Sunt sau nu sunt fructele de mare de post? Părintele Gabriel Cazacu, adevărul despre cea mai mare dilemă a românilor

Data publicării:
Parintele Gabriel Cazacu, captură video Youtube, Catalin Maruta
Descriere foto: Parintele Gabriel Cazacu, captură video Youtube, Catalin Maruta

Părintele Gabriel Cazacu a dezvăluit dacă putem consuma sau nu fructe de mare în perioadele din an în care se ține post. 

Subiectul cu privire la consumul fructelor de mare în post este unul destul de controversat, care a împărțit oamenii în două tabere. În timp ce anumite persoane, printre care și preoți, spun că acest obicei este unul cât de poate de permis în zilele în care postim, alții sunt radicali și poziționează fructele de mare lângă pește și, implicit, lângă carne, adică alimente de dulce. Pentru a combate toate zvonurile și pentru a îndepărta orice urmă de dilemă, părintele Gabriel Cazacu a dezvăluit, de fapt, dacă putem să introducem aceste alimente perioada aceasta în meniu sau nu.

„Perspectiva este următoare. Acest obicei în Grecia este ok, dar ține de relația noastră cu duhovnicul, este foarte important ca el să ne dea acordul. În zonele în care pământul nu rodește atât de mult ca la noi (n.r. e permis), dacă mergem la piață vedem o explozie de produse românești, atunci respectăm acest post cu care am crescut. Bunicii mei nu mâncau fructe de mare. Atunci când sunt dezlegări, putem, haideți să mai așteptăm până de Florii.”, a spus părintele Gabriel Cazacu în cadrul emisiunii La Măruță, de pe Pro TV.

Citește și: Ceai antigripal și de ardere a grăsimilor. Remediul mănăstiresc pe care trebuie să-l bei zilnic: „Efectul va fi imediat”

„Recomand ca toți să avem un duhovnic”

Mai mult, dacă știi că ai anumite nevoi speciale, nu trebuie să renunți complet la alimentele de dulce, spune preotul care recomandă tuturor oamenilor să ia legătura constant cu duhovnicul lor, ce știe ce este de făcut pentru fiecare în parte.

„Important ca postul să nu fie doar la dietă, este o stare complexă de suflet, în care-l reconstruim. Cu fructele de mare noi nu avem o tradiție în România, mâncăm roadele pământului, ăsta este postul. De la post sunt o excepție femeile însărcinate, oamenii vârstnici, copiii care sunt în creștere, ei au un regim special, pe care duhovnicul știe să-l recomande. Recomand ca toți să avem un duhovnic, care ne dă un canon și pe care dacă-l respectăm suntem și noi mai aproape de această Înviere.”, a mai spus părintele.

VEZI și: Nu încălca aceste trei reguli în Postul Paștelui. Părintele Vasile Ioana: „Este esențial. Degeaba ții post de mâncare, dacă...”

Părintele Gabriel Cazacu, despre scuzele oamenilor în post

Una dintre scuzele generale ale oamenilor în post, mai ales când merg într-o vizită, este aceea că pot gusta din preparatele de dulce, întrucât pofta generează un păcat și mai mare, decât o face renunțarea la post. Aceasta este doar o scuză, spune preotul care nu este de acord cu această zicală din popor.

„Astea sunt scuze ieftine (n.r. că în vizită poți mânca orice, pentru că pofta e și mai mare păcat), atunci când omul e decis să postească,  își croiește drumul cu renunțarea la adicții, cu limitarea la anumite acțiuni care ne fac rău. Mie îmi place cafeaua foarte mult și mi s-a oferit o cafea, am mulțumit, pentru că am băut deja una dimineață. Ceea ce e în exces e dăunător. E bine să renunțăm la ecrane, la rețelele de socializare, să scriem o scrisoare.”, a continuat preotul.

Citește și: Cele mai bune metode de detoxifiere ale sufletului, în Postul Paștelui. Maica Antonia: „Cu un cuvânt sau o privire, putem să-l distrugem pe cel de lângă noi”

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel