Iată care sunt cele mai bogate alimente în fibre, după cum spun specialiștii în domeniu.
Alimentele bogate în fibre sunt esențiale pentru menținerea unui sistem digestiv sănătos. Acestea, inclusiv fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele, conțin atât fibre solubile, cât și insolubile, care lucrează împreună pentru a promova mișcările regulate ale intestinului, pentru a preveni constipația și pentru a susține sănătatea generală a intestinului. Încorporarea lor în dieta ta poate îmbunătăți digestia, absorbția nutrienților în organism și poate contribui la bunăstarea generală. Astfel, dintre toate, se pare că anumite alimente s-au făcut mai remarcate la acest capitol decât altele, iar noi ți le vom expune mai jos.
1. Ovăzul
Ovăzul este bogat atât în fibre solubile, cât și insolubile. Fibrele solubile formează o substanță asemănătoare unui gel în tractul digestiv, care ajută la încetinirea digestiei, favorizează absorbția nutrienților și stabilizează nivelul de zahăr din sânge.
„Fulgii de ovăz cu semințe de chia sunt un mic dejun ideal, bogat în fibre și proteine, pentru pierderea în greutate, datorită compoziției sale nutriționale”, spune Richards, specialisy, potrivit shefinds. „Acest mic dejun dens în nutrienți susține pierderea în greutate prin favorizarea senzației de sațietate, promovarea sănătății digestive și furnizarea de nutrienți esențiali pentru bunăstarea generală.”
Citește și: Cele patru categorii de persoane care nu ar trebui să consume cafea
2. Nucile
„Nucile sunt o sursă excelentă atât de fibre insolubile, cât și de grăsimi sănătoase”, împărtășește Feder. Grăsimile benefice și conținutul de fibre din nuci sunt eficiente pentru a reduce nivelul colesterolului dăunător, sporindu-l în același timp pe cel benefic, atenuând astfel riscul de blocare a arterelor și îmbunătățind bunăstarea cardiovasculară. Cu toate acestea, specialistul avertizează asupra unui singur aspect:
„Este important să consumați doar una sau două mâini de nuci, din cauza faptului că acestea sunt foarte dense din punct de vedere caloric”.
3. Linte
Lintea este o sursă de energie nutritivă și o alegere de top pentru menținerea sănătății digestive. Conținutul său bogat în fibre ajută la reglarea digestiei și la ameliorarea disconforturilor digestive întâlnite frecvent la multe persoane.
"Conținutul ridicat de fibre din linte poate promova o digestie sănătoasă prin sprijinirea mișcărilor regulate ale intestinului și a creșterii bacteriilor intestinale sănătoase. În plus, combinația de proteine și fibre din linte poate susține un nivel stabil al zahărului din sânge, ceea ce poate ajuta la reducerea poftei de mâncare și poate contribui la pierderea de grăsime", mai spune specialistul.
4. Orz
Orzul se evidențiază ca fiind un aliment bogat în fibre, cu beneficii semnificative pentru sănătatea digestivă. Bogat atât în fibre solubile, cât și insolubile, orzul ajută la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului, scăzând riscul de boli de inimă. Mai mult, conținutul de fibre al orzului ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, susținând și mai mult bunăstarea generală.
„Aceste fibre ajută la diminuarea inflamației intestinale prin creșterea bacteriilor sănătoase”, mai spune acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News