Testul ceasului are ca scop evaluarea deteriorării cognitive a pacienților și de a diagnostica posibilele tulburări neurologice și psihiatrice.
Testul ceasului a fost utilizat pentru prima dată în 1953 și este unul dintre cele mai frecvente teste utilizate pentru a identifica Alzheimer precoce sau alte forme de demență.
Psihologii folosesc testul ceasului pentru a identifica declinul cognitiv al unei persoane. Am discutat cu Radu Leca, psiholog, pentru a afla în ce constă testul ceasului și care sunt observațiile pe care medicii le fac în urma acestei evaluări cognitive a pacienților.
”Când avem de-a face cu o îngrămădire a cifrelor într-o zonă, atunci subiectul are probleme mari în direcția de concentrare, iar prezența bolii de tip Alzheimer este vizibilă. Există persoane care nu recunosc cifrele ca poziție, de exemplu 11 îl înlocuiește pe 1 și 1 înlocuiește cifra 6. Atunci subiectul încă poate fi ajutat.
Există acest test al ceasului și ne arată tot felul de valori schimbate din punct de vedere psiho-emoțional în interiorul unui om bolnav, afectat care are probleme vizibile de memorie.
De exemplu, știm că în Țările Nordice, în interiorul a tot ceea ce înseamnă politică de îngrijirea vârstnicilor este obligatoriu acest test la fiecare 3, 6 sau 12 luni. Este vorba de persoanele trecute de 65 de ani, chiar dacă nu sunt confirmate cu Alzheimer”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, Radu Leca, psiholog.
Sunt doi pași importanți care trebuie parcurși în cadrul acestui test. În cele ce urmează, Radu Leca ne explică în ce constă testul.
”Ai nevoie de o foaie de hârtie A4 și un creion. Trebuie să îi spunem în felul următor vârstnicului:
Aici pe masă aveți o foaie de hârtie și un creion. Trebuie să îi arăți cu degetul atât creionul cât și hârtia. Vă rog să desenați cadranului unui ceas și să plasați corect orele. Apoi vezi ce face.
De exemplu, există mai multe posibilități: cadranul poate să fie rotund, dar mulți bătrâni îl percep ca fiind oval sau pătrat. Limbile ceasului pot apărea în locul orei. Adică știm sigur că unii vârstnici, în continuare au la mână ceas cu limbă, nu ceas cu cifre.
12 cifre trebuie să arate orele, dar pot fi linii despărțitoare, pot fi scrise și cifrele
Pasul 2 e foarte interesant
La pasul 2 avem următoarele seturi de instrucțiuni”, a mai explicat Radu Leca.
Citește continuarea pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News