Top 3 substanțe chimice toxice din machiaj, șampon și produse de uz casnic. Cum să le eviți

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Mai multe studii au identificat substanțe chimice potențial dăunătoare în produsele de zi cu zi, de la cosmetice la ambalaje alimentare. Deși multe dintre aceste substanțe chimice nu reprezintă un pericol prea mare în doze mici, expunerea repetată în timp poate duce la probleme de sănătate. Iată trei substanțe chimice comune care sunt asociate cu efecte adverse asupra sănătății pe termen lung.

Ftalați

Ftalații sunt atât de comuni încât au fost supranumiți "substanțele chimice de pretutindeni". Acești compuși artificiali se găsesc în sute, dacă nu mii, de produse de consum, inclusiv în șampon, machiaj, parfumuri și unele ambalaje alimentare. Conform FDA, dietilftalatul este cel mai frecvent ftalat utilizat în produsele cosmetice. De asemenea, puteți căuta ftalatul de dimetil și ftalatul de dibutil pe etichetele ingredientelor, doi derivați mai puțin utilizați care au fost găsiți în lacurile de unghii.

Expunerea la ftalați a fost legată de o serie de afecțiuni care pun viața în pericol, inclusiv boli de inimă, diabet și obezitate. Se știe, de asemenea, că aceste substanțe chimice interferează cu funcția hormonală, ceea ce poate perturba sistemul reproductiv și imunitar, precum și dezvoltarea prenatală a creierului. Alimentele sunt cea mai frecventă sursă de expunere la ftalați, deși substanța chimică nu este un aditiv intenționat. Tubulatura din plastic de vinil, mănușile și recipientele folosite în procesarea alimentelor pot vărsa ftalați în ceea ce mâncați - încă un motiv pentru a evita alimentele procesate.

 

BPA

Bisfenolul A, sau BPA pe scurt, este un alt plastifiant comun, similar ftalaților. Ambele fac plasticul mai flexibil și mai durabil. Încă de la începutul anilor '90 au existat controverse în jurul utilizării BPA, în special în ceea ce privește utilizarea BPA în fabricarea recipientelor alimentare. La fel ca ftalații, BPA se poate scurge din recipientele de plastic și poate ajunge în alimente sau băuturi, în special atunci când este încălzit în cuptorul cu microunde sau în mașina de spălat vase. În 2012, FDA a interzis utilizarea BPA în biberoanele pentru copii și în ambalajele de formule pentru sugari, dar a menținut afirmațiile conform cărora compusul este sigur în alimente la nivelurile actuale. Cu toate acestea, cel puțin 40 de studii au descoperit efecte adverse cauzate de doze de BPA sub nivelul de referință al FDA. BPA a fost asociat cu obezitatea, multiplele avorturi spontane, sindromul ovarelor polichistice, hiperplazia endometrială și un risc crescut de cancer de sân. Expunerea la BPA în uter sau în copilăria timpurie poate afecta, de asemenea, dezvoltarea glandei prostatei și a creierului. Numărul din partea de jos a unui produs din plastic - de obicei înconjurat de semnul de reciclare - vă poate spune dacă este posibil să conțină BPA sau ftalați. Articolele numerotate cu 3, 6 și 7 sunt cele mai susceptibile de a conține plastifianții.

 

PFAS

PFAS au fost un subiect de preocupare în Congres în acest an, prin introducerea în aprilie a PFAS Action Act, care solicită o apă mai curată și etichete mai clare.  PFAS, sau substanțele per- și polifluoroalchilice, se descompun foarte greu. Ele pot rămâne în mediu și în corpul uman timp de mulți ani, provocând probleme de sănătate, inclusiv cancer, dezechilibre hormonale și probleme de fertilitate. Indicatori ai așa-numitelor "substanțe chimice veșnice" au fost descoperiți recent în mai mult de jumătate din 231 de produse de machiaj achiziționate din magazinele populare din SUA. Acestea sunt deosebit de frecvente în special în produsele cărora li se face reclamă ca fiind rezistente la apă sau de lungă durată. Cele mai multe dintre produsele din acest studiu care conțineau indicatori de PFAS nu au dezvăluit substanța chimică pe etichetele cu ingrediente. Constatarea a dat naștere unei legislații care vizează reglementarea substanțelor chimice din produsele cosmetice, potrivit insider.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel