Cea de-a X-a ediţie a Festivalului "Ceau, Cinema!" aduce, în perioada 12-16 iulie, la Timişoara, proiecţii speciale, între care documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023), de Alexandru Solomon, "Mammalia" (2023), de Sebastian Mihăilescu, "Ordinary Failures" (2022), al doilea lungmetraj al Cristinei Groşan, şi "EO" (2022), cel mai nou film al marelui regizor polonez Jerzy Skolimowski.
"Arsenie. Viaţa de apoi" va putea fi văzut în cadrul secţiunii Doc-minică, în prezenţa regizorului Alexandru Solomon şi a producătoarei Ada Solomon. Proiecţia de la "Ceau, Cinema!" va fi a doua din România, după avanpremiera de la TIFF. Proiecţia are premiera internaţională la Festivalul de la Karlovy Vary.
Filmul vorbeşte despre călugărul Arsenie Boca, cel care a murit de decenii bune, dar privirea sa hipnotizantă încă subjugă masele şi devine un brand profitabil. Biserica se pregăteşte să-l sanctifice, aşa că filmul porneşte pe urmele călugărului într-un pelerinaj fictiv care îi călăuzeşte pe spectatori, cu umor şi fantezie, prin haosul lumii moderne şi anxietăţile globale, transmit organizatorii festivalului, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.
Producătoarea Ada Solomon va fi prezentă şi la proiecţia filmului "Mammalia", al doilea lungmetraj al regizorului Sebastian Mihăilescu (devenit cunoscut anul trecut cu "Pentru mine tu eşti Ceauşescu"). Filmul, care a avut premiera mondială în secţiunea Forum de la Berlinale şi este o călătorie suprarealistă prin criza masculinităţii care îmbină drama cu misterul şi comedia. În rolul principal îl găsim pe Istvan Teglas, iar alături de el se află actriţa timişoreană Mălina Manovici.
Regizoarea româno-maghiară Cristina Groşan revine la "Ceau, Cinema!" cu al doilea său lungmetraj, producţia cehă "Ordinary Failures", care a avut toamna trecută premiera mondială în secţiunea Giornate degli Autori a Festivalului de la Veneţia.
La Grădina de Vară Capitol va putea fi văzut "EO" (2022), cel mai nou film al polonezului Jerzy Skolimowski, laureat cu Premiul Juriului la Cannes şi nominalizat la Oscar.
Tot la Grădina de Vară Capitol se va vedea şi comedia franceză excentrică "Incredibil, dar adevărat" (2022), de Quentin Dupieux, ale cărui filme din ultimii ani au făcut de asemenea parte din programul "Ceau, Cinema!".
În programul festivalului se regăseşte şi un clasic la cinematografiei franceze, "Lumină de vară" (1943), al marelui regizor Jean Gremillon, o dramă care tratează relaţiile amoroase complicate, peliculă care marchează împlinirea a 80 de ani de la apariţia filmului, fiind susţinut de Institutul Francez din Bucureşti.
O proiecţie aniversară este şi cea a filmului românesc "Vulpe-vânător" (1993, regia Stere Gulea), de la a cărui lansare se împlinesc 30 de ani.
Secţiunea Filme Bănăţene propune un calup de scurtmetraje, selectate în urma unui apel la înscrieri şi în a căror realizare sunt implicaţi cineaşti bănăţeni. Este vorba de animaţia "Viaţă de clovn" (refia Ion Ioachim Stroe), care îl are ca protagonist pe cunoscutul actor timişorean Ovidiu Mihăiţă, un fragment din "1400 km" (titlu de lucru), noul documentar de Mircea Gherase şi Lucian Mircu, despre nouă ultramaratonişti care au alergat pe Via Transilvanica, documentarul "Rutina de dimineaţă" (regia Robert Kocsis), precum şi scurtmetrajele de ficţiune "N-a fost. Este şi va fi" (regia Radu M. Savin), bazat pe o poveste a scriitorului timişorean Cristian Vicol despre un moment din timpul Revoluţiei de la Timişoara, şi "Hentai Sushi" (regia Andrei Hazi Barbu).
"Ceau, Cinema!" continuă şi în acest an parteneriatul cu Festivalul Animest, prin prezentarea unor scurtmetraje de animaţie pentru copii, în cadrul secţiunii "Ceau, Junior!".
"Ceau, Cinema!" este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi fondat împreună cu Asociaţia Marele Ecran.
Proiectul face parte din Programul cultural naţional "Timişoara-Capitală Europeană a Culturii în anul 2023" şi este finanţat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News