Spunem „La mulți ani” de Sfânta Maria, pe 15 august? Iată răspunsul lui Vasile Ioana!
Pe 15 august, mulți români se întreabă dacă este potrivit să ureze "La mulți ani!" celor care poartă numele Maria și derivatele acestuia. Cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujbe speciale. Răspunsul la această întrebare ne este oferit de părintele Vasile Ioana.
„Foarte mulți m-au întrebat dacă spunem „La mulți ani!“ celor care poartă numele Maicii Sfinte sau nu. Foarte mulți m-au întrebat și de aceea aș dori să vă spun cum ar trebui să sărbătorim această zi. Desigur, pentru cei care purtați numele Sfintei, Preaiubitei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria este o zi deosebită și e bine să o sărbătoriți pentru că, în această zi, Maica Sfântă merge la ceruri.
Este o zi de bucurie, este o sărbătoare foarte mare. Mutarea la cer a Maicii Sfinte este un moment de mare bucurie, dar această bucurie nu ar trebui să fie doar petrecere, doar paranghelie, doar muzică tare, grătare, dezmăț, abuzuri și lăcomie de mâncare, ci sărbătoarea aceasta ar trebui să o cinstim și altfel. Să mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Sfinte pentru toată ocrotirea și, mai mult decât atât, să ne rugăm Maicii Sfinte să mijlocească la Fiul ei Preaiubit pentru sufletele noastre.
Așadar, se poate spune „La mulți ani!“ și în 15 august, și în 8 septembrie, pentru că ziua aceasta nu este o zi a întristării. Adormirea Maicii Domnului nu este o zi a tristeții, ci o zi a bucurie, când Iisus Hristos ia sufletul Maicii Sfinte și îl primește așa cum, atât de frumos, vedem în iconografia bizantină. Maica Domnului să vă ocrotească! La mulți ani, Mariilor, Marinilor, Marienelor, Marianilor și tuturor celor ce purtați acest atât de frumos nume. Sărbătoriți și astăzi, și pe 8 septembrie, dar sărbătoriți prin iubire, prin rugăciune, prin pace și prin mulțumire. La mulți ani! Doamne ajută!“, a spus preotul Vasile Ioana.
Pe 15 august, credincioșii ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. Aceasta zi marchează momentul în care Fecioara Maria, Maica Domnului, a fost ridicată la cer, fiind considerată o zi de mare bucurie spirituală.
Tradițiile legate de această sărbătoare variază de la o regiune la alta, dar în general, credincioșii participă la slujbe speciale în biserici și își exprimă recunoștința și iubirea față de Maica Domnului prin rugăciuni și acte de bunătate. În multe locuri, este obișnuit ca familiile să se reunească și să facă urări de bine celor care poartă numele de Maria și derivatele acestuia.
Adormirea Maicii Domnului este văzută nu ca un moment de tristețe, ci ca o trecere într-o viață mai bună, un simbol al speranței și al protecției divine. Această sărbătoare este un prilej de reflecție, rugăciune și împăcare sufletească, celebrată cu respect și credință de către toți cei care îi cinstesc memoria.
VEZI ȘI: Vasile Ioana, în cel mai frumos loc din România: Hai să nu mai umplem buzunarele grecilor și turcilor! Veniți în acest colț de Rai!:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News