TikTok nu mai funcţionează în SUA

Data actualizării: | Data publicării:
TikTok, foto Unsplash/ autor: Solen Feyissa
Descriere foto: TikTok, foto Unsplash/ autor: Solen Feyissa

Reţeaua de socializare TikTok a încetat sâmbătă seara târziu să mai funcţioneze în Statele Unite, după ce Curtea Supremă a confirmat vineri o lege adoptată anul trecut de Congres, care obliga platforma să se disocieze de societatea-mamă, ByteDance din China, sau să fie închisă, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Aplicaţia, care are 170 de milioane de utilizatori în SUA, a trimis multora dintre aceştia un mesaj pe telefon cu mesajul: "Ne pare rău, TikTok este momentan indisponibilă", atribuind încetarea operaţiunilor legislaţiei promovate de Congres, relatează EFE.

Cu toate acestea, potrivit guvernului lui Joe Biden, TikTok a luat această decizie din proprie iniţiativă. În urma deciziei Curţii Supreme, Casa Albă a anunţat că actuala administraţie nu va aplica legea şi că aplicarea acesteia va fi lăsată în seama noului preşedinte, Donald Trump, care îşi va prelua mandatul luni.

2. Captura Ti... (tiktok-sua_45762800.jpg)

Chiar sâmbăta aceasta, într-un interviu acordat NBC, Trump a declarat că va acorda "probabil" platformei o prelungire de 90 de zile pentru a evita interdicţia sa în Statele Unite. Donald Trump a vorbit vineri despre TikTok în timpul unei conversaţii telefonice cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Mesajul TikTok de pe dispozitivele utilizatorilor a apărut cu aproximativ o oră şi jumătate înainte ca legea să intre în vigoare duminică, la ora 00:01, ora standard de est a SUA.

Atunci când au încercat să acceseze platforma, utilizatorii au primit o notificare care îi informa că aplicaţia a fost blocată, cu un mesaj în care compania declara: "Suntem norocoşi că preşedintele Trump a indicat că va lucra cu noi la o soluţie. Rămâneţi pe recepţie!".

Mesajul trimitea la un site care le oferea utilizatorilor posibilitatea de a-şi descărca toate datele şi conţinutul postat până în prezent, potrivit AFP.

În plus, unii utilizatori au raportat că TikTok, aplicaţie care a devenit un fenomen social în mai puţin de 10 ani şi care este extrem de populară printre tinerii şi chiar foarte tinerii utilizatori de internet, a fost eliminată din magazinul de aplicaţii Apple din SUA, astfel încât nu mai poate fi descărcată.

În practică, intrarea în vigoare a legii obligă Apple şi Google să elimine TikTok din magazinele lor de aplicaţii, iar companiile de găzduire web care colaborează cu platforma, precum Oracle şi Amazon Web Services, să rupă legăturile cu aceasta.

Nerespectarea normei, care a fost adoptată din motive de securitate naţională, atrage după sine sancţiuni financiare semnificative: companiile care continuă să sprijine TikTok riscă amenzi de până la 5.000 de dolari per utilizator, ceea ce s-ar putea traduce în miliarde de dolari, având în vedere dimensiunea bazei sale de utilizatori din SUA.

Vineri seara, TikTok a avertizat deja că va fi nevoită să îşi suspende operaţiunile duminica aceasta, dacă administraţia Biden nu va da asigurări că nu va impune amenzi companiilor care susţin aplicaţia.

În replică, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a calificat sâmbătă seara declaraţia TikTok drept un "truc publicitar" şi a reiterat că administraţia Biden nu a avut nicio intenţie de a aplica legea, lăsând decizia în seama lui Trump.

Legislaţia, adoptată în aprilie 2024, a acordat ByteDance nouă luni pentru a-şi vinde operaţiunile din SUA unui cumpărător care nu este considerat un "adversar" al ţării şi a precizat că, în caz contrar, va fi interzisă la 19 ianuarie pe motive de securitate naţională. Teoretic, legea obliga furnizorii de servicii să blocheze descărcările şi actualizările începând cu miezul nopţii de sâmbătă (duminică la 05:00 GMT), sub sancţiunea unor amenzi foarte mari.

Administraţia Biden şi legislatorii care au promovat această reglementare consideră că este imperativ ca TikTok să se despartă de ByteDance din cauza riscului ca guvernul chinez să aibă acces la datele utilizatorilor americani sau să influenţeze dezbaterea publică din ţară.

Ca răspuns la aceste argumente, TikTok asigură că a luat măsuri pentru a proteja viaţa privată a utilizatorilor săi şi neagă că platforma sa ar putea fi utilizată de Beijing ca instrument de propagandă.

Deşi în urmă cu un an platforma făcea obiectul ostilităţii totale din partea multor reprezentanţi aleşi din SUA, situaţia s-a schimbat de atunci, iar în ultimele zile a apărut un consens politic în favoarea păstrării TikTok, scrie AFP.

Pe lângă TikTok, interdicţia a afectat şi CapCut, o aplicaţie populară de editare video deţinută de ByteDance şi utilizată de mulţi creatori pentru a genera conţinut pe platformă.

Chiar dacă Trump ar decide să revină asupra măsurii, intrarea în vigoare a acestei legi marchează pentru prima dată în istoria SUA interzicerea unei reţele sociale la nivel naţional.

La doar câteva minute după suspendarea celebrei platforme, mai mulţi creatori de conţinut au postat videoclipuri pe YouTube pentru a ura bun venit "refugiaţilor" TikTok.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Dana Mihai | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel