Superalimentul care este o sursă de proteine și probiotice și ajută la pierderea în greutate

Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: freepik.com

Cu o consistență foarte asemănătoare iaurtului, acest aliment se încadrează, de fapt, în categoria brânzei-cremă și este preparat din lapte degresat pentru a evita grăsimea. Este un superaliment puțin cunoscut în România, dar extrem de valoros.

Originea acestui produs datează de peste o mie de ani în Islanda și face parte din familia produselor lactate, având însă caracteristici proprii. Deși la prima vedere poate fi confundat cu iaurtul, el este, de fapt, o variantă de brânză proaspătă cremoasă, bogată în nutrienți benefici pentru sănătatea organismului.

Punctul forte al acestui produs „viking”, care începe să devină tot mai popular în Europa, este conținutul său ridicat de proteine de calitate – mai mult decât dublu față de un iaurt natural convențional. Skyr este un produs situat între iaurt și brânză, iar rețeta sa tradițională presupune amestecarea laptelui degresat cu o lingură de Skyr, care adaugă culturi bacteriene benefice (probiotice).

Proprietățile sănătoase ale Skyr-ului

Acest produs lactat tradițional islandez este obținut din peste 3 litri de lapte de vacă sau de oaie pentru a produce un litru de Skyr. În ceea ce privește compoziția, doar 4% din conținutul său sunt carbohidrați, iar majoritatea reprezintă lactoză. Totuși, Skyr conține cu aproape 40% mai puțin zahăr decât un iaurt natural degresat.

Pentru persoanele intolerante la lactoză, există variante de Skyr îmbogățite cu lactază, o enzimă care elimină lactoza, păstrând neschimbate celelalte valori nutriționale.

Skyr se remarcă prin conținutul ridicat de proteine de înaltă calitate (de două ori mai multe decât un iaurt natural), care includ toți aminoacizii esențiali. În același timp, grăsimile sunt aproape inexistente. Deoarece este preparat în mare parte din lapte, Skyr este o sursă importantă de calciu, însă aportul de vitamina D este aproape nul, deoarece laptele folosit este degresat, iar vitamina D este liposolubilă.

Fiind un aliment fermentat, conține bacterii probiotice benefice, precum Streptococcus thermophilus sau Lactobacillus acidophilus, care contribuie la sănătatea florei intestinale și la întărirea sistemului imunitar. În ceea ce privește zahărul, Skyr aproape că nu conține, ceea ce îl face un aliment ideal pentru cei care doresc să reducă aportul de zaharuri.

Te-ar putea interesa și: Motivul pentru care ne plac mai mult alimentele bogate în calorii, potrivit unui studiu

Cum ajută Skyr în dietele de slăbire?

Rețeta tradițională a acestui produs „viking” prevede utilizarea exclusivă a laptelui degresat, ceea ce îl face ideal pentru dietele de slăbire. Datorită consistenței sale dense și sățioase, Skyr ajută la reducerea poftei de mâncare între mese. În plus, conținutul său de grăsimi este aproape inexistent, ceea ce îl transformă într-un aliat perfect în controlul greutății.

Datorită aportului său ridicat de proteine, Skyr este recomandat și persoanelor care practică sport zilnic, deoarece ajută la creșterea masei musculare. O idee bună este combinarea lui cu fructe, musli sau miere, pentru un plus de energie.

La fel ca alte produse lactate similare, Skyr ajută la reglarea tensiunii arteriale datorită mineralelor precum potasiu, magneziu și calciu, contribuind la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos și la reducerea riscului de boli de inimă, notează 20minutos.es.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel