Ora de iarnă se schimbă, de fiecare dată, în ultimul weekend din luna octombrie, atunci când în noaptea de sâmbătă spre duminică dăm ceasul cu o oră înapoi. Anul acesta schimbarea se produce în noapte de 30 spre 31 octombrie. Deși să dormi cu o oră în plus poate părea minunat, de fapt această schimbare a orei s-a dovedit că crește riscul de infarct, suicid și accidente rutiere. Iată ce avertiza dr Tudor Ciuhodaru:
În acest an, în noaptea de 30 spre 31 octombrie, ora 04.00 va deveni ora 03.00. Practic dăm ceasul înapoi cu o oră. Schimbarea orei de iarnă vine, însă, în contextul în care planurile Uniunii Europene de a renunța complet la ora de vară au fost în zadar până acum. 2021 an ar fi trebuit, în teorie, să fie ultimul în care țările europene trec la ora de iarnă, însă după toate discuțiiile la nivel european, planul de renunțare la schimbarea orei nu a fost încă adoptat.
Practic, anul acesta ziua de 31 octombrie 2021 va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă zi din an.
Ne poate da peste cap două săptămâni
Dar această lungire a zilei nu e deloc benefică, așa cum s-ar crede. Ea se suprapune peste trecerea la sezonul rece, care înseamnă acomodarea la temperaturi mai joase și la zile cu mai puțină lumină naturală.
Cele mai frecvente reacții sunt oboseala accentuată, irascibilitate, anxietate, tulburări de somn, nivel crescut de stres, lipsă de energie, disconfort general, dureri de cap și chiar dereglări hormonale.
Pe lângă modificările de somn, unele persoane pot suferi de astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.
Medicii spun că avem nevoie de o perioadă de circa 2 săptămâni pentru a ne adapta la ora de iarnă.
„Majoritatea oamenilor se adaptează cu ușurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile. Particularitățile fizice și psihice individuale influențează, însă, modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulți pacienți ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecțiuni”, a arătat conf univ dr Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, EXCLUSIV la DC Medical.
Riscul crescut de infarct și de suicid
El spunea că, chiar dacă duminică vom dormi mai mult cu o oră, „abia de luni se vor simți efectele”. „Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid”, punctează dr Ciuhodaru. El arată că, mai exact:
1.Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;
2. Totodată crește riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi și la cei vulnerabilități psihoemoționale.
Citește continuarea pe DC MEDICAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News