Teodora Mețiu, specialist în voce, a vorbit la „Fain și Simplu” despre aparențele care înșală în societatea de azi, din perspectiva tonalității vocii. Ce spune specialista despre oamenii care încearcă să-ți capteze atenția într-un mod toxic.
Teodora Mețiu a gândit un termen pentru oamenii care, deși au tot ce-și doresc în aparență, nu reușesc să transpună acea stare de bine și în exterior. Astfel, ea povestește cum foarte puțini dintre cei pe care îi vede sau aude pe stradă preferă să adopte o atitudine străină de felul lor de a fi.
Mihai Morar spune la un moment dat că este uimit de spusele Teodorei Mețiu deoarece „trăim într-o eră a vulnerabilității” în care, teoretic, tot mai multe persoane sunt susținute să se afișeze într-un mod autentic.
Cu toate acestea, specialista atrage atenția și spune că, în ciuda „vulnerabilității”, oamenii par să folosească voci tot mai false.
„Suntem mulți în ceea ce numesc eu, și probabil că psihologii o să mă contrazică, o fractură emoțională. Adică, simt în interiorul meu foarte multe lucruri bune, dar nu reușesc să le exprim în exterior.
Simt multă iubire pentru soțul meu sau pentru copii, dar undeva, această iubire se scurtcircuitează și nu mai ajunge în afară, deși eu o simt.
Aceasta este o fractură emoțională, nu are legătură cu vreun concept specific, și este destul de neplăcută, pentru că persoana respectivă se teme să arate ce simte în interior.
Întrebarea este: de ce se teme? Probabil din multe motive, care variază de la o persoană la alta. Unii dintre noi suntem la exterior așa cum suntem și în interior, dar suntem tot mai puțini, chiar și în această eră a vulnerabilității”, spune Teodora Mețiu, la „Fain și Simplu”.
Mai departe, Teodora Mețiu precizează exact tipurile de voci pe care le aude tot mai des: cele mieroase și sexy voit. Ea spune că aceste voci denotă interes, ele nefiind folosite în spațiul personal din viața de zi cu zi. Fiind vorba despre interes, specialista spune că acestor voci nu le pasă, de fapt, de oameni, ci doar de scopurile materiale.
„Aud foarte multă prefăcătorie vocală în jurul meu. Aud foarte multe voci mieroase, multe voci sexy voit. Tu nu o să duci o astfel de voce în pat niciodată, pentru că o astfel de voce nu are un astfel de interes. O astfel de voce probabil are un alt interes. Atunci, această voce încearcă o educație vocală pentru a obține ce și-a propus. Sunt și vocile mieroase, cărora nu le pasă de oameni. Aud foarte multe efecte de dimineață până seara de prefăcătorie în voce pentru că oamenii nu prea mai vor să fie adevărați în lume. Oamenii, când ies pe ușa casei lor, încep să proiecteze o imagine pe care și-o doresc pentru ei în public. Parcă le e frică să meargă cu imaginea de acasă, să fie ei înșiși, de parcă au nevoie de ceva în plus”, a completat Teodora Mațiu.
„Pe mine mă îngrijorează vocile de pe TikTok, genul de voci prin care atragi atenția. Scăzând foarte mult capacitatea de concentrare, lumea este într-o luptă disperată pentru timpul și atenția ta. Atunci, sunt doar aceste voci care vor doar să atragă atenția”, spune la un moment dat Mihai Morar, la care Teodora Mețiu răspunde:
„Trăirism vocal” - vocile de la Teleshopping sunt un exemplu. Știi ce vrea să îți zică omul acela? „Băi, Mihai, vreau să crezi foarte tare în ideea mea în care nici eu nu cred”. Nu numai lipsă de conținut, dar este și lipsă de conexiune între el și subiect. Este o păcăleală între el și subiect”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News