Trucuri pentru a reduce efectele nocive ale alimentelor prăjite. Doctor Mihail a oferit o serie de sfaturi

Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: freepik.com

Doctor Mihail a dezvăluit câteva trucuri pentru a reduce efectele nocive ale alimentelor prăjite.

Într-un videoclip postat în mediul online, Doctor Mihail a dezvăluit câteva tehnici simple care pot diminua efectele nocive ale preparatelor prăjite. Un prim pas este marinatul cărnii în sucuri acide, cum ar fi lămâia sau oțetul, care ajută la prevenirea formării substanțelor dăunătoare în timpul prăjirii.

Un alt aspect esențial este utilizarea condimentelor. Acestea nu doar că îmbunătățesc gustul, dar aduc și beneficii antioxidante, reducând efectele negative ale prăjirii. De asemenea, metoda de gătire joacă un rol crucial, astfel că se recomandă evitarea contactului direct al cărnii cu flacăra, cum ar fi în cazul grătarului.

Pentru a minimiza riscurile, specialistul recomandă întoarcerea frecventă a cărnii, limitând astfel timpul de expunere la căldură și prevenind formarea crustei nocive. Pre-gătirea cărnii în cuptor înainte de prăjire este o altă sugestie eficientă, permițându-i să fie rumenită rapid, fără a fi expusă prea mult timp la temperaturi ridicate.

De asemenea, eliminarea grăsimii care produce fum și utilizarea uleiurilor cu un punct ridicat de ardere, precum uleiul de avocado sau măsline, sunt măsuri recomandate pentru o gătire mai sănătoasă. Tigăile non-aderente pot ajuta la reducerea necesarului de ulei, iar evitarea supraîncărcării tigăii asigură o distribuție uniformă a căldurii, diminuând timpul de gătire, precizează Doctor Mihail.

Te-ar putea interesa și: Ce alimente provoacă inflamație și cum le putem înlocui: Sfaturi de la medicul nutriționist

„Recurgeți la următoarele sfaturi”

„Mâncați prăjit mai mult de patru ori pe săptămână? Dacă da, este bine să reduceți. Dacă nu, recurgeți la următoarele sfaturi. În primul rând, este bine să marinezi carnea. Când marinezi carnea pe care o prăjești și o ții în suc de lămâie sau oțet, ea devine mai acidă și asta previne formarea acelor HPA și AGE, acele substanțe nocive care apar în timpul prăjirii. În al doilea rând, este bine să folosești condimente. Cu cât folosești mai multe condimente, cu atât mai bine.

Condimentele sunt niște antioxidanți care vor reduce efectele nocive pe care prăjeala ni le dă. Și este bine să gătim mâncarea indirect, adică să evităm contactul direct al cărnii cu flacăra. Dacă facem un grătar, de exemplu, să îl gătim la o distanță suficient de mare încât flacăra să nu atingă acea carne.

Te-ar putea interesa și: Lucruri pe care probabil nu le știați despre midii. Acesta este cel mai bun mod de a le găti

Este bine să întoarcem carnea frecvent, nu ținem carnea mai mult de un minut pe o parte pentru a preveni formarea acelei cruste care este nocivă. Timpul de gătire e bine să fie mai scurt și de aceea e bine să gătești carnea înainte. Spre exemplu, poți să gătești carnea într-un cuptor și o pui la prăjit doar la final, doar cât să o rumenești. Este bine să reducem expunerea la fum prin îndepărtarea grăsimii care picură și produce fum.

Este bine să folosim uleiuri cu un punct ridicat de ardere, cum este uleiul de avocado, de măsline sau chiar și de floarea soarelui. E bine să folosim tigăi non-aderente pentru a reduce necesarul de ulei și este bine să evităm supraîncărcarea tigăii pentru a permite distribuția uniformă a căldurii și astfel reducerea timpului de gătire”, a explicat Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.

@doctor.mihail

Uite cum ai putea să gătești mai sănătos și să reduci din efectele nocive ale prăjelii ☝????????????‍⚕️

♬ original sound - doctor.mihail



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel