Tentativă șocantă de fraudă. Aluziva: Dați mai departe! Dacă m-au păcălit pe mine, șansele ca o persoană mai în vârstă să fie păcălită sunt mari

Data publicării:
Aluziva
Descriere foto: Aluziva

Alina Greavu, Aluziva, fostă jurnalistă, actuală activistă pentru mediu și drepturile omului, a povestit că a avut parte de o tentativă de fraudă.

„În dimineața aceasta am avut parte de un șoc. Am primit un telefon de la „ING”. Mi s-a spus că cineva s-a prezentat cu buletinul meu într-o sucursală și a făcut o solicitare de credit în valoare de 40.000 de lei care a fost aprobată. Eu mi-am luat șoc, vă dați seama. Am stat 20 de minute la telefon cu această persoană ca spre finalul conversației să-mi dau seama că este ceva în neregulă.

 

Îmi cerea informații personale. Am refuzat să dau detalii personale. Am spus că mi se pare ciudat să-mi ceară să zic câți bani am în cont și tot felul de întrebări... Am zis că nu le pot spune. Le-am zis: „Dacă sunteți de la bancă, știți câți bani am în cont”. 

 

După o discuție lungă, am insistat să mă sune peste 20 de minute. Așa că am închis telefonul și am sunat în call-center ING. Cei de acolo mi-au zis că este o tentativă de fraudă și că sunt foarte multe persoane care sunt sunate cum că cineva s-a prezentat cu buletinul la bancă și a făcut un credit sau lalala. Aveți mare grijă!

 

Este șocant că, în primele minute de discuție, nu m-am prins că este o tentativă de fraudă. Știți ce s-ar fi întâmplat dacă nu mă prindeam? Mi-ar fi trimis un sms cu un link pe care să dau click, să mă loghez chipurile în bancă și așa să-mi fure credențialele bancare și, probabil, ulterior să-mi dispară banii din cont sau știu eu ce altă nenorocire. După faza aceasta, mi-am anunțat părinții, le-am zis ce mi s-a întâmplat. Am anunțat mai multă lume. Atât de profi erau oamenii la telefon încât nu m-am prins că este o tentativă de fraudă! Dacă m-au păcălit pe mine, șansele ca o persoană mai în vârstă sau persoane mai credule să fie păcălite sunt mari. Dați mai departe!”, a zis Aluziva.

 

Frauda descrisă de Aluziva este o formă de fraudă telefonică cunoscută sub denumirea de „fraudă prin phishing telefonic”. Iată mai multe detalii despre acest tip de fraudă:

 

În acest caz, infractorii se prezintă drept angajați ai unei bănci (în acest caz, ING) și contactează victimele prin telefon. Ei încearcă să obțină informații personale și detalii bancare sub pretextul unor situații urgente sau a unor tranzacții bancare suspecte.

Frauda începe prin contactarea victimei și inducerea unui sentiment de urgență sau de pericol, cum ar fi o solicitare de credit falsă, în acest caz. Prin această tactică, infractorii încearcă să manipuleze victima să ofere informații personale și detalii bancare sensibile.

Infractorii încearcă să obțină informații personale precum numărul de cont, datele de identificare sau detalii despre soldurile bancare. Aceste informații sunt apoi folosite pentru a accesa ilegal conturile bancare ale victimelor sau pentru a efectua alte tranzacții frauduloase.

 

VEZI ȘI: Dr. Marius Sava: Cum poți să te vindeci de diabet. Există o singură condiție foarte importantă:

https://www.spectacola.ro/dr-marius-sava-cum-poti-sa-te-vindeci-de-diabet-exista-o-singura-conditie-foarte-importanta_36862.html

 

 

În multe cazuri, infractorii își folosesc abilitățile de manipulare emoțională pentru a induce victimele în eroare și pentru a le determina să ofere informații sau să efectueze acțiuni pe care altfel nu le-ar face.

Pentru a preveni astfel de fraude, este important ca persoanele să fie sceptice în legătură cu apelurile telefonice neprevăzute care solicită informații personale sau bancare. Este recomandabil să se verifice întotdeauna identitatea apelantului prin intermediul unor surse alternative, cum ar fi apelarea directă a băncii sau utilizarea altor metode de autentificare.

Dacă o persoană devine victimă a unei tentative de fraudă sau crede că a fost contactată de către infractori, este esențial să raporteze imediat incidentul la banca respectivă sau la autoritățile competente pentru a preveni eventualele pierderi financiare și pentru a ajuta la investigarea și combaterea activităților ilegale.

În concluzie, este important să fim vigilenți și să avem grijă în comunicarea informațiilor personale sau bancare prin telefon sau alte mijloace de comunicare pentru a ne proteja împotriva fraudelor și a păstra securitatea financiară.

 

VEZI ȘI: Mâncarea fierbinte duce la cancer. Mai consumi de astăzi ciorba așa? Prof. dr. Silviu Constantinoiu: S-a observat că femeile și copiii nu aveau astfel de probleme:

https://www.spectacola.ro/mancarea-fierbinte-duce-la-cancer-mai-consumi-de-astazi-ciorba-asa-prof-dr-silviu-constantinoiu-s-a-observat-ca-femeile-si-copiii-nu-aveau-astfel-de-probleme_36991.html

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Anca Murgoci | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel