Chef Joseph Hadad a dezvăluit cum poți îmbunătăți gustul unor preparate extrem de îndrăgite din bucătăria românească.
Sezonul rece este ideal pentru prepararea mâncărurilor calde, care necesită poate și un timp mai îndelungat de pregătire și care ne vor face să ne simțim extrem de satisfăcuți, din acest punct de vedere. Astfel, un instrument extrem de important în bucătărie, pe care trebuie să-l aveți la îndemână pentru foarte multe preparate, este oala de fontă, spune Joseph Hadad. Astfel, aceasta îți poate fi utilă pentru o varietate de mâncăruri, de la felurile principale pe bază de carne, până la pâine.
„A venit vremea mâncărurilor gătite încet, la foc mic, pline de consistență și pentru acestea de multe ori folosim un vas de fontă, care să lase ingredientele să se întrepătrundă. Dar oala aceasta multifuncțională poate fi foarte bine și recipientul pentru a pregăti pâine de casă, însă nu tocmai potrivită pentru o serie de mâncăruri. Deci? La ce să folosim o oală de fontă?
Pâinea are nevoie de umiditate pentru a se coace frumos, așa că dacă alegeți să o faceți într-o oală de fontă, aveți grijă să fie una cu capac. Acesta trebuie să stea pus pentru majoritatea timpului de coacere, iar în ultimele 15 minute să fie scos pentru a permite formarea crustei.”, a scris chef Joseph Hadad, pe blogul său personal.
Astfel, Joseph Hadad spune că există o varietate de feluri de mâncare ce pot fi pregătite cu succes aici, de la cele fierte, coapte, până la unele prăjite. Deci, fie că ești adeptul tocănițelor care să ți se topească în gură, fie că preferi cartofii și gogoșile prăjite pentru o gustare de răsfăț sau ești ceva mai tradițional și vrei să prepari o porție de sarmale delicioase, oala de fontă este ideală pentru aceste preparate.
„Felurile de mâncare ce necesită o gătire înceată și îndelungată sunt foarte pretabile pentru un astfel de vas. De la tocane la carne ce vrei să se topească în gură, de la coaste slow cooked la un pui întreg (dacă oala este suficient de mare), toate își au locul aici.
Însă acest vas poate fi la fel de bine folosit și pentru preparate prăjite în baie de ulei, de la cartofi prăjiți, la pui prăjit, de exemplu. Și, de ce nu, niște gogoși…
Și pentru că este la fel de pretabilă pentru aragaz și pentru cuptor, puteți folosi oala de fontă pentru acele preparate care necesită finisarea în cuptor, cum ar fi sarmalele. Puteți fierbe paste în ea, apoi să aruncați apa și să adăugați sosul pentru a le pune într-un final la cuptor la gratinat. Și nici măcar nu trebuie să vă chinuiți prea mult cu sosul, pentru că o porție de macaroane cu brânză este mereu binevenită.
Și dacă tot am amintit de cuptor, ce ați spune de un pilaf sau o porție de cartofi franțuzești? Ambele merg gătite la fix în vasul de fontă. Iar mămăliga este la fel cu cea a bunicilor dacă o gătiți în vasele de fontă, fie moștenite de la mama, fie cumpărate acum din magazin.”, a continuat acesta.
Citește și: Trucuri pentru un hummus de casă perfect. Chef Joseph Hadad, secretul prin care poți obține o pastă fină
Totuși, chiar dacă gama ei de utilizare este una extrem de largă, există și câteva alimente pe care nu trebuie să le adaugi în aceasta. Acest lucru fie îți poate strica recipientul, fie îți poate strica gustul mâncărurilor.
„Pe de altă parte, multifuncționala oală de fontă nu este atotfuncțională. Sunt diverse alimente care nu se pretează unui astfel de vas. Cum ar fi cele acide, mai ales dacă oala nu este smălțuită. Sosuri de roșii sau cu multă lămâie este posibil să interfereze cu fonta și chiar dacă nu sunt neapărat periculoase pentru sănătate, există riscul ca mâncarea să prindă un gust metalic. Dacă este o tigaie de fontă și vreți să faceți o shakshuka, însă, nu vă sfiiți. Pentru timpi scurți de gătire, nu este o problemă, iar ca să fiți și mai siguri, aveți grijă să ardeți fonta înainte cu ulei în cuptor, așa cum se pregătesc de funcționare vasele de fontă.
De asemenea, mai ales dacă nu e smălțuită, nu gătiți într-o oală de fontă alimente cu arome puternice cum ar fi usturoiul sau peștele pentru că va păstra gustul acestora și îl va transmite apoi și altor preparate care poate că nu au nicio legătură cu ce s-a gătit înainte. Cum ar fi niște gogoși cu gust de pește?
Și nu preparați în ea nici chestii lipicioase, cum ar fi un sos de caramel sau alte ingrediente care se pot lipi prea tare de fund.”, a mai spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News