Toxiinfecțiile alimentare pot fi mai frecvente pe perioada verii. Specialiștii ne sfătuiesc să fim atenți de unde cumpărăm alimentele.
Toxiinfecțiile alimentare pot apărea mult mai frecvent în perioada sezonului cald. Meteorologii au emis avertizări de caniculă pentru zilele care urmează. De aceea, specialiștii sanitar veterinari vin cu sfaturi pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara recomandă populației ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.
- Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranșa alimentelor, pentru că le oferă garanția unor produse sigure care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinar oficiali din cadrul DSVSA, sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă
- Să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri și condiții necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul mașinilor) cu atât mai mult în cazul alimentelor ușor perisabile – carne, pește, ouă, lapte și produse lactate
- Să aleagă alimentele cu atenție, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate
- Să ia în considerare temperature la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece
- Să verifice prospețimea în momentul achiziționării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistența modificată sau care prezintă mucegai pe suprafață
- Să nu cumpere produse care poartă indicațiile ”păstrați la frigider”, ”păstrați la rece” sau ”păstrați în congelator” și care nu au fost depozitate în condiții de refrigerare sau congelare
- Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animal să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferințp între 0C+4C și separate în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18C Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider și să le mențină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj
- Să păstreze alimentele gătite în recipient acoperite
- Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior
- Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente Să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma.
Cite;te continuarea pe DC MEDICAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News