În această săptămână, în program sunt filme, concerte, petreceri, conferințe, inclusiv cu o laureată de Premiu Nobel. Avem o premieră la Teatrul Național și reluarea unui spectacol foarte îndrăgit la Teatrul German. Îl veți putea vedea pe Napoleon, în viziunea lui Ridley Scott, dar veți putea (re)descoperi și de ce Andrei Ujică e atât de apreciat în lumea filmului.
Știm - și poate știți deja și voi - că la început de decembrie , la Timișoara vin să cânte Jessie J, Roisin Murphy, Katie Melua și Delia.
Iar dacă n-ați văzut niciodată pe ecran mare „Casablanca”, poate acum e momentul să vă reîntâlniți cu Ilsa Lund și Rick Blaine. Fiindcă, nu-i așa, din toate localurile cu gin din toate orașele din lume, ea trebuia să intre într-al lui.
TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii
Retrospectivă Andrei Ujică
22 - 25 noiembrie Cinema Victoria & UVT
Retrospectiva Andrei Ujică este un moment simbolic în contextul TM 2023, celebrând contribuția remarcabilă a unui artist timișorean cu anvergură europeană. Scriitor și regizor român emigrat în Germania în 1981, Andrei Ujică a avut o carieră de mai mulți ani ca profesor la Academia de Teatru și Film din Karlsruhe. Este regizorul timișorean cu cea mai semnificativă carieră internațională, având filme premiate la festivaluri de prestigiu din întreaga lume, fiind subiect de analiză pentru unii dintre cei mai notabili critici de film.
Retrospectiva de la Timișoara nu se rezumă doar la o privire în trecut, ci oferă oportunitatea de reflecție, cu participarea unor critici de film din Franța și România: Antoine de Baecque, Alice Leroy și Andrei Gorzo.
Încă un Nobel la Timișoara. Întâlnire cu Nadia Murad
23 noiembrie, ora 18:00 Aula Magna a UVT, bd. V. Pârvan
Nadia Murad, născută în 1993 la Kocho, în Irak, este, din 2016, primul Ambasador ONU al Bunăvoinței pentru Demnitatea Supraviețuitorilor Traficului de Ființe Umane. Pe când avea 19 ani, Nadia a fost răpită de Statul Islamic în nordul Irakului, alături de aproape 7.000 de femei și copii. Timp de trei luni, a trăit în captivitate și a fost supusă abuzurilor. A reușit, în cele din urmă, să scape, iar ulterior a ajuns în Germania, unde a început lupta ei pentru drepturile omului. Nadia Murad s-a dedicat cauzei refugiaților, evidențiind situația dificilă a acesteia, în special sclavia sexuală și traficul de femei și copii subjugați de Statul Islamic.
În 2018, Nadia Murad a primit Premiul Nobel pentru Pace, la care mai fusese nominalizată încă o dată anterior. Sunteți așteptați la Universitatea de Vest, pentru a-i asculta povestea și pentru a-i onora curajul și angajamentul. Tema conferinței pe care o va susține Nadia Murad la Timișoara este „Personal Journeys, Audacious Actions and Global Impact”.
Vin sărbătorile! Se deschide Târgul de Crăciun
Târgul de Crăciun de la Timișoara va avea loc în perioada 26 noiembrie 2023 – 7 ianuarie 2024. Pe platoul din fața Operei au fost montate deja cupola luminoasă și bradul de Crăciun. În Piața Victoriei este ridicată și roata panoramică, în același loc ca anul trecut. Patinoarul a fost „așternut” în Piața Libertății și, în premieră, în acest an va fi integrată în decorul festiv și Piața Sf. Gheorghe.
Duminică, 26 noiembrie, va fi aprins iluminatul de sărbătoare și va fi deschis oficial Târgul de Crăciun. Potrivit primăriei, orașul va fi împodobit cu peste un milion de leduri, montate în piețele din zona centrală și din cartiere, în parcuri și pe drumurile intens circulate. Vor fi împodobite fântânile de la Punctele Cardinale, din Parcul Dacia și din intersecția Pestalozzi – Corneliu Coposu.
Târgul de Crăciun se va deschide cu un spectacol ai cărui protagoniști vor fi Alina Sorescu și tinerii dansatori de la Clubul de dans sportiv Magnum Team.
„Adevărul”, de Florian Zeller, văzut de Radu Iacoban
„Adevărul” este, înainte de orice, o poveste despre minciună. Florian Zeller, autorul piesei, a ales să vorbească despre situații de viață cel mai adesea incomode, folosind instrumentele comediei, ale replicii scânteietoare și ale falselor clișee. Este o poveste foarte simplă despre un infidel într-o lume de infideli, despre un mincinos într-o lume de mincinoși.
Florian Zeller (n.1979) a debutat pe scena literară franceză la doar 22 de ani, cu romanul „Neiges artificielles”. Începe să scrie teatru și devine celebru cu trilogia Mama, Tatăl și Fiul. Cele trei texte sunt montate pe numeroase scene, depășind granițele Europei, iar ultimele două sunt ulterior ecranizate. Obține recunoașterea internațională cu „Tatăl”, care, în formula sa cinematografică, avându-l pe Anthony Hopkins în rolul principal, câștigă premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu, premiul César pentru cel mai bun film străin, premiul Bafta și premiul Goya.
„Adevărul” este cea de-a șasea piesă scrisă de Florian Zeller. Spectacolul de la Teatrul Național Timișoara este montat de Radu Iacoban și îi are în distribuție pe Matei Chioariu (Michel), Alina Ilea (Laurence), Romeo Ioan (Paul) și Cristina König (Alice).
Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită
22 noiembrie, ora 18 Muzeul Național al Banatului
Francesc Miralles a publicat, împreună cu Héctor García (Kirai), a publicat numeroase bestselleruri, între care „Ikigai: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”, „Metoda ikigai: Secrete japoneze pentru a-ți descoperi adevărata pasiune și a-ți atinge țelurile în viață” și „Ichigo-ichie: Arta japoneză de a te bucura de fiecare clipă”. Tema întâlnirii pornește, deci, de la subiectul cărților din seria Ikigai.
23 noiembrie, ora 19,30 Teatrul German de Stat
Teatrul German reia unul dintre cele mai iubite spectacole din repertoriul său. „Ținuturile joase”, adaptat în 2012 de Niky Wolcz, Valerie Seufert și Ulla Wolcz după volumul de povestiri al Hertei Müller, revine cu două reprezentații. Volumul descrie viața unui sat din Banatul șvăbesc din perspectiva unui copil, care trăiește lumea ca pe o folie în spatele căreia se ascund cruzime, aderență încăpățânată la valorile tradiționale și simpatie pentru naziști.
TedEx Aristide Demetriade – Firestarters
24 noiembrie, ora 10 Venue, str. Divizia 9 Cavalerie
Drumul scânteilor de foc / Firestarters este tema primului eveniment TEDx organizat în Timișoara, după cinci ani. Ce vei descoperi dacă participi? Printre altele, un dialog live între om și robotul de tip social, cum poate fi storytellingul o soluție pentru captarea atenției publicului, cum se transformă apa sărată în apă potabilă prin tehnici specifice ingineriei navale și cum se aplică acest procedeu în satele din România sau rolul tehnologiei pentru a evita să devenim pacienți și să intrăm în mentalitatea de pacient.
Concert simfonic: In memoriam Nicolae Corneanu
24 noiembrie, ora 19 Filarmonica Banatul, bd. CD Loga 2
Concertul simfonic de vineri seară este dedicat memoriei mitropolitului Nicolae Corneanu. Orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara va interpreta în deschidere Simfonia nr. 5, p. IV, Adagietto de G. Mahler. În program urmează Concertul pentru fagot și orchestră în si bemol major, K. 191 de W. A. Mozart, care îl va avea solist pe fagotistul Constantin Barcov. Concertul se încheie cu Simfonia nr. 1 în re major, D. 82 de F. Schubert. Dirijorul concertului va fi maestrul Radu Popa.
Drumul apei în Timișoara – tur ghidat
25 noiembrie, ora 11 Muzeul Apei
Muzeul Apei vă invită să descoperiți legătura specială a Timișoarei cu apa, într-o serie de trei tururi ghidate care explorează repere importante pe drumul apei prin oraș de-a lungul istoriei. Turul pornește din Iosefin, cartier a cărui dezvoltare a fost legată de canalul Bega, trecând prin Fabric, unde apa a fost pusă în mișcare la prima hidrocentrală din România. și se termină la Muzeul Apei, care marchează succesul alimentării cu apă și prima stație de tratare a apei.
Lost Tapes 3 – Muzica pierdută și regăsită a anilor ‘80
25 noiembrie, ora 20Casa Tineretului, str. Arieș
Recuperea unei bucăți marcante a istoriei muzicale timișorene continuă prin cea de-a treia ediție Lost Tapes, cu decada anilor ‘80. Proiectul scoate la iveală frânturi din rock-ul original al Timișoarei, mișcarea rock din anii ‘80 fiind o expresie a rezistenței împotriva regimului comunist. Muzica era un vehicul fundamental al schimbării, cu o sonoritate conectată la multiculturalitatea zonei, care funcționa ca un vector esențial de expresie artistică.
Miercuri, 22 noiembrie
Întâlnire cu scriitori: De vorbă cu Francesc Miralles – eveniment pentru elevi, Consiliul Județean Timiș, ora 10
Boyz and Girlz, Liceul W. Shakespeare, ora 11
City Talk 5.2: Orașul paralel. Deschideri și întâlniri, ARCha, ora 14
Mircea Dumitru: Teama de adevăr și alte patologii culturale, UVT, ora 16
„Cultură și Educație AZI” – program de formare pentru cadrele didactice, Centrul de Proiecte, ora 17
Arnaud Nebbache în dialog cu Oana Doboși, Librăria La Două Bufnițe, ora 18
Expoziție Level Up: rezultatele atelierelor Culture Quest, Galeria 5, ora 18
Rodeo (2022), r. Lola Quivoron / F-Sides Cineclub Timișoara / Q & A Patricia Păcurariu, Cinema Victoria, ora 18
Alexandre Gefen – Literature et justice, UVT, ora 18
Amintiri necesare, Aurel Breilean, Casa Artelor, ora 18
Viola Ocska Piac 2.0 – lucruri violete pentru toate buzunarele, D’arc, ora 18,30
BrâncușiAna, Casa Bruck, ora 18,30
Yoga in the Library, Biblioteca UPT, ora 19
Cercurile încrederii, Teatrul Național, ora 19
Comuna 30 Reading Open Mic Night #1, Reciproc, ora 20
Joi, 23 noiembrie
Masterclass: instrumente de suflat și pian / T. Hjertaker, B. van Leuven, S. Skogdal, Y. Abelvik, Facultatea de Muzică și Teatru a UVT, ora 10
Atelier de scriere creativă pentru copii, Centrul de Proiecte, ora 16
Lansarea seriei de poezie „Apa Sâmbetei”, cu Robert Șerban, Casa cu Iederă, ora 17
MMXX, Cinema Victoria, ora 17,30
Ceainăria educatoarelor: schimb de bune practici pentru învățământul preșcolar #8, CronicLove Productions Europe, ora 18
O carte pe lună #97 – aniversare de 10 ani, Librăria La Două Bufnițe, ora 18
Movie Night: Reaching Common Ground, Faber, ora 18
Gathering cultural: Comunicarea proiectelor culturale, Casa Artelor, ora 18
Screening Sepale & Just Wondering, Meta Spațiu, ora 18,30
Familia Addams, de A. Lippa, sala ONRT, ora 19
WYSIWYG Film Fest prezintă scurtmetrajele „Popcorn in Space”, „Stop”, „Wireless” + un short surpriză, Nemesis Art Club, ora 19
The Mono Jacks live, D’arc, ora 19
Inscripții revelate: artist talk & lansare de carte Linda-Saskia Menczel, Galeria Pod, ora 19
Sub apă / Festivalul in: v z b l, Teatrul Basca, ora 19
Tudor Gheorghe, Altfel – Romanța, Sala Capitol, ora 19
Ribozom & Closed Book, M2 event venue, ora 20
Spin the Bottle #43 w/ Mitzu, Reciproc, ora 20
Ruffinaments Session w/ Blanilla, Pixel TM, ora 20
BIOS teatru dans, Casa Studenților, ora 20
Retrospectivă Andrei Ujică: Out of the Present, Cinema Victoria, ora 20,30
Vineri, 24 noiembrie
Concert educativ: Farmecul muzicii simfonice (12 – 18 ani), Filarmonica Banatul, ora 11
Boyz and Girlz, Liceul W. Shakespeare, ora 11
Ecologies of Intimacy, Digital: Canvas, ora 14
Racheta mea spațială – atelier creativ pentru copii, Centrul de Proiecte, ora 16
Give us a word / Spectacol de improvizație, Sandy’s Diner, ora 17
Confort nordic, Cinema Victoria, ora 17,30
În afara școlii: Artă-mă. Reintroducere în educația artistică #4, Minitremu, ora 18
Lansare de carte și sesiune de autografe: Nu (de-aia) sunt o inspirație / Alex Szöllö, Cărturești Victoriei, ora 18
Black Friday Art Sale, Lapsus, ora 18
De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin, Cinema Timiș, ora 18
Zestre / un video performance de Ioana Țurcan, HEI – Bastionul Theresia, ora 19
Repetiție generală cu public a Balului Vienez, sala TNT, ora 19
The GOAT is back, Heaven, ora 19
Seara în care se poate întâmpla orice – seară de improvizație, Casa Maghiară, ora 19
Retrospectivă Andrei Ujică: Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, Cinema Victoria, ora 19,30
Premieră: The story of lost stories (spectacol de dans contemporan), Casa Tineretului, ora 19,30
Ţinuturile joase, Teatrul German, ora 19,30
Tomi Marfă / lansare album „Floralia”, D’arc, ora 20
Warhymn + Gerrar, M2 event venue, ora 20
3rd time’s a charm. Retro Party is back, Crush Drink & Dance, ora 20
Warboy – premiera, Cinema Timiș, ora 20
Foreign Correspondent – vinyl set, Aethernativ, ora 20,30
Heart of the Jungle – Wild Party, Casa del Retro, ora 22
Evil Nine, Hamei, ora 23
Housed, Nemesis Art Club, ora 23
Sâmbătă, 25 noiembrie
Atelier gratuit de teatru forum, Institutul Intercultural, ora 10
Spread the light – atelier de lumânări parfumate cu Reminiscent of, MYAH, ora 12
Amintiri deconstruite. Atelier de colaj pentru familii, MV, ora 12
Târg de viniluri Melo Melanj, Pixel TM, ora 12
Flashmob Firul Solidarității, Piața Victoriei, ora 13,30
Ecologies of Intimacy, Digital: Canvas, ora 14
Theatre Into & Self Expression, FITT, ora 14
În afara școlii: Artă-mă. Reintroducere în educația artistică #4, Minitremu, ora 15
Titina, Cinema Victoria, ora 16
Dorința, Cinema Timiș, ora 17
Retrospectivă Andrei Ujică: Cineastul de la sfârșitul lumii, A 01 – UVT, ora 18
Dialog cu publicul al poetului Radu Vancu / Bufnițele și luminile Timișoarei, Librăria La Două Bufnițe, ora 18
Movie Club, FITT, ora 18
Castelul Crăiței, Cinema Victoria, ora 18
FUNKorporation Live, M2 event venue, ora 19
Balul Vienez Timișoara, Teatrul Național, ora 19
Opera Reloaded: Acis și Galatea, GF Haendel, Liceul „Ion Vidu”, ora 19,30
Teatrul, Teatrul German, ora 19,30
Napoleon – premieră, Cinema Timiș, ora 19,30
Eastim, a ViceVersa Story / Official Album Launch, Pixel TM, ora 20
Dury Dava – psych punk jazz, Manufactura, ora 20
Anatomia unei prăbușiri, Cinema Victoria, ora 20
Church of Cthulhu + VVVLV + Tears of Fire / Modern Primitive, Nemesis Art Club, ora 21
Saturday is for karaoke, Josefin Pub, ora 21
Milonga Malena – DJ Tailor, Iprotim, ora 21
JBRK pres. Mighty Boogie, D’arc, ora 22
Funk up this city! Saturday party, M2 event venue, ora 22,30
D.A.C. Soundsystm 4th anniversary, Escape Underground Hub, ora 23
NASTIA / b/plr. X undertheivy, Faber, ora 23
The Sound of the Underground, Hamei, ora 23
Duminică, 26 noiembrie
Atelier gratuit de teatru forum, Institutul Intercultural, ora 10
În afara școlii: Artă-mă. Reintroducere în educația artistică #4, Minitremu, ora 11
Mașa și Ursul, Sala Capitol, ora 11
Teatru de păpuși: Căsuța prietenilor, Iulius Town, ora 11
Synchromesh Extended – Closing Brunch, Nemesis Art Club, ora 11
Inimă de piatră, Teatrul Merlin, orele 11 și 13
Ecologies of Intimacy, Digital: Canvas, ora 14
Casablanca, Cinema Timiș, ora 17
Nesfârșitul Brâncuși, Cinema Victoria, ora 18
Sidy Thal a schtikl, Sinagoga din Cetate, ora 18
Povestea soldatului – muzică de Igor Stravinski, Faber, ora 19
Drum’n’Basm, Librăria La Două Bufnițe, ora 19
Iubirea e un lucru foarte mare, Sala Capitol, ora 19
Crimele din Osage County: Bani însângerați, Cinema Timiș, ora 19,30
Concert extraordinar / Academy of Ancient Music / Dirijor: Laurence Cummings, solistă. Hilary Cronin, Domul Romano-Catolic, ora 20
Sauna secretelor, Cinema Victoria, ora 20,30
Luni, 27 noiembrie
Atelier gratuit de teatru forum, Institutul Intercultural, ora 10
Ritmuri în arhitectură: explorând legăturile dintre muzică și spațiu, FAUT, ora 12
Caleido: Istorii povestite | Inițiative independente, Christine Cizmaș (AUĂLEU) & Lavinia Urcan (Unfold Motion), Cărturești Victoriei, ora 15
Digital Capsule of Heaven and (E)art(h). Performance și instalații interactive, Casa Tineretului, ora 16
Caleido: Dă-te din soare, Iulius Town, ora 18
Expoziție de fotografie „Unintentional”, Centrul de Proiecte, ora 18
Dia Radu despre „Călătorie într-o fotografie”, Librăria La Două Bufnițe, ora 18,30
Antidot estetic: O analiză a kitschului și a alternativelor sale, UVT, ora 19
Fabrica de comedie, Sala Capitol, ora 19
Doctorul, Teatrul Maghiar, ora 19
Caleido: Soare cu dinți, Auăleu, ora 20
Nebun după tine, Sala ONRT, ora 20
Caleido: În căutarea dansului, Teatrul Basca, ora 20
Caleido: O familie fericită, Iulius Town, ora 21
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News