passion de J.S. Bach sub conducerea dirijorală a lui Cristian Măcelaru la Ateneul Român, Poemes pour mi de Olivier Messiaen alături de Filarmonica Transilvania sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, concert în cadrul Lunii Oedip la Londra, serată inclusă în evenimentele premergătoare premierei operei enesciene la Royal Opera House Covent Garden. De asemenea, angajamentele recente și viitoare includ debutul în Violetta Valery din La Traviata de Giuseppe Verdi la Opera Națională din București, un turneu internațional online având-o ca solistă și intitulat JAZZT Vivaldi, care comemorează 280 de ani de la dispariția lui Antonio Vivaldi, participarea deosebită la Festivalul internațional George Enescu cu premiera românească a oratoriului Strigoii de George Enescu și un turneu internațional cameral menit să celebreze genialitatea compozitorilor români “Romanian Music Journey”. Discografia Rodicăi Vică include două CD-uri, primul produs de casa de discuri Capriccio cu înregistrarea absolută a oratoriului Strigoii de George Enescu (The Ghosts) și al doilea, Stars in the Sky lansat la sfârșitul anului 2018 la Musikverein Vienna- un proiect multicultural și unic în lume care cuprinde o colecție de cântece de leagăn internaționale, în opt limbi străine, alături de celebra țiteristă, Barbara Laister- Ebner, solista Concertului de Anul Nou de la Viena din 2018.

Ansamblul ImpRoWien are o componență româno-austriacă și este format din cinci muzicieni stabiliți la Viena. La inițiativa dirijorului și compozitorului Cristian Spătaru, ansamblul a luat naștere pentru a îmbina specializarea muzicală a celor cinci cu creativitatea și spiritul improvizatoric, atât de necesare muzicianului contemporan. Această fuziune atrage publicul de orice vârstă, făcându-i pe cei mici și pe cei tineri să se alăture concertelor de stil clasic iar melomanilor experimentați stârnindu-le curiozitatea de a descoperi noi valențe muzicale.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Teatru - Opera


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel