Top 5 fructe pe care să le consumi pentru o sănătate mai bună. Recomandarea făcută de Dan Vodnar, unul din cei 2% oameni de știință din lume

Data publicării:
Captură video: YouTube/La Măruță
Descriere foto: Captură video: YouTube/La Măruță

Prof. Univ. Dr. Dan Vodnar a făcut un top al fructelor pe care le-ar consuma pentru o sănătate mai bună. 

Consumul regulat de fructe este esențial pentru menținerea unei sănătăți optime datorită conținutului lor bogat în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. În cadrul emisiunii lui Cătălin Măruță, Prof. Univ. Dr. Dan Vodnar, unul din cei 2% oameni de știință din lume, a prezentat un top al celor mai benefice fructe pentru sănătatea noastră.

Top 5 fructe pe care să le consumi pentru o sănătate mai bună. Recomandarea făcută de Dan Vodnar, unul din cei 2% oameni de știință din lume

Pe primul loc în clasament se află avocado, fiind extrem de bogat în acizi grași sănătoși. Merele ocupă locul doi în acest top. Pe locul trei se află caisele, apreciate pentru conținutul lor de licopen, un antioxidant important pentru organism. Potrivit Prof. Univ. Dr. Dan Vodnar, caisele sunt, de asemenea, bogate în carotenoide.

„Numărul 1 este avocado. Nu are importanță unde crește, dar este atât de bogat în acizi grași sănătoși. Aduce o valoare extraordinară organismului nostru prin compoziția pe care îl are. Avocado este pe primul loc, dar el trebuie să fie moale. Trebuie să fie lăsat să fie copt, cremos, să te bucuri de textura lui. Eu îl mănânc la micul dejun, nu pot să spun în fiecare zi, dar din 7 zile pe săptămână, 3 sau 4 zile îl mănânc sigur.

Pe locul doi sunt merele. Voi avea nevoie de puțin licopen, un antioxidant pentru organismul nostru, și, prin urmare, pe locul trei se află caisele. Licopenul îl putem lua din mai multe legume și fructe, iar caisele pentru că sunt galbene conțin carotenoide, cum ar fi betacarotenul și licopenul”, a spus Prof. Univ. Dr. Dan Vodnar, unul din cei 2% oameni de știință din lume, în cadrul emisiunii lui Cătălin Măruță.

Youtube video image

Te-ar putea interesa și: Adevărul despre pâine. Aceasta este, de fapt, cea mai sănătoasă opțiune: „Putem să o facem simplu și acasă”

Ananasul se află pe locul patru, fiind recomandat pentru digestie și pentru cei care consumă multă carne. Afinele închid acest top pe locul cinci, fiind recunoscute pentru conținutul lor ridicat de antioxidanți și compuși sănătoși pentru sistemul imunitar și minerale. Prof. Univ. Dr. Dan Vodnar recomandă să se consume afine culese din pădure, pentru a beneficia la maximum de proprietățile lor nutritive.

„Pe locul patru, dacă aș mânca multă carne, nu aș mânca un ananas întreg, dar aș mânca puțin ananas. Ananasul are o enzimă specială care te ajută să digeri proteinele.

Pe locul 5 sunt afinele. În afine sunt antioxidanți, compuși sănătoși pentru sistemul imunitar, minerale. Aș recomanda ca afinele să fie culese din pădure, nu neapărat cele de plantație”, a mai precizat Prof. Univ. Dr. Dan Vodnar, unul din cei 2% oameni de știință din lume, în cadrul emisiunii lui Cătălin Măruță.

Te-ar putea interesa și: Adevăratul pericol din spatele cuptorului cu microunde. Este sau nu dăunător pentru sănătate?

Te-ar putea interesa și: Care sunt cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit. Prof. Dr. Dan Vodnar: „Acesta este cel mai indicat a fi utilizat în procesul de prăjire”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel