Te trezești cu fața umflată dimineața? Ce afecțiuni poate semnala. Greșelile pe care le faci înainte de culcare

Data actualizării: | Data publicării:

Iată care sunt greșelile pe care le faci înainte de culcare și care pot duce la umflarea feței de dimineață. 

Somnul este un moment de refacere și recuperare - este momentul în care corpul nostru își repară celulele și organele, stimulându-ne în același timp creierul pentru a ne regla stările emoționale, conform Healthline. Cu toții am avut nopți în care nu ne-am odihnit suficient și ne-am trezit morocănoși și cu pungi sub ochi. Într-un studiu din 2013, raportat de Sleep Research Society, cei care au fost lipsiți de somn s-au trezit cu ochii umflați și cu pielea căzută. 


Deși este normal să ai niște cearcăne dimineața, pot exista și alte motive decât privarea de somn. Este deosebit de frustrant atunci când îți urmezi regimul de îngrijire a pielii de noapte, îți bei ceaiul de somn și te asiguri că ești în pat înainte de ora 22:00. Te aștepți să te trezești cu o față proaspătă și o piele strălucitoare, dar sfârșești prin a arăta ca un pește balon. Dacă îți faci odihna de frumusețe, dar încă te trezești cu un aspect umflat, este posibil să existe alți factori care contribuie la fața ta umflată de dimineață, potrivit Glam.


1. Consumați prea multă sare

 

Dacă ai mâncat sushi sau poate niște aripioare picante, probabil că te vei trezi cu fața umflată. Healthline a relatat că alimentele cu multă sare și glutamat monosodic fac să ți se umfle fața. "În mod normal, după ce mănânci o masă bogată în sodiu", spune dieteticianul Starla Garcia, "corpul tău trebuie să se echilibreze, așa că va sfârși prin a reține apa în anumite locuri, ceea ce poate include fața". Unele alimente bogate în sodiu includ chipsurile, brânza, pizza și covrigii, așa că, dacă nu vrei să te trezești umflată, cel mai bine este să eviți aceste gustări înainte de culcare.

Potrivit WebMD, motivul pentru care sarea te balonează este că atrage apă în vasele de sânge, făcându-le mai mari decât în mod normal. Mai mult de 2.000 de miligrame de sodiu pe zi va face ca fața ta să arate umflată dimineața. Încearcă să te limitezi la mai puțin de o linguriță de sare și probabil că te vei trezi mai puțin balonat.

 

2. Nu te-ai demachiat înainte de a adormi

 

Cu toții am trecut prin asta - este sfârșitul nopții, vrem să ne culcăm și suntem vinovate de acea greșeală de frumusețe înainte de culcare: nu ne-am demachiat. Deși știm că este o greșeală uriașă pentru piele, uneori patul nostru pare prea confortabil pentru a rezista și, înainte să ne dăm seama, ne convingem că o singură noapte fără să ne spălăm pe față nu ne va face rău. Dimineața, ne trezim cu ochii umflați și iritați.

Atunci când te culci machiată, fulgii de la rimel sau de la fardul de ochi pot ajunge în ochi și pot irita pielea din zonă. Fondul de ten poate, de asemenea, să înfundă porii, ceea ce poate duce la apariția de erupții pe față. "Îi faci o mare favoare pielii tale dacă te demachiezi înainte de a merge la culcare. Nu numai că le permiteți celulelor pielii să se repare singure pe timp de noapte, dar vă treziți și cu o piele strălucitoare", a declarat Dr. Jaishree Sharad pentru Vogue India. "Să lași machiajul pe față și să dormi poate duce la apariția cearcănelor, erupțiilor cutanate, mâncărimi ale pielii și chiar acnee", a continuat celebrul dermatolog. Cel mai bun pariu pentru o față fără umflături? Luați-vă cinci minute în plus pentru a vă spăla machiajul înainte de somn.

 


3. Aveți alergii sau o infecție a sinusurilor

 

Uneori, fața ta umflată dimineața se poate datora unei probleme de sănătate care nu depinde de tine. Dacă ești predispus la alergii sezoniere și te afli congestionat pe parcursul zilei, cel mai probabil te vei trezi umflat. Pentru a înrăutăți situația, poți, de asemenea, să ingerezi praf, polen și alți iritanți pe parcursul nopții, fără să-ți dai seama, potrivit Medical News Today. Dacă ai mâncărimi și strănuturi, este posibil să suferi de alergii și vei dori să te ocupi de ele pentru ca umflăturile să nu se agraveze.

Dacă simptomele tale includ picurare postnasală, o față dureroasă sau febră, este posibil să ai o infecție sinusală, care face ca lichidul să blocheze sinusurile, ceea ce duce la inflamație, potrivit Cleveland Clinic.. Vestea bună este că aceasta poate fi tratată cu medicamente pentru alergii și decongestionante fără prescripție medicală. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă mai mult de 10 zile, va trebui să vă consultați medicul pentru antibiotice sau spray-uri cu steroizi cu prescripție medicală.


4. Este acel moment al lunii...

 

Balonarea menstruală este un lucru real și nu îți afectează doar stomacul, ci și fața. Să te trezești cu crampe nu este deloc amuzant, dar dacă adaugi la asta și o față umflată este suficient pentru ca orice persoană aflată la menstruație să se târască înapoi în pat. Potrivit Medical News Today, menstruația face ca organismul nostru să rețină apă și poate provoca umflarea feței noastre în momentul în care se apropie acea perioadă a lunii. Partea bună a acestei situații este că, dacă arăți puțin umflată, ai putea fi capabilă să identifici în ce moment al ciclului menstrual te afli și să fii pregătită cu un tampon.

Clinica Mayo sugerează că, pe lângă faptul că în afară de a consuma mai puțină sare în această perioadă, suplimentele de magneziu sau pastilele peentru retenția de apă pot ajuta cu balonarea. Asigură-te că te consulți mai întâi cu medicul tău înainte de a lua ceva. Yoga, exercițiile fizice și masajele ajută, de asemenea, cu simptomele sindromului premenstrual și nu trebuie să ne spui de două ori să îți faci timp pentru puțină relaxare.


5. Ați consumat alcool

 

Mulți beau un pahar sau două de vin pentru a se relaxa seara, dar dacă bei prea mult, acest lucru poate duce la o față umflată la trezire. Consumul de alcool face ca vasele de sânge să se dilate, ceea ce, la rândul său, duce la inflamație, conform Westlake Dermatology. Alcoolul este, de asemenea, un diuretic  și scăparea corpului de apă vă va deshidrata în mod natural, ceea ce echivalează cu retenția de apă. De asemenea, ești afectat și de tipul de băutură pentru adulți pe care o consumi. Cu cât conținutul de alcool este mai mare, cu atât mai deshidratat vei ajunge să fii. De exemplu, berea are un procent de alcool în volum mult mai mic decât băuturile spirtoase tari, cum ar fi vodca sau tequila, așa că, dacă vrei să previi umflarea, rămâi la cele mai ușoare.


Pentru a minimiza umflăturile, dermatologul Dr. Heidi Waldorf sfătuiește să bei multă apă înainte de a consuma alcool și să mai bei apă și între două băuturi, potrivit Real Self. Nu trebuie să fii un abstinent complet - asigură-te doar că rămâi bine hidratat.


6. Poziția în care dormiți poate cauza retenția de lichide


Știm că somnul provoacă în mod natural umflarea feței noastre, dar știai că modul în care dormi poate provoca și mai multă umflătură? "Fiind la orizontală în timp ce dormim permite fluidului să se redistribuie și să se așeze în zonele dependente datorită forței gravitaționale și presiunii. De exemplu, dacă dormi pe o parte, atunci este probabil ca partea feței tale de pe pernă să fie mai umflată decât cealaltă", a împărtășit Dr. Hadley King, dermatolog certificat de consiliu, cu Skincare.com. Esteticianul licențiat Patricia Giles continuă să noteze că ochii tăi arată "cele mai multe semne de oboseală, deoarece este zona cea mai tensionată și mai fragilă". Pe măsură ce dormiți pe timpul nopții, se poate acumula retenția de lichide, creând acel aspect umflat nu atât de dorit.


În loc să dormiți pe o parte sau complet întins, încercați să vă sprijiniți puțin capul. Cei care dorm pe burtă ar trebui, de asemenea, să își schimbe poziția. "Dacă este posibil, înălțați-vă capul cu mai mult de o pernă și dormiți pe spate. Acest lucru ajută, de asemenea, să nu marcați atât de mult fața, ceea ce este legat de apariția ridurilor", a sfătuit dermatologul Dr. Monica Aribi, potrivit L'Officiel. Ce trebuie să înțelegi? Păstrați lingurița pentru după ce tu și partenerul tău sunteți deja treji.

 

7. Ai avut o sesiune de plâns înainte de culcare


Dacă v-ați certat cu o persoană dragă sau v-ați uitat la un film lacrimogen înainte de a adormi, este posibil să fi vărsat destule lacrimi. Acest tip de plâns este alcătuit din lacrimi emoționale și provoacă mai multă umiditate decât poate suporta sistemul de drenaj lacrimal, potrivit Medical News Today, ceea ce poate provoca umflături în jurul ochilor și al nasului. În plus, există lacrimi bazale - umezeala naturală care ajută la hidratarea ochilor noștri - și lacrimi reflexe, care apar atunci când avem ceva în ochi. Ultimele două nu provoacă prea multă umflătură dimineața, dar lacrimile emoționale cu siguranță o fac.


Combinați plânsul și dormitul pe orizontală și veți obține o rețetă pentru ochii care sunt umflați dimineața. Pentru a combate umflăturile, Diamond Vision sugerează să vă clătiți fața cu apă rece și apoi să puneți o pungă de gheață pe ochi timp de 15 minute, urmată de două pungi de ceai verde rece pe pleoape timp de 10 minute. Apoi, rondele de castravete calmante timp de câteva minute, cu o pereche de felii de cartofi ca notă finală, vă vor asigura că vă veți trezi fără umflături și că nimeni nu va ști că ați avut o criză de plâns în noaptea precedentă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel