Top șase obiceiuri aparent sănătoase care pot avea efecte nocive. Pe unele sigur nu le știai

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Freepik
Descriere foto: Sursă foto: Freepik

Marea varietate de produse locale ne permite să avem o dietă suficient de largă, variată și sănătoasă pentru a nu cădea pradă miturilor false și sfaturilor nefondate ale „influencerilor” care ne pun sănătatea în pericol.

De la apariția internetului în viața noastră, mesajele despre ceea ce este sănătos și ceea ce nu este ne-au bombardat constant, intensificându-se exponențial odată cu rețelele sociale. Influenceri și diverși „guru” împărtășesc obiceiuri aparent sănătoase, dar care adesea nu au niciun fel de validitate științifică. Cum putem fi siguri în ceea ce putem avea încredere? Clarificăm câteva dintre cele mai cunoscute recomandări care nu sunt, de fapt, o idee bună pentru sănătatea noastră.

Postul și/sau săritul peste mese

În primul rând, postul nu trebuie să treacă doar prin filtrul influencerilor sau guru care îl promovează pe rețelele sociale, ci trebuie discutat cu medic. Există grupuri de populație mai vulnerabile la acest tip de diete (minori, persoane în vârstă, femei însărcinate, diabetici...) care pot suferi efecte secundare grave. Pe de altă parte, dacă te gândești să sari peste mese ca metodă de slăbire, este foarte probabil ca efectul să fie opus: vei avea mai multă foame și acest lucru te va face să abuzezi de alimente nesănătoase, bogate în zaharuri și carbohidrați.

Eliminarea tuturor grăsimilor din dietă

Avem nevoie de grăsimi mononesaturate și polinesaturate pe care le găsim, de exemplu, în avocado, nuci sau ulei de măsline.

Renunțarea la gluten fără un diagnostic de boală celiacă

Renunțarea la grâu, care de obicei înseamnă evitarea pâinii și a produselor derivate, ne va determina să creștem consumul de alimente mai grase și, prin urmare, să creștem și aportul de calorii inutile. În plus, aportul de fibre ar fi serios compromis, la fel și cel de vitamine, două elemente esențiale într-o dietă sănătoasă pentru inimă.

Te-ar putea interesa și: Pericolul din spatele consumului de suc. Nu te așteptai la asta

Excesul de proteine pentru pierderea în greutate

Obiectivul nostru de a arăta bine în costum de baie poate implica arderea grăsimilor și creșterea masei musculare printr-o dietă bogată în proteine. Problema este că, fără un studiu adecvat al condițiilor corporale și fără o dietă echilibrată, acest lucru poate duce la diverse tulburări: de la respirație urât mirositoare la dureri de cap, până la un risc mai mare de boli cardiace și probleme ale funcției renale.

Înlocuirea fructelor întregi cu sucuri

Sucurile industriale sunt în prezent în vizorul autorităților sanitare din cauza prezenței lor excesive în alimentația copiilor și a riscurilor pe care le implică din cauza cantităților mari de zahăr pe care le conțin. Înlocuirea consumului de fructe întregi cu aceste sucuri duce, de asemenea, la pierderea aportului de fibre și, în general, a conținutului de vitamine, notează 20minutos.es.

Te-ar putea interesa și: Cum ne păstrăm oasele sănătoase. Ce spune Doctorul Marius Sava

Înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali

Există alimente care conțin îndulcitori artificiali în loc de zahăr și nu ne îmbunătățesc dieta, ci, dimpotrivă, o pot înrăutăți. Diverse cercetări au legat consumul lor prelungit de un risc mai mare de accident vascular cerebral și boli cardiace. La nivel digestiv, alcoolii din zahăr, ștevia și luo han guo (fructul călugărului) pot provoca tulburări digestive, cum ar fi balonare, gaze și diaree.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel