Clubul de lectură Institutul Blecher a devenit, în ultimii treisprezece ani, unul dintre cele mai frecventate și mai longeviv evenimente de literatură contemporană din București și România – un vector de promovare eficientă a poeziei și prozei în spațiul public, prin cele 275 ediții (aproximativ 24 ediții pe an, cu frecvență săptămânală sau bilunară + cele 19 ediții desfășurate exclusiv online) în cadrul cărora au citit peste 500 de scriitori din paisprezece țări.
Duminică, 23 aprilie 2023, va avea loc, la Timișoara, ediția cu numărul 276, unde se vor întâlni trei țări, prin trei scriitori: Marjan Čakarević (Novi Sad, Serbia), Anda Vahovan (Chișinău, Republica Moldova) și timișoreanul Alexandru Mărtinaș.
Moderatorul evenimentului va fi poetul, traducătorul și antologatorul Claudiu Komartin, care organizează acest eveniment recurent încă din 2009, redactor-șef al revistei „Poesis internațional” și al Casei de Editură Max Blecher și redactor al revistei „Tomis”. Marjan Čakarević (n. 1978, Čačak) este un poet, traducător și eseist sârb. A absolvit Facultatea de Filologie din Belgrad, unde și-a susținut și teza de doctorat. A publicat volumele de poezie: Paragrad [Paraorașul, 1999], Sistem [Sistemul, 2011], Jezik [Limba, 2014, premiul „Miroslav Antić”], Sedam reči grada [Șapte cuvinte ale orașului, 2014] și Tkiva [Țesuturi, 2016, premiul „Branko Miljković”]. Din 2014, este membru în redacția revistei culturale „Polja” din Novi Sad.
Anda Vahnovan (n. 1978, Chișinău) a studiat la Chișinău și la Cluj, unde și-a susținut teza de doctorat la Facultatea de Sociologie a Universității „Babeș-Bolyai”. A emigrat în 2017 la Londra, unde trăiește în prezent. A publicat în 2022 volumul de poezie Sârme și volumul de proză Underground: povestiri londoneze. Alexandru Mărtinaș (n. 1977, Deva) trăiește în Timișoara din 1996, când a venit să studieze Economia la Universitatea de Vest. Scrie poezie și texte dramatice, colaborând în 2022 cu Vlaicu Golcea la proiectul acestuia, Teatrul Postnațional Interfonic. Tot anul trecut, a fost pe lista scurtă a Concursului de debut „Max Blecher” (ediția a XII-a).
Artiști: Claudiu Komartin
Proiect realizat cu sprijinul unei burse de creație artistică Energie! acordate de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.
Peste 50 de artiști din Austria, Croația, Finlanda, Georgia, Germania, Macedonia, Polonia, Romania, Serbia și Spania vor participa cu fotografie, film, experiment de sunet și obiect, în cadrul Festivalului Internațional Analog Mania, ediția a XI-a. Timp de o lună (1 – 30 aprilie) vor avea loc expoziții, proiecții-concert, workshop-uri, performance-uri și dezbateri într-o mare sărbătoare a renașterii analogice. Publicul este invitat să parcurgă expozițiile de artă ale Analog Mania, să viziteze Muzeul Invizibil și să participe la Analog Experience în spațiile labirintice ce se dezvoltă de la Casa Tineretului până la Casa de Cultură a Studenților.
Printre cele mai așteptate momente ale lunii aprilie se numără spectacolul de teatru în mișcare, Cargo Berlin - Timișoara. Publicul este transportat timp de două ore într-un trailer modificat, iar traseul va include staționarea în anumite puncte cheie, precum rampe de manipulare a mărfurilor, depozite, puncte de control și multe altele. Pe parcursul călătoriei, biografiile șoferilor de camion vor fi transmise publicului. Spectacolul este o coproducție Rimini Protokoll - Teatrul Basca și se va juca de mai multe ori în perioada 31 martie - 27 mai. Biletele pot fi achiziționate de pe iabilet.ro.
Seria conferințelor La UVT, Cultura este Capitală va aduce în Timișoara doi laureați ai premiului Nobel, alături de reputați intelectuali din zona științelor exacte și umaniste:
Conferință – ORHAN PAMUK, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură - 3 aprilie, de la ora 19:30, în Aula Magna a UVT; Festivitatea Doctor Honoris Causa – ORHAN PAMUK, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură - 4 aprilie, de la ora 10, în Aula Magna; Conferință „Știința și Tehnica – Cum șurubărim viitorul?” - invitat Alexandru Mironov - 7 aprilie, de la ora 17:00 - 19:00, în Aula Magna; Idei care schimbă lumea – Conferință Jean-Marie Lehn, laureat al Premiul Nobel pentru Chimie - 11 aprilie, în Aula Magna.
Citește întregul program AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News