Trei alimente care îți încetinesc metabolismul. Trebuie să le eviți, dacă îți dorești să ai o viață sănătoasă și să slăbești

Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: freepik.com

Specialiștii au identificat cele mai rele alimente pentru metabolismul tău.

Metabolismul joacă un rol esențial în determinarea eficienței cu care ardem calorii și ne menținem sănătatea generală. Alimentele pe care le alegem pentru a alimenta acest „motor” metabolic pot fie să-l accelereze, fie să-l încetinească. În acest proces complicat dintre alegerile noastre alimentare și metabolism, produsele din bucătărie pe care le consumăm pot exercita o influență neașteptată, fie susținându-ne obiectivele de bunăstare, fie sabotându-le fără să vrem. În acest sens, specialiștii au identificat cele mai periculoase 3 alimente pentru metabolism, pe care trebuie să le elimini neapărat din alimentație, notează shefinds.

Cereale pline de zahăr

Cerealele zaharoase, adesea comercializate ca opțiuni convenabile pentru micul dejun, pot avea un impact negativ asupra metabolismului. Încărcate cu zaharuri rafinate și lipsite de nutrienți esențiali, aceste cereale pot duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge, declanșând o creștere a producției de insulină. În timp, acest procent de zahăr din sânge și insulină ridicat poate contribui la rezistența la insulină, o afecțiune în care celulele devin mai puțin receptive la efectele hormonului. Rezistența la insulină, la rândul său, poate împiedica capacitatea organismului de a utiliza eficient glucoza pentru energie, ceea ce poate duce la creșterea în greutate și la perturbări metabolice.

„Cerealele au tendința de a fi foarte bogate în zaharuri și sărace în fibre. Acest lucru poate duce la creșteri ale glicemiei, ceea ce poate determina organismul să stocheze mai multă grăsime”, spun specialiștii.


Cereale rafinate

Cerealele rafinate, cum ar fi orezul alb, pâinea albă și alte alimente procesate, pot exercita o influență negativă asupra metabolismului. Lipsite de fibrele și nutrienții naturali în timpul procesării, aceste cereale provoacă creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge atunci când sunt consumate. Acest lucru determină pancreasul să elibereze insulină pentru a regla glicemia, iar în timp, consumul frecvent de cereale rafinate poate contribui la rezistența la insulină.

„Nivelul ridicat de zahăr din cerealele rafinate poate duce, de asemenea, la rezistență la insulină în timp, ceea ce poate încetini ulterior metabolismul”, afirmă Salagean, specialist.


Sucurile

Salagean spune despre aceste băuturi că sunt o adevărată bombă de zahăr, dezvăluind că „deși au un conținut scăzut de zahăr rafinat, aceste alternative cu conținut scăzut de calorii sau fără calorii folosesc îndulcitori artificiali pentru a le spori gustul. Unele cercetări sugerează că îndulcitorii artificiali pot interfera cu capacitatea organismului de a regla glucoza și pot provoca în continuare rezistență la insulină, ceea ce duce la o scădere a ratei metabolice a organismului”.

Băuturile îndulcite artificial, adesea comercializate ca alternative hipocalorice, pot avea efecte complicate asupra metabolismului. Deși conțin calorii minime sau deloc, dulceața lor intensă poate perturba potențial capacitatea naturală a organismului de a regla indicii de foame și sațietate. În plus, răspunsul creierului la dulceață, chiar și atunci când nu sunt prezente caloriile, ar putea duce la creșterea poftei de alimente dulci și cu conținut caloric ridicat. Acești factori, în mod colectiv, ar putea contribui la alterarea metabolismului și ar putea submina eforturile de gestionare a greutății. Optează, în schimb, pentru apă, ceaiuri din plante sau băuturi cu arome naturale, care ar putea fi o alegere mai prietenoasă din punct de vedere metabolic.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel