Top trei alimente care te vor ajuta să îți regenerezi ficatul și să slăbești

Data publicării:
Sursă foto: Freepik
Descriere foto: Sursă foto: Freepik

În ciuda importanței cheie pe care o are în funcționarea generală a organismului, ficatul este adesea un organ căruia nu i se acordă prea multă atenție. O modalitate bună de a-l îngriji este să-l protejezi cu o dietă sănătoasă și bogată în antioxidanți.

Funcțiile pe care le îndeplinește ficatul sunt esențiale pentru bunăstarea generală a organismului și, cu toate acestea, nu ne amintim de necesitatea îngrijirii lui până când nu apar primele simptome ale unei boli. Având în vedere că marii săi dușmani sunt dieta bogată în grăsimi și alcoolul, nu ar strica să ne gândim la prevenție.

Situat în partea superioară dreaptă, ficatul este cel mai voluminos organ din corp, iar activitatea sa este legată de detoxifierea organismului, stocarea vitaminelor și nutrienților sau sinteza proteinelor plasmatice, printre alte funcții esențiale pentru menținerea echilibrului care garantează o stare optimă de sănătate. Creșterea bolilor hepatice în ultimii ani, atât de origine virală, cât și metabolică, îngrijorează comunitatea medicală. În al doilea caz, sunt identificați ca factori de risc obezitatea, diabetul de tip 2 și consumul excesiv de alcool, printre altele.

Asociația Spaniolă pentru Studiul Ficatului (AEHH) a avertizat că între 20 și 25 la sută din populația spaniolă are ficatul gras, a treia cauză de cancer. Evoluția acestei afecțiuni este atât de rapidă încât se estimează că va deveni principalul declanșator al tumorilor în doar un deceniu. AEHH leagă direct obezitatea și diabetul de această creștere a pacienților cu afecțiuni hepatice și subliniază consumul de alimente ultraprocesate.

Trei alimente prezente în orice casă

Pentru a facilita pe cât posibil funcția de bază a ficatului de a filtra și procesa substanțele chimice din alimente, ar trebui să fim conștienți de faptul că, cu cât dieta noastră este mai modificată artificial (aditivi, conservanți, grăsimi saturate, etc.), cu atât mai mult efort va necesita acest organ în activitatea sa zilnică și cu atât mai mult se va slăbi din cauza suprasolicitării.

Cu alte cuvinte, o dietă variată care include alimente din diverse grupuri nutriționale (fructe, legume, cereale integrale...) va menține ficatul în cea mai bună formă. Se pot evidenția trei opțiuni specifice a căror compoziție este deosebit de benefică pentru funcțiile acestui organ:

Usturoi: conține un compus, alicina, care a demonstrat efecte benefice asupra dislipidemiei, obezității sau hipertensiunii, printre alte tulburări care influențează negativ activitatea hepatică. Prin urmare, este de luat în considerare efectul său protector. În general, această plantă erbacee se remarcă prin activitatea sa antioxidantă și antiinflamatoare, deci impactul său poate fi doar pozitiv.

Ceai verde: aici sunt importanți doi dintre compușii săi, catechinele și polifenolii, care datorită puterii lor antioxidante sunt, de asemenea, aliați de nădejde pentru menținerea și regenerarea ficatului.

Avocado: este cunoscut pentru ca o sursă bogată în grăsimi sănătoase. Acest lucru are două direcții: atât pentru a ajuta ficatul să elimine substanțele nocive sau inutile, cât și pentru a evita depunerile de grăsime.

Cele trei alimente menționate sunt, de asemenea, componente recomandate pentru menținerea unei greutăți corporale optime: capacitățile lor antioxidante și detoxifiante confirmă acest lucru. Avocado asigură, de asemenea, incorporarea în dietă a așa-numitelor grăsimi sănătoase, adică grăsimi mononesaturate și polinesaturate, relatează 20minutos.es.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel