Roșiile sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și compuși vegetali care oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Cercetările sugerează că acești nutrienți pot proteja împotriva mai multor boli.
Roșiile sunt un superaliment care oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Unele studii au sugerat că, consumul de roșii ar putea proteja împotriva diferitelor boli, inclusiv boli de inimă și cancer.
Așadar, savurarea unui castron delicios de supă de roșii nu este doar un deliciu pentru gustul dvs., ci este, de asemenea, o modalitate de a da un impuls corpului și imunității.
Iată 5 beneficii ale supei de roșii pentru sănătate:
1. Bogat în antioxidanți- Antioxidanții sunt un compus esențial de care are nevoie un corp uman. Ei ajută la neutralizarea efectelor nocive ale stresului oxidativ care apar atunci când moleculele care dăunează celulelor, numite radicali liberi, atacă sistemul imunitar. Puteți obține o doză sănătoasă de diferite tipuri de antioxidanți, inclusiv licopen, flavonoide și vitamine C și E, printre atâtea altele, din consumul de supă de roșii. Obținerea unui ajutor constant de antioxidanți din dieta zilnică a fost legată de scăderea riscului de cancer și boli asociate inflamației, cum ar fi obezitatea și bolile cardiovasculare. Cercetările au descoperit, de asemenea, că proprietățile antioxidante ale vitaminei C și ale flavonoidelor ar putea ajuta la prevenirea apariției diabetului de tip 2, a bolilor de inimă și a bolilor cerebrale. Vitamina E acționează ca un impuls pentru a crește efectele antioxidante ale vitaminei C.
2. Proprietăți de luptă împotriva cancerului -Roșiile au fost studiate amănunțit în raport cu proprietățile lor de combatere a cancerului, mai ales că au un conținut ridicat de licopen. S-a dovedit că sunt cele mai eficiente în combaterea cancerului de prostată și de sân. Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în întreaga lume (legat în primul rând de cancerul pulmonar), iar cancerul de prostată este a cincea cauză principală de decese cauzate de cancer la nivel global. Este al doilea cancer cel mai diagnosticat în rândul bărbaților. Roșiile sunt, de asemenea, bogate în carotenoizi, în special cele cum ar fi alfa carotenoidul, beta carotenoidul și licopenul. Un aport ridicat de carotenoizi a fost asociat cu o reducere a riscului de cancer mamar cu până la 28%. Mai multe studii au descoperit legături directe între aportul ridicat de licopen, în special de la roșiile fierte, la un risc redus de cancer de prostată. Cercetătorii postulează că licopenul poate induce moartea celulelor canceroase sau poate încetini rata de creștere a tumorilor, un proces numit anti-angiogeneză.
3. Ajută la vedere și la o piele sănătoasă- Un castron cald cu supă de roșii este un deliciu pentru papilele gustative, ochii și piele! Se spune că beta carotenul și licopenul vă protejează pielea împotriva arsurilor solare prin absorbția luminii ultraviolete (UV) pentru a crește apărarea pielii împotriva daunelor provocate de UV. În ceea ce privește ochii, consumul de alimente bogate în carotenoizi și vitamina A, cum ar fi roșiile, sunt o modalitate excelentă de a reduce riscul degenerescenței maculare legate de vârstă. Proprietățile antioxidante ale roșiilor sunt din nou, de unde provin beneficiile. Acestea contribuie la reducerea stresului oxidativ din macula, care este o parte cheie a ochiului. În plus, organismul transformă beta carotenul în retinol, un compus esențial pentru vedere.
4. Îmbunătățește sănătatea oaselor- Cercetările indică faptul că licopenul este un factor de influență major în reglarea metabolismului osos. La rândul său, crește densitatea minerală a oaselor, reducând riscul de fractură și evitând bolile legate de os, cum ar fi osteoporoza, o boală cronică caracterizată prin creșterea fragilității și fracturilor osoase. Osteoporoza afectează în mod disproporționat femeile și este considerată una dintre cele mai importante complicații ale postmenopauzei.
5. Risc redus de boli de inimă - Consumul de mai multe roșii - sau alte alimente bogate în licopen și vitamina C - vă poate ajuta să reduceți riscul de boli de inimă prin reducerea nivelului de colesterol total și LDL (rău), care este un factor de risc major. Licopenul și vitamina C ajută la prevenirea oxidării colesterolului LDL, care este un alt factor de risc pentru ateroscleroză. În plus, licopenul ajută la reducerea absorbției colesterolului în intestine și îmbunătățește funcționarea colesterolului HDL (bun) în organism. Carotenoizii, care sunt prezenți din abundență în roșii, contribuie, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale crescute, un alt factor de risc pentru bolile de inimă, potrivit buzznoble.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News