Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt sursele de grăsimi esențiale pentru organism.
Chiar dacă grăsimile sunt puse sub semnul întrebării de foarte multe persoane, mai ales de cele aflate la dietă, Mihaela Bilic spune că acestea au un rol semnificativ pentru o funcționare cât mai optimă a organismului nostru. Foarte multe organe au nevoie de ele, iar medicul nutriționist dezvăluie pe larg care sunt cele mai bune surse de acest gen, pe care trebuie să le includem cât mai des în meniul nostru.
„Cu un strop de acizi grași esențiali, ficatul funcționează mai bine!
Dacă eliminăm complet grăsimea din alimentație, corpul nostru nu poate funcționa, de la digestie până la sistemul nervos, ficat, ochi și inimă, toate organele sunt dependente de grăsime. Mai ales ficatul, această uzină care produce și elimină lipidele din sânge, are nevoie de grăsime. Și nu orice fel de grăsime, ci de fosfolipide, niște acizi grași esențiali.
Trebuie să știți că membrana tuturor celulelor este formată din fosfolipide, prin intermediul ei se realizează schimburile de nutrienți la nivel celular. O alimentație fără lipide are impact negativ asupra comunicării dintre celule. Tot fosfolipidele, și în special fosfatidilcolina, intră în compoziția sărurilor biliare care asigură digestia și metabolismul grăsimilor din mâncare. Cu ajutorul ei acizii grași omega 3 traversează bariera hematoencefalică și ajung la creier, unde sunt utilizati de celulele nervoase.”, a scris Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.
Alimentele bogate în fosfolipide ar trebuie să fie integrate regulat în mesele noastre, iar partea cea mai bună dintre toate este că această substanță e regăsită în diferite produse uzuale, de care putem face rost foarte ușor, fiind la îndemâna oricui.
„Care sunt sursele alimentare de fosfolipide? Gălbenușul de ou și organele animale, adică ficat, ficăței, rinichi, splină. În secolul 19 un farmacist francez a izolat pentru prima oară lecitina din gălbenușul de ou. În prezent soia este principala sursă de fosfolipide, care sunt utilizate în industria alimentară, farmaceutică și cosmetică.
Lecitina este agentul de emulsificare care ne permite să obținem maioneză din ou și ulei. O concentrație crescută de fosfolipide din soia găsim în suplimente alimentare, ușor de folosit mai ales când ținem post. Lecitinele sunt prezente în proporție de 70% în gălbenușul de ou și 25% în boabele de soia.”, a continuat aceasta.
Fosfolipidele care se regăsesc în alimentele menționate mai sus au extrem de multe beneficii pentru sănătate, dezvăluie Mihaela Bilic, care spune că acestea pot proteja diferite organe, dar pot preveni și apariția diferitelor boli.
„Ce beneficii are aportul de fosfolipide pentru sănătate? Încă din anii 80 s-a arătat efectul pozitiv asupra bolilor neurologice tip Parkinson sau tulburări bipolare. În anul 1994 Comisia germană de Sănătate publică a aprobat folosirea fosfolipidelor din soia pentru tratamentul colesterolului crescut din sânge. Și bolile inflamatorii sunt ameliorate cu fosfatidilcolină, reduce inflamația peretelui intestinal iar colita ulceroasă intră în remisie.
Cea mai cunoscută și eficientă utilizare a suplimentelor cu fosfolipide din soia este pentru bolile de ficat în general și hepatita cronică în special. Ficatul se reface și funcționează mai bine când este ajutat de fosfolipide esențiale!
Care este doza optimă? Avem nevoie de un gram și jumătate de fosfolipide în fiecare zi, pe care le putem obține din mâncare sau din suplimente alimentare.”, a mai scris medicul nutriționist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News