Specialist în somn, momentul potrivit pentru oprirea alăptării bebelușului. De ce ajung multe mame să nu se mai ridice de pe canapea: „Totul s-a transformat într-o asociere și nesomn” /EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
ucsandra Pavel, consultant certificat în somnul nou născuților și copiilor între 0-6 ani
EXCLUSIV
Descriere foto: ucsandra Pavel, consultant certificat în somnul nou născuților și copiilor între 0-6 ani

Lucsandra Pavel, consultant certificat în somnul nou născuților și copiilor între 0-6 ani, a vorbit în exclusivitate pentru Spectacola despre importanța somnului în cazul copiilor mici. Aflați cum ne poate salva de perioade dificile educarea copiilor în materia somnului.

Consultantul Lucsandra Pavel a fost prezentă în emisiunea „Pastila de frumusețe” de la Spectacola, acolo unde a abordat multiple subiecte cu moderatoarea emisiunii, Georgiana Ioniță-Toader. Invitata este specializată în somn, lucru care pentru mulți poate părea ceva de la sine înțeles normal sau banal. Cu toate acestea, aflăm de la invitatul nostru că lucrurile nu sunt atât de simple și că, somnul, este o piesă foarte importantă în traiul de zi cu zi. Ea are studii în SUA, la Institute of Pediatric Sleep and Parenting, iar acum îi asistă pe părinți în procesul de educare al bebelușilor lor. Pe scurt, experta precizează metoda prin care bebelușii pot avea un somn liniștit și legat.

Este bine să se pună stop alăptării

Youtube video image

Consultantul Lucsandra Pavel ne-a vorbit de această dată despre lipsa unei a doua întâlniri cu doctorul în cazul proaspeților părinți. De aceea, specialista a punctat faptul că ar trebui să existe o a doua înfățișare cu medicul pentru a afla momentul încetării alăptării la sân a copilului. O pregătire slabă în senul educării bebelușului poate duce la epuizarea mamei pe termen lung.

„Teoretic, din momentul în care copilul are cinci kilograme și a legat măcar o dată mai mult de patru ore de somn noaptea, el este pregătit să aibă o noapte continuă cu trezirile aferente conform vârstei de masă. Aici e o discuție lungă pentru că prima întâlnire pe care o au părinții este cu consultantul în alăptare, acesta fiind un aspect foarte bun. De cele mai multe ori, părinții se opresc la o singură întâlnire cu acesta, care le spune să pună copilul la sân cât de des se poate. S-a trezit, îl pui la sân, iar s-a trezit, iar îl pui, dacă plânge, dacă îi e foame și tot așa. Problema e că nu există o a doua întâlnire care să sugereze momentul în care este bine să se pună stop la alăptarea la sân. Așa se ajunge ca în primele luni de viață ca mama să nu se ridice de pe canapea.”, ne-a mai spus expertul, în exclusivitate pentru Spectacola.

Ciclul de somn al bebelușului este diferit de cel al unui adult

Cu toate acestea, ciclul de somn al bebelușului este unul diferit de cel al adulților. El are mai multe sub-cicluri de somn și sunt mult mai scurte decât în cazul unui om în toată firea. Este important să înțelegem aceste aspecte pentru a putea oferi bebelușului cea mai echilibrată creștere.

„Aceste alăptări, inițial necesare, pentru stimularea lactației, pentru hidratarea copilului, pentru luarea în greutate devin alăptări de asociere și de readormire. Ce  face bebelușul: în momentul în care tranziționează dintr-un ciclu de somn în altul, și trebuie să ne imaginăm că cele 12 ore de somn sunt împărțite în mai multe cicluri, multe și scurte în cazul bebelușilor, copilul reușește să lege două-trei cicluri maxim după care presiunea de somn scade și are nevoie de acea asociere cu care a dormit.”, a mai spus expertul Lucsandra Pavel, pentru Spectacola.

Asociere și nesomn

Experta mai menționează faptul că bebelușii au o psihologie de asociere, iar cum un adult poate adormi mai ușor luând o pernă în brațe, la fel și un bebeluș intră în starea de adormire după alăptare. Prin urmare, această asociere, folosită nechibzuit, poate duce pe termen lung la secătuirea mamei de puteri, aceasta realizând doar foarte târziu că totul devenise o asociere.

„Dacă noi adormim cu perna preferată în brațe pe timpul nopții, inclusiv la această vârstă, ne vom trezi și readormi luând perna în brațe. Asta este o asociere medie. Nu ne folosim de o altă persoană care vine să ne aducă perna și care să ne culce la loc. Bebelușii, însă, dacă au ca asociere suptul, au nevoie atunci, implicit, de părinte, care să le aducă biberonul sau sânul de fiecare dată. Inițial poate fi în regulă, mama simte că duce în primele luni, dar după un timp aceasta nu mai reușește să recupereze somnul din timpul zilei. În timp,copilul doarme și mai puțin de-a lungul zilei și necesită asistență la somn și ziua și noaptea.  Pe la vârsta de opt sau nouă luni a bebelușului, multe mămici conștientizează că, de fapt, totul s-a transformat într-o asociere și nesomn.”, a încheiat specialista în somn.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Exclusiv


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel